En Sıcak Konular

BAŞBAKAN ''AÇILIMI'' BU KEZ EDEBİYATÇILARA ANLATTI

17 Nisan 2010 17:58 tsi
BAŞBAKAN ''AÇILIMI'' BU KEZ EDEBİYATÇILARA ANLATTI Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Demokratik Açılım için yazarlar ile Dolmabahçe’deki Başbakanlık ofisinde kahvaltıda buluştu.

Erdoğan yazarlara açılımı anlattı 
 
Başbakan Erdoğan, Demokratik Açılım’ı konuşmak üzere yazarlarla bir araya geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Demokratik Açılım için yazarlar ile Dolmabahçe’deki Başbakanlık ofisinde kahvaltıda buluştu.

Edebiyatçılara hitap eden Başbakan Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Son dönemde önemli reformları hayata geçirdik. Devlet yönetiminde ciddi bir paradigma değişimi yaşanıyor. 7.5 yıldır demokratikleşme için çok önemli adımlar attık.

Olumsuzlukları sineye çekmemiz, görmezden gelmemiz mümkün değildir. Can yakıcı bir kısım sorunlarımız devam ediyor. Her konuyu ortak akılla ele almaya çalışıyoruz.

Dün olmayan bir şey var; çözüm iradesi, cesaret ve kararlılık.

Sizin romanlarınız ve hikayeleriniz önemli meselere parmak basmıştır.

Hükümet olarak samimi bir adım attık.

Hepimizin aynı gök kubbenin altında müstesna yeri var.

Meselelere farklı açılardan bakıyor olabiliriz ama hepimiz çözüm istiyoruz. Prangalardan bir bir kurtuluyoruz.

Biz herkesi tek çizgiye çekmeye, tek tipleştirmeye çalışmıyoruz. Mazimizden aldığımız ilham ve güçle geleceğimizi inşa etmek istiyoruz.

‘AK Parti’ye karşıyım, katılamam’ derse bu bizi incitir

Fuzuli’den Nedim’e, Orhan Veli’den Aşık Veysel’e kadar niceleri bu toprakların dili ve kalemi oldular.

‘AK Parti’ye karşıyım, katılamam’ derse bu bizi incitir. Bu kahvaltıda bulunmak kimseye bir şey kaybettirmez. Buradan çıkışta torna makinası yok.

Orhan Pamuk’a reva görülenleri unutmuyorum."

Başbakan Erdoğan, konuşması sırasında öldürülen Sabahattin Ali ve Hrant Dink’ten de bahsetti.

Erdoğan, “Onların kelimeleri, aşkları ve sevdaları aynıydı. Karanlık emellerin kurbanı oldular” dedi.

Erdoğan, konuşmasında Namık Kemal, Mehmet Akif, Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet ve Sabahattin Ali’den şiirler okudu.

Toplantıya Orhan Pamuk, Yaşar Kemal, Selim İleri, Ayşe Kulin, Elif Şafak, Ahmet Ümit'in de aralarında bulunduğu çok sayıda yazar davet edildi. Ancak bazı yazarlar, mazeretleri nedeniyle toplantıya katılamadı.

Başbakan Erdoğan, daha önce de şarkıcılar ve sinemacılarla bir araya gelip açılımı anlatmıştı.

Bir sonraki toplantının konukları ise sporcular olacak.

TEK TİPLEŞTİRMEYE ÇALIŞMIYORUZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz,herkesi bir çizgiye çekmeye, tek tipleştirmeye, herkesin bizim gibi düşünmesinisağlamaya asla çalışmıyoruz" dedi.

"Demokratik açılım" çalışmaları kapsamında Dolmabahçe'deki ÇalışmaOfisinde yazarlarla bir araya gelen Erdoğan, 7,5 yıldır Türkiye'nin daha fazla demokratikleşmesi için, temel hak ve özgürlüklerin daha fazla gelişmesi için,hukuk ve adaletin ileri standartlara kavuşması için önemli adımlar attıklarını,yoğun bir gayretin içinde olduklarını söyledi.

