En Sıcak Konular

BOSNALI KADINLAR CANİ SIRPLARIN PEŞİNDE

18 Nisan 2010 11:38 tsi
BOSNALI KADINLAR CANİ SIRPLARIN PEŞİNDE 300 bin sivilin katledildiği, binlerce kadının tecavüze uğradığı ve onbinlerce kişinin toplama kamplarında ölüme terk edildiği Bosna’da tecavüze uğrayan kadınlar, kurdukları dernek sayesinde saldırgan Sırpları adalete teslim ediyor.

Bosnalı mağdur kadınlar cani Sırpların peşinde  

300 bin sivilin katledildiği, binlerce kadının tecavüze uğradığı ve onbinlerce kişinin toplama kamplarında ölüme terk edildiği Bosna’da tecavüze uğrayan kadınlar, kurdukları dernek sayesinde saldırgan Sırpları adalete teslim ediyor. 

Bosna Hersek’te 1992 yılında başlayan ve 1995’te Dayton Antlaşması’yla silahların sustuğu savaşın en büyük mağduru çocuklar ve kadınlar oldu. Yaklaşık 300 bin sivilin katledildiği, binlerce kadının tecavüze uğradığı, masum sivillerin toplama kamplarında açlığa terk edildiği acı savaşın mağdurlarından birisi de Bakira Haseçiç. Bosna Hersek genelinde faaliyet gösteren, savaş sırasında tecavüze uğramış Boşnak, Hırvat ve Sırp 1800 kadının üye olduğu “Tecavüze Uğramış Savaş Mağduru Kadınlar Derneğinin” başkanlığını yürüten 57 yaşındaki Bakira Haseçiç yaptığı açıklamada, Bosna Hersek’in 1991 yılında bağımsızlığını ilan ettiği sırada 2 kızı ve eşiyle ülkenin Vişegrad kentinde yaşadığını anlattı. Savaşın başladığı 1992 yılına kadar belediyede memur olarak çalıştığını ifade eden Haseçiç, bu sırada yıllarca kendileriyle birlikte yaşayan, komşuluk yapan Sırpların kentten ayrıldığına tanık olduklarını belirtti.
Bakira Haseçiç, 1992 yılının Mart ayında Vişegrad’ın Sırplar tarafından tamamen kuşatıldığını ve gidecek bir yerleri kalmadığını ifade ederek, bu sırada Çetniklerin evlere girerek, katliamlara giriştiğini kaydetti.

Drina kan rengi aktı
Evlerden toplanan erkeklerin, kadınların ve çocukların, İvo Andriç’e Nobel ödülü kazandıran kitabında anlattığı, Sokullu Mehmet Paşa’nın yaptırdığı tarihi Drina Köprüsü üzerinde katledildiğini ifade eden Bakira Haseçiç, bu sırada Drina nehrinin suyunun bile “kan rengine” büründüğünü vurguladı. Bakira Haseçiç, 1992 yılının mart ayında kendi evine gelen Çetniklerin gözünün önünde liseye giden kızına tecavüz ettiklerini ve onu başından yaraladıklarını ifade ederek, bu travmayı atlatamadan ertesi gün kendisinin de emniyet müdürlüğüne götürüldüğünü ve burada defalarca tecavüze uğradığını, en acısının ise kendisine tecavüz edenler arasında daha önce ailece görüştükleri bir Sırp arkadaşının bulunması olduğunu söyledi.
Haseçiç, yaşadığı bu acı olayların ardından kendisi gibi tecavüze uğramış kadınlarla birlikte haklarını savunmak ve tecavüzcülerini adalete teslim etmek amacıyla 2003 yılında Tecavüze Uğramış Savaş Mağduru Kadınlar Derneğinin kurduklarını ifade etti.

25 bin ifade Lahey’e ulaştı
Bakira Haseçiç, 2001 yılında Lahey’de eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde tanık olarak dinlendiğini de belirterek, bunun ardından savaş mağduru kadınların ifadelerini mahkemeye ulaştırmak için çaba gösterdiğini bildirdi. Dernekleri sayesinde 25 binden fazla tecavüz mağduru kadının ifadesini topladığını ve bunu Lahey’deki mahkemeye ulaştırdığını anlatan Haseçiç, konuşmasına şöyle devam etti: “Savaşta tecavüze uğrayan kadınlar genellikle birbirlerini tanıdığı için kurduğumuz derneğe hemen üye olmaya başladı. Tek başına hak aramak yerine toplu olarak hareket etmeyi amaç edindik. Avrupa Birliğinin yardımıyla internet üzerinde kurduğumuz veri bankasında, 25 bin kadının ifadesini bir araya getirerek, bunu mahkemeye ulaştırdık. Bu sayede savaş suçluları yakalanmaya başlandı.”

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10001726&tarih=2010-04-18 

 



Bu haber 1,157 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,530 µs