En Sıcak Konular

KAZAKİSTAN BAKİYEV İÇİN ''BDT ÜLKELERİNİ'' UYARDI

17 Nisan 2010 19:42 tsi
KAZAKİSTAN BAKİYEV İÇİN ''BDT ÜLKELERİNİ'' UYARDI Kırgızistan'da kurulan geçici hükümetin Başbakan Yardımcısı Azimbek Beknazarov, herhangi bir BDT ülkesinin devrik lider Bakiyev'e sığınma vermesi durumunda, bu ülke ile ciddi sorunları olacağını söyledi.

Kırgız geçici hükümetinden gözdağı

Kırgızistan'da kurulan geçici hükümetin Başbakan Yardımcısı Azimbek Beknazarov, herhangi bir Bağımsız Devletler Topluluğu ülkesinin devrik lider Kurmanbek Bakiyev'e sığınma vermesi durumunda, bu ülke ile ciddi sorunları olacağını söyledi.

Basına açıklamada bulunan Beknazarov, "BDT ülkeleri Bakiyev'e sığınma vermeyecek" ifadesini kullandı. Bakiyev'i 7-8 Nisan'da çıkan ayaklanmalarda 84 kişinin ölümüne neden olmak suçundan yargılamaya hazırlanan geçici hükümet, suçlu bulunması durumunda devrik liderin bulunduğu ülkeden iadesini isteyecek.

Bakiyev'in bir kaç gündür kaldığı Kazakistan'dan ayrılarak Belarus'un başkenti Minsk'e geçeceği ile ilgili iddiaları da yalanlayan Beknazarov, "Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko orada... İki ülke arasında suçluların iadesi konusunda anlaşma var..." hatırlatmasında bulundu.

Beknazarov BDT ülkelerinin Beknazarov'a sığınma vermeleri durumunda ikili ilişkilerin de ciddi şekilde zarar göreceğini belirtti.

Beknazarov, "Geçici hükümetin elinde, devrik lider Bakiyev'in iktidar yetkisini hukuk dışı kullandığı ve toplu ölümlerle ilgili sorumlu olduğuna dair yeterli metaryal var. Bakiyev'in ailesi 6 Nisan'da AUB Bank'a 200 milyon dolar transfer yaptı. Ek çalışmaların ardından toplam rakamın daha fazla olduğu görülecek..." dedi.

Devrik lider Bakiyev Kazakistan'a gitmeden önce yaptığı açıklamada, Belarus lideri Lukaşenko'nun kendisine sığınma hakkı verdiğini, ancak Minsk'e gitmeye 'hayır' dediğini ifade etmişti.

Geçici hükümetin Bakiyev'in Kazakistan'da kalmasına da karşı olduğu kaydediliyor. Devrik liderin Letonya ya da Türkiye'ye de gidebileceği iddia edilirken, Türkiye Dışişleri Bakanlığı iddiaları yalanlamıştı.

Sabah saatlerinde İnterfax haber ajansı Bakiyev'in Minsk'e doğru hareket ettiği yönündeki haberlerini, Kazak yetkililer de doğrulamadı.[2]

Bakiyev’i konuşturmadılar

Kırgızistan'ın devrik lideri Kurmanbek Bakiyev ve destekçileri, muhalif gruplar tarafından ülkenin güneyinde bulunan Oş şehir meydanından taş ve sopalarla kovuldu. Bakiyev, önceki gün Celalabad kentinde yaptığı mitingin bir benzerini Oş kentinde de yapmayı planlıyordu. Sabah saatlerinde 3-5 bin kişilik Bakiyev taraftarının şehir meydanını doldurduğu kaydedildi.

Ria Novosti haber ajansına göre Bakiyev'in meydana gelmesinden kısa bir süre sonra meydana yaklaşan yüzlerce geçici hükümet taraftarı sopa ve taşlarla meydana saldırmaya başladı. Devrik lider Bakiyev'in korumaları havaya ateş açarak Bakiyev'i araca bindirip meydandan uzaklaştırdı. Bakiyev'in yeniden memleketi Celalabad'a döndüğü kaydediliyor. Yaşanan olaylarda herhangi bir ölü ya da yaralanma olmadığı gelen bilgiler arasında.

7-8 Nisan tarihlerinde Bişkek'te gerçekleşen ayaklanmanın ardından kurulan yeni hükümet başkanı Roza Otunbayeva, Bakiyev'in istifasını istiyor. Kendisinin ve ailesinin can güvenliğinin garanti edilmesini isteyen Bakiyev istifaya yanaşmıyor. Otunbayeva basına yaptığı açıklamada Bakiyev'le görüşebileceklerini, ancak devrik liderin yargılanmasının kaçınılmaz olduğunu açıklamıştı.[2]

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE

[1].http://www.milligazete.com.tr/haber/kirgiz-gecici-hukumetinden-gozdagi-159888.htm
[2].http://www.milligazete.com.tr/haber/bakiyevi-konusturmadilar-159697.htm



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,157 µs