"Çetelerle, mafyayla, karanlık güç odaklarıyla yaptığımız mücadele,yaşadığımız demokrasi dalgasının bir parçasıdır" diyen Erdoğan, sorunu üreten anlayışlara, sorunları karşılayan, provoke eden karanlık odaklara, çözümçabalarını sabote etmeye çalışan girişimlere karşı kararlı bir mücadeleyürüttüklerini anlattı.Meseleleri bu hale getiren yanlış anlayışlardan, bildik ezberlerden,milli iradeye ve çözüm arayışlarına vurulmak istenen prangalardan bir birkurtulduklarını belirten Erdoğan, "Türkiye'nin yakıcı meseleleri karşısındahissiyatımızı ne kadar ortaklaştırabilirsek, fikirlerimizi ne kadar irtibatlıhale getirebilirsek, ne kadar ortak paydada buluşabilirsek, sadece tespittedeğil, çözüm önerileriyle bunu net hale getirebilirsek inanıyorum ki Türkiye içinçok daha isabetli ve kucaklayıcı çözümler üretebiliriz" diye konuştu.

Erdoğan, düzenledikleri bu istişare toplantılarının amacının da bu olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:"Biz, herkesi bir çizgiye çekmeye, tek tipleştirmeye, herkesin bizimgibi düşünmesini sağlamaya asla çalışmıyoruz. Cemil Meriç üstadımızın şu ifadeleri, gayemizi, hedefimizi, amacımızı bütün berraklığıyla ortaya koyuyor.Diyor ki Cemil Meriç; 'Muhteşem bir maziyi daha, muhteşem bir istikbale bağlayacak köprü olmak isterdim... Kelimeden, sevgiden bir köprü...' Biz işte bu köprüyü kurmak, maziden aldığımız ilham ve güçle istikbali hep birlikte inşaetmek istiyoruz. Sizlerin kelimelerinizle, sevginizle inşa ettiğiniz gelecektasavvuruna, bizler de gönül köprüleri inşa ederek, kardeşliği, dostluğuyücelterek katkıda bulunmak istiyoruz. En batıdan en doğuya, en kuzeyden engüneye..."Başbakan Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı ve ardından zaferle sonuçlandırılan Kurtuluş Savaşı'nın yaşandığını anımsatarak, toplum olarak büyük acılar yaşandığını ve büyük badireler atlatıldığını kaydetti.

Falih Rıfkı Atay'ın "Zeytindağı" isimli eserine "Batış ve kurtuluş gibi, bir milletin tarihinde ikisi tek yüzyıl içine pek az defa sığmış olan ve yalnız biri milli tarihin bir büyük faslı olan iki hadiseyi 4-5 yıl içinde görüpgeçirmiş, en büyük acıyı ve en büyük milli sevinci tatmış olanların hikayeleri okunmaya değer" ifadeleriyle başladığını anımsatan Erdoğan, şöyle konuştu:"Evet, topyekun, tek millet olarak, Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Arabı,Romanı, Alevisi, Sünnisi, Müslümanı, Hristiyanı ve Yahudisi ile hep birlikte tarihten asla silinmeyecek hikayeleri birlikte yazdık. Ülkemiz, topraklarımız,milletimiz ve aydınlarımız büyük travmalar atlattı. Ne hazindir ki, travmalar ve hayal kırıklıkları yakın zamanda da peşimizi bırakmadı. Cemal Süreyya, 'KısaTürkiye Tarihi'nde, yakın zamanda yaşananların özetini bir şair duyarlılığıylabir kaç dizeye sığdırıyor ve diyor ki; 'O yıllarda ülkemizde çeşitli hükümetlerle 72 dilden 2'si yasaklanmıştı. İkincisi Türkçe.' Sadece hükümetlerin, sadece dillerin değil, fikirlerin yasaklandığı, konuşmanın cezalandırıldığı, inancın engellendiği, demokrasinin ve özgürlüklerin an be an ertelendiği dönemlerden geçtik. Açıkçası, ne mütefekkirlerimiz, ne halkımız, hiçbir zaman ümitsizlik içinde olmadı.Şevket Süreyya Aydemir'in 'Suyu Arayan Adam' eseri bir yangınla başlayıp,ağaçların gölgelediği, çiçeklerin açtığı, kuşların ötüştüğü bir su başında sona erdi. Aynı şekilde bizler de suyu aramaya devam ediyor ve mutlaka bulacağımıza,bir gün ona ulaşacağımıza, Cahit Zarifoğlu'nun ifadesiyle saf, dalaveresiz bir su birikintisi bulup, orada kendimizle yüzleşebileceğimize inanıyoruz."-

