En Sıcak Konular

BOR, KARACİĞER YAĞLANMASINI AZALTIYOR

6 Ocak 2008 10:37 tsi
BOR, KARACİĞER YAĞLANMASINI AZALTIYOR Hollanda'nın Wageningen Üniversitesi ile Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından yürütülen bir çalışma, bor madeninin karaciğer yağlanmasını azalttığını ortaya koydu.

KONYA - Hollanda'nın Wageningen Üniversitesi ile Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından yürütülen bir çalışma, bor madeninin karaciğer yağlanmasını azalttığını ortaya koydu.
     Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Başoğlu, yaklaşık 1.5 yıl önce ''Borun Karaciğer Yağlanmasının Patolojik Mekanizmalarına Etkileri'' konulu bir araştırma başlattıklarını söyledi.
     Bir süre fakültede yürüttükleri projelerine, AB desteğinin sağlanmasının ardından Hollanda'nın Wageningen üniversitesinde devam ettiklerini anlatan Başoğlu, Hollanda'da 60 ''deney tavşanı'' üzerinde yaptıkları araştırmada bazılarına boru tuz halinde (sodyum borat) verdiklerini belirterek, ''Sodyum boratı ağız yoluyla sıvı şekilde verdik. Tavşanların kilolarına göre farklı dozlarda bor tüketmesini sağladık. Hayvanlara 6 ay boyunca bor verildi. Elde edilen ilk bulgulara göre bor madeni karaciğer yağlanmasını azaltıyor. Bu çok önemli bir gelişme" dedi.
     Daha önce süt inekleri üzerinde yaptığı bir araştırmada da borun karaciğer yağlanmasını azalttığı yolunda sonuca ulaştığını dile getiren Başoğlu, tavşanlar üzerindeki araştırmanın daha önemli olduğu çünkü bunun, insanlara adapte edilebileceğini söyledi
     Başoğlu, araştırmanın borun insanlarda da karaciğer yağlanmasını azaltabileceğini ortaya koyduğunu belirterek, ''Dünya nüfusunun yüzde 13-33'ünde karaciğer yağlanması görüldüğü dikkate alındığında bor madeninin önemi daha net ortaya çıkıyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde, düzensiz beslenme ve hareketsizlik yüzünden karaciğer yağlanması giderek artıyor'' dedi.
     Yapılan araştırmalara göre, toplam 1 milyar 176 milyon ton olan dünya bor madeni rezervinin 851 milyon tonu Türkiye'de bulunuyor.
     Başka bir ifadeyle dünya bor rezervinin yüzde 72'sini Türkiye barındırıyor.


Bu haber 400 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,155 µs