En Sıcak Konular

KARDAN TESTİ YAPILABİLİR AMA SU KOYAMAZSINIZ

22 Nisan 2010 11:54 tsi
KARDAN TESTİ YAPILABİLİR AMA SU KOYAMAZSINIZ Bu nedir biliyor musunuz? Bu Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Alem buysa kral benim' deyip, tüm ülke ile dalga geçmesidir.

Kardan testi yapılabilir ama su koyamazsınız

TÜRK sisteminin, demokrasinin uygulamadaki sorunları nelerdir? 1-Yasama, yani Meclis kanun yapma görevini iyi yapamıyor. Kanunları, yürütme organı yani Hükümet çıkarıyor. Buna mukabil milletvekilleri tayin, terfi, torpil peşinde koşarak yürütme ve yargının işine müdahale ediyorlar. Yürütme, ayrıca yargının işlerini etkilemeye çalışıyor. Sistem içerisinde asker ayrıcalıklı bir konumda. Erkler kendi içlerinde iyi çalışmıyorlar. Yani kısaca güçler ayrılığı sistemi, güçler karmaşasına dönüşmüş vaziyette. 2- Sistem iyi yetişmiş, hakkı olanları değil tam tersine hak etmeyenleri yukarılara getiriyor. Dünyayı, Türkiye'yi bilen, eğitimli, işin ehli olanlar sistemde önemli makamlara gelemiyorlar. Bu hem atanmışlar için hem de seçilmişler için söz konusu. Parti liderlerine bağımlı sistem, kimlikli ve kişilikli bireyleri dışarı itiyor. Hangi bakanlar için kendi alanlarında ülkenin en iyileri diyebiliriz?

Başkanlık sistemi konusu
SİSTEMİN sorunlarını çok kısa olarak ve kitaba bağlı kalmadan özetlersek bunlar. Siz bazı ilaveler muhakkak ki yapabilirsiniz. Sorun bu iken siz Başbakansanız çözüm olarak 'Başkanlık sistemine geçebiliriz ama henüz konuyla ilgili çalışmalar yapmadı' der misiniz? Hem de kavga-dövüş bir kısmi Anayasa değişikliği Meclis'te görüşülürken! Meclis'teki tasarıda başkanlık sistemine ilişkin bir ip ucu yok ve siz bu arada bir de başkanlık sistemine geçmeyi düşündüğünüzü ama çalışma yapmadığınızı söylüyorsunuz.

'Alem buysa, kral benim'
Madem Anayasa Mahkemesi'nde 'odak'lığı tescil edilmiş bir parti olarak seçim atmosferine girildiği şu günlerde anayasa değişikliği yapma iradeniz olduğunu iddia ediyorsunuz neden komple bir değişikliği gündeme getirmiyorsunuz? Bu bir ayda geçerse tümü de üç ayda geçerdi. Sizin anlayışınıza göre ne mahsuru vardı? Bunları yapıyorsanız ya ne dediğinizi bilmiyorsunuz, ya da özellikle ortalığı bulandırmak için yapıyorsunuz demektir.
Sonuç olarak, biz ne yapıyoruz Allah aşkına! Anayasa, yargı reformu diyerek Türkiye ve dünyanın bir değişim döneminde çözümden uzak bir tasarı etrafında kavga ediyoruz. Sistemin sorunları, çalışamazlığı net olarak ortada iken henüz kaba taslak bir çalışma dahi yapmadan 'Başkanlık sistemi' diye ortalığı bulandırıyoruz. Bu nedir biliyor musunuz? Bu Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Alem buysa kral benim' deyip, tüm ülke ile dalga geçmesidir. Ben mevcut sistemin çalışmadığına ve başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğine inananlardanım. Ama ne başkanlık sistemine geçmek ne de Anayasa değişiklikleri bu anlayışla yapılmaz. Bu gerçekten devletle, milletle dalga geçmektir. Peki, biri kendini alemin kralı ilan etmek istiyorsa, bu kadar milletvekili kayıtsız-şartsız ve tartışmasız nasıl kabul ediyorlar? Bildiğim kadarı ile Zekai Özcan ve Reha Çamuroğlu dışında hiç biri 'Yahu ben milletin vebalini taşıyorum. Her önüme getirilene 'Evet' diyemem' diyemiyor.

Mevlana'nın sözü
Galİba asıl sorun da bu! Galiba vekillerimiz, büyük sermayemiz, medyamız, bir kısım sivil toplum kuruluşlarımız, kanaat önderlerimiz, bağımsız yazar ve çizerlerimiz, 'Şeytan insanı günaha sürükledikten, aziz ömrü yok ettikten sonra 'Euzu' çekmenin de, bir tadı tuzu yoktur, Fatiha okumanın da' şeklindeki Mevlana sözünü bilmiyorlar.
Neyse, milletvekillerini sıkıştırmayalım, maalesef ters tepiyor. Biz vatan-millet, kimlik-kişilik dedikçe birileri daha yoğun çalışıp başka alternatifler getiriyor ve daha etkili oluyorlar. Yalnız demokrasi diyerek, her geçen gün demokrasiden uzaklaşıyor ve Tayyipland oluyoruz. En son Enverland olmuş ve topraklarımızın dörtte üçünü yitirmiştik. Yine Mevlana'dan bir sözle bitireyim; 'Kardan testi yapılabilir ama ona su doldurmaya imkan yoktur.'
 
BÜLENT KUŞOĞLU-Tercüman

 

Kaynak: TERCÜMAN GAZETESİ,http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi.asp?id=140



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,212 µs