"SÖZ UÇAR, YAZI KALIR"

-Başbakan Erdoğan, "Söz uçar, yazı kalır" sözünü anımsatarak, butoprakların son derece yetenekli, birikimli ve duyarlı edebiyatçıları, yazarları,mütefekkirleri, yine bu toprakların hikayesini, romanını, şiirini en güzelşekilde kayda düştüklerini anlattı.Hoca Ahmet Yesevi'den, Mevlana'ya, Hacı Bektaş Veli'den Yunus Emre'ye,Karacoğlan'dan Pir Sultan Abdal'a, Dede Korkut'tan Hoca Nasreddin'e, Fuzuli'den Nedim'e, Ahmet Hamdi Tanpınar'dan Ahmet Rasim'e, Halit Ziya, Orhan Veli, AşıkVeysel'e kadar ismini sayamadığı nicelerinin bu toprakların dili, kelamı vekalemi olduklarını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:"Necip Fazıl kalemine nasıl bu toprakların ruhundan mürekkebini çektiyse, aynı şekilde Nazım Hikmet de bu toprakların destanını yazdı. 'Devlet Ana'yı yazan Kemal Tahir ile 'Osmancık'ı yazan Tarık Buğra aynı destanı, aynı ruh ikliminde unutulmaz cümlelerle edebiyat tarihimize nakşettiler. Orhan Kemal,Yaşar Kemal ne kadar bu ülkenin değeriyse, aynı şekilde Sezai Karakoç, NurettinTopçu da bu ülkenin aynasıdır. Peyami Safa, Yahya Kemal Beyatlı, Sait FaikAbasıyanık, Fakir Baykurt, Oğuz Atay, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Nuri Pakdil,Mustafa Kutlu, Ömer Seyfettin, Halide Edip Adıvar, Akif İnan, Erdem Beyazıd...Farklı yerlerde duruyor gibi olsalar da, aynı kelimeleri kullanarak bu ülkenin ağıtlarını ve sevinçlerini yazdılar.Şu hususun özellikle altını çizmek istiyorum. Namık Kemal, 'VatanŞarkısı' adlı muhteşem bir eser bıraktı arkasında. 'Amalimiz, efkarımız ikbal-ivatandır/Serhaddimize kal'a bizim hak-i bendedir' diyen şair sürgün edildi. 'Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker/Gökten ecdad inerek öpse o pak alnı değer' diyen Mehmet Akif, Mısır'da memleket hasreti çekti. 'Zindan iki hece Mehmetim lafta/Baba katiliyle baban bir safta/Bir de geri adam boynunda yafta/Halimi düşünüp yanma mehmedim/Kavuşmak mı? belki/ Daha ölmedim' dedi Necip Fazıl Kısakürek. Nazım Hikmet, Çankırı Hapisanesi'nden mektuplar yazdı: 'Yalnız bize mahsus bir imtiyazdır/Kış günleri hapisanede/Sade hapisanede değil/Bu kocaman/Bu ısınası/Bu ısınacak dünyada/Üşüyüp, kederli olmamak' dedi. Sabahattin Ali,'Dışarda mevsim baharmış/Gezip dolaşanlar varmış/Günler su gibi akarmış/ Geçmiyorgünler geçmiyor' diyerek; 'Başın öne eğilmesin /Aldırma gönül aldırma' diyerek bu toprakların aşkına, sevdasına bir ömrü feda etti.Bu ülkenin Kemal Tahir'i, bu ülkenin Orhan Kemal'i, Mehmet Uzun'u, Said-iNursi'si, Musa Anter'i, Ahmet Arif'i, Rıfat Ilgaz'ı, Nihal Atsız'ı sadece ve sadece yazdıkları için, sadece ve sadece düşündükleri için adeta hürriyet hasretinden prangalar eskiterek göçüp gittiler. Bütün bunlarla birlikte inanıyorum ki tarihi şöyle bir değerlendirdiğimizde, ele aldığımızda bugüne ve yarına nasıl bir rota çizeceğiz, nasıl bir bakış açısı getireceğiz ve nasıl bir uygulama hazırlayacağız? İşte o bizim en önemli sorunumuz. "

