En Sıcak Konular

HES'LER YARGIDAN DÖNÜYOR

16 Nisan 2010 11:40 tsi
HES'LER YARGIDAN DÖNÜYOR AKP Hükümetinin özelleştirme politikasının bir ayağını oluşturan ‘akarsuların üzerinde rasgele baraj inşa edilmesi’ anlayışı mahkemelerden dönüyor.

Çevreye duyarsız baraj inşaatları durduruluyor  

AKP Hükümetinin özelleştirme politikasının bir ayağını oluşturan ‘akarsuların üzerinde rasgele baraj inşa edilmesi’ anlayışı mahkemelerden dönüyor. Şu ana kadar 20’yı aşkın baraj projesi yargı tarafından iptal edildi. 

Yasalar ve kamuoyunun tepkisi hiçe sayılarak, akarsuları özel sektöre peşkeş çekme mantığıyla Türkiye’nin dört bir yanında yapılmak istenen hidroelektrik santrallerden bazılarını inşaatı mahkemeler tarafından durduruluyor. Rize’nin Fındıklı ilçesinde bulunan Abu Çağlayan deresi ve Çayeli Senoz deresi üzerinde yapımı planlanan HES (Hidroelektrik Santrali) projelerine verilen emsal niteliğindeki yürütmeyi durdurma kararlarına peş peşe yenileri ekleniyor. Bu kararlarla, Türkiye’de yapımı planlanan 2 bine yakın HES projesinin bir kısmının hukuk dışı olduğu ortaya çıktı. Şu ana kadar yirminin üzerinde regülatör ve HES projesi çeşitli aşamalarında durduruldu.

2 haftada 3 durdurma
Son iki hafta içinde 3 HES inşaatı için daha yürütmeyi durdurma kararı alındı. Yürütmeyi durdurma kararı verilen HES inşaatları arasında, Muğla Köyceğiz’deki Yuvarlakçay HES, Artvin Yusufeli’ndeki Damla Regülatörü ve HES, Artvin Macahel’deki Düzenli HES projeleri yer alıyor.
İptal edilen her bir HES projesinin kamu kaynaklarının kaybına, doğal mirasın tahribatına ve HES yapılan bölgelerde pek çok toplumsal soruna neden olduğu belirtildi. Türkiye Su Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Avukat Yakup Okumuşoğlu, “Alınan kararlar, Türkiye’nin hidroelektrik enerji politikasının yanlışlığını ortaya koymuştur. Yürürlükteki politika, yasal ve sosyal dayanakları zayıf ve yerel halkların görüşlerini inkar eden bir düşüncenin meyvesidir. Bu politika, alelacele ve acemice hazırlandığı için tüm tarafları her gün yeni bir sorunla baş başa bırakmaktadır. Kamu kurumlarını ve halkı karşı karşıya getirerek sosyal parçalanmalara ve doğanın yok edilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle, Türkiye’nin su politikasının ivedilikle değiştirilmesi gerekmektedir. Alınan mahkeme kararları, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın dayattığı bu yanlış politikanın ne kadar yıkıcı olduğunun bir belgesi niteliğindedir” açıklamasında bulundu.

Yeni plan yapılmalı
Türkiye’nin dört bir yanındaki elli kadar sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Türkiye Su Meclisi, hükümetin yeni bir su yasası hazırlamasını ve emsal niteliğindeki mahkeme kararlarına bağlı olarak vadilerde yaşayan insanların katılımıyla bütüncül bir planlama yapmasını talep ediyor. Türkiye Su Meclisi, yerel halkların kabul ettiği planlamalar tamamlanana kadar tüm HES ve baraj projelerinin ivedilikle durdurulması gerektiğini savunuyor.

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10001696&tarih=2010-04-16

 



Bu haber 754 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,702 µs