En Sıcak Konular

HUKUKÇU AKADEMİSYENLER:''PAKETİN HUKUKİ ALT YAPISI SAĞLIKLI DEĞİL''

17 Nisan 2010 12:51 tsi
HUKUKÇU AKADEMİSYENLER:''PAKETİN HUKUKİ ALT YAPISI SAĞLIKLI DEĞİL'' Anayasa Paketi’ Sempozyumu’nda konuşan akademisyenler, Hükümetin hazırladığı Anayasa paketinde yer alan siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin düzenlemenin ‘hukuku altyapısı’nın sağlıklı olmadığında birleşti.

Akademisyenlerden Anayasa paketine eleştiri  

Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Siyasal Parti Özgürlükleri ve Güncel Anayasa Paketi’ Sempozyumu’nda konuşan akademisyenler, Hükümetin hazırladığı Anayasa paketinde yer alan siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin düzenlemenin ‘hukuku altyapısı’nın sağlıklı olmadığında birleşti. 

Kadir Has Üniversitesi (KHÜ) Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Siyasal Parti Özgürlükleri ve Güncel Anayasa Paketi’ sempozyumu KHÜ Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku ABD Başkanı Prof. Dr. Mehmed Akad, Anayasa Mahkemesi Emekli Üyesi Prof. Dr. Fazıl Sağlam, Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Uygun ve KHÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Olgun Akbulut’un katılımıyla gerçekleştirildi.

SPK, Anayasa ile çelişiyor
Anayasa Mahkemesi Emekli Üyesi Prof. Dr. Fazıl Sağlam siyasal parti kapatmalarına ilişkin yeni anayasa paketinin esasa ilişkin değil usule ilişkin değişiklikler düzenlediğini ancak olması gerekenin bunun tam tersi olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Fazıl Sağlam, Türkiye’de siyasal parti kapatmalarına ilişkin mevzuatın çok karmaşık olduğu ve Siyasal Partiler Kanunu’ndaki (SPK) birçok yasaklama hükmünün Anayasada karşılığının dahi olmadığını belirterek, “Siyasi Partiler Kanunu’nda halen siyasal partilerin Türkiye’de Türkçe’den farklı bir dil ve Türk kültüründen başka kültürlerin varlığını ileri sürmeleri yasaklanmıştır” dedi. Sağlam, yeni Anayasa paketinin bu konularda herhangi bir iyileştirme getirmediğine işaret etti.

KHÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Olgun Akbulut, gerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, gerekse Venedik Komisyonu’nun siyasi partilerin kapatılmasına ait standartlarının yeni Anayasa paketine hiçbir şekilde yansıtılmadığını savundu. 

İddianame hazırlanmadan Meclis’in karar vermesi doğru değil
Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Uygun ise, yeni anayasa paketinde partilerin kapatılması davasının açılmasının Meclis’teki bir Komisyon’un kararına bırakıldığını, oysa savcılığın siyasi bir örgütten bu konuda izin almaması gerektiğini, henüz iddianamenin dahi hazırlanmadığı bir aşamada Komisyon’un bu konuda sağlıklı bir karar vermesinin imkansız olduğunu, doğru yöntemin Meclis’in belli sayıdaki üyesinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’na başvurması üzerine savcılığın soruşturma başlatması olduğu görüşünü ifade etti.

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10001709&tarih=2010-04-17

 



Bu haber 870 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,378 µs