KATILAMAYAN İSİMLER

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de toplantı öncesi bir açıklama yaptı ve şunları söyledi: “Spekülasyonlar yapılmaması için özellikle bazı isimlerle ilgili açıklama yapmak istiyorum. Yaşar Kemal, başından beri süreci destekleyen yazarlarımızdandır. Sürecin başlangıcında İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kendisini ziyaret etti. Dört saat kadar görüşmeleri oldu. Bizzat görüşmemde bana bu konuda Başbakan ve hükümete iletilmek üzere görüşlerini Atalay'a ilettiğini söyledi. Orhan Pamuk yurt dışında olacağı için katılamadı. Başbakan'a sevgi ve sempatilerini ileterek süreci desteklediklerini belirtti. Adalet Ağaoğlu, başka programı olduğu için katılamadı. Yazılı mesajını Başbakan'a iletilmek üzere gönderdi. Murathan Mungan, bireysel problemleri nedeniyle katılamayacağını söyledi, davete teşekkür etti. Bazı yazarlarımız İzmir Kitap Fuarı'nda oldukları için gelemedi. Oya Baydar bunlardan birisi. Selim İleri, yeğeninin düğünü dolayısıyla Antalya'da olmak zorunda olduğu için gelemedi. Yağmur Atsız, Almanya'da yaşayan bir yazarımız. İzlanda'daki yanardağ patlaması dolayısıyla oluşan olumsuz hava şartları Avrupa'daki birçok uçuş iptal edildiği için çok istediği halde gelemedi. Ahmet Altan, kalabalık toplantılara mizacı itibarıyla katılamadığını, ancak süreci desteklediğini söyledi. Davetli listesini hazırlarken kesinlikle sağcı, solcu, milliyetçi, İslamcı, Alevi, Müslüman, gayrimüslim, kadın ve erkek gibi bir ayrım yapmadık. Türkiye'nin birikimini buraya taşımaya çalıştık. Her kesimden insanların burada olmasını özellikle arzu ettik. 50'nin üzerinde katılımcı bekliyoruz.” Çelik, “Toplantıyı protesto eden oldu mu?” şeklindeki sorusu üzerine de “Benim aradıklarım içinde 'Ben protesto ediyorum, katılmak istemiyorum, bunu yanlış buluyorum' diyen bir yazarımız olmadı. Sadece bir yazarımız 'Ben siyasilerle bir toplantıya katılmayı doğru bulmuyorum' dedi.” diye konuştu.

 

Kaynak: GAZETE VATAN,http://www9.gazetevatan.com/erdogan-yazarlara-acilimi-anlatti/300413/1/Gundem

 



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,045 µs