En Sıcak Konular

ABD ASKERLERİNİN ÜZERİNDE İŞGALİN LANETİ SÜRÜYOR

19 Nisan 2010 21:48 tsi
ABD ASKERLERİNİN ÜZERİNDE İŞGALİN LANETİ SÜRÜYOR Afganistan'da savaşıp geri dönen çoğu asker ağır travmalar geçiriyor. Askerlerin bir çoğu ya intihar ediyor ya da cinnet geçirip masum vatandaşları öldürüyor.

İşgalin laneti sürüyor

Afganistan'da savaşıp geri dönen çoğu asker ağır travmalar geçiriyor. Vurulan ya da silah arkadaşlarının ölümüne tanık olan askerler, eski hayatlarına dönmekte güçlük  çekiyor.  Askerlerin bir çoğu ya intihar ediyor ya da cinnet geçirip masum vatandaşları öldürüyor.

Koblenz'deki Federal Alman Ordusu Merkez Hastanesi'nde tedavi gören Matthias, Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz'da 4,5 ay boyunca savaştı. 21 yaşındaki asker için bu ilk yurt dışı operasyonuydu. Devriye sırasında çoğu kez saldırılara hedef olan ve füze saldırılarına maruz kalan 19'uncu birliğin üyesiydi. Bu saldırılarda dört asker ölmüştü. Matthias, geçen yıl haziran ayından beri tekrar Almanya'da. Ancak eski hayatına geri dönmek onun için oldukça zor. Daha saldırgan ve aşırı duyarlı olduğunu belirten Matthias, daha fazla ürkekleştiğini de anlattı:"Bir yerde bir kapı çarptığında, bu beni hemen korkutuyor. Sonra gözlerimin önüne, üsse füze düşmesi ya da benzeri bir olayın yaşandığı bir görüntü gelebiliyor."

Yaşananlardan bahsetmek istemiyorlar

Görevini şimdi Almanya'da sürdüren Matthias, Afganistan'daki görevi öncesindeki gibi bir hayat yaşayabileceğini artık düşünemiyor. Arkadaşları ya da ailesine korkularını anlatması da çok zor çünkü onlar ne zihnindeki görüntüleri biliyor ne de görev yaptığı ülkeyi tanıyorlar. Benzer şeyleri yaşayan pek çok asker sıkıntılarını paylaşmak istemiyor:

"Yaşananlar hakkında konuşmak istemiyorsunuz çünkü belki de gerçek yüzünüzün ortaya çıkmasından korkuyorsunuz. Dışarıya karşı zayıf görünüyorsunuz ama aslında zayıf görünmek de istemiyorsunuz. Kimse sorunu olduğunu itiraf edemiyor."

Kendini kötü hissedince dilini ısırıyor

Matthias, acı anılarını unutup hayata devam edebilmesi için zamana ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Genç asker, Ordu Hastanesi'nde, kötü görüntüler geri geldiğinde neler yapabileceğini öğreniyor. Örneğin kendini kötü hissedince dilini ısırıyor, böylece acı dürtüsü onun şimdiki zamana ve olduğu yere geri dönmesine yardımcı oluyor.

Irak'tan dönen ABD askeri travma geçiriyor

Irak ve Afganistan'da görev yapan Amerikalı askerlerde  ülkelerine döndüklerinde yaşadıkları psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle sıkça gündeme geliyor.

American Journal of Puplic Health dergisinin bir araştırmaya dayanarak yaptığı habere göre, Irak ve Afganistan'dan dönen askerlerin üçte birinden fazlası psikolojik problemler yaşıyor. Haberde, savaş bölgesinden dönen 300 bin askerin psikolojik travma, alkol, uyuşturucu, uyum sorunu ve evlilikleriyle alakalı ciddi sorunlar yaşayarak profesyonel yardıma ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.

New York Times'ın araştırması 2001 Afganistan işgalinin başlamasından bu yana ordu mensuplarının karıştığı şiddet olaylarının ikiye katlandığını gösterdi.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/isgalin-laneti-suruyor-160077.htm



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,221 µs