En Sıcak Konular

ÇİN'DE DEPREM

15 Nisan 2010 10:38 tsi
ÇİN'DE DEPREM Çin’in Qinghay eyaletinde meydana gelen 7.1 büyüklüğünde depremde 8 binden fazla kişinin yaralandığı ve yüzlerce kişinin de öldüğü bildirildi.

Deprem bu kez Çin’i vurdu  

Deprem Uzakdoğu’nun yakasını bir türlü bırakmıyor. Çin’in Qinghay eyaletinde meydana gelen 7.1 büyüklüğünde depremde 8 binden fazla kişinin yaralandığı ve yüzlerce kişinin de öldüğü bildirildi. 

Çin’in kuzeybatısındaki Qinghay eyaletinde 7.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Şinhua haber ajansı, yerel saatle dün sabah 07.49’da (TSİ 02.49) meydana gelen depremin merkezinin Yüşu Tibet Özerk İli olduğunu bildirdi. Eyaletin Sismoloji Bürosu yetkilileri, bölgede bazı evlerin yıkıldığını, ancak henüz ölen veya yaralanan olduğuna ilişkin bilgi gelmediğini belirtti. Amerikan Jeolojik Araştırmalar merkezi, depremin büyüklüğünü 6.9 olarak açıkladı.Tibet ve Sincan Uygur Özerk Bölgelerine komşu olan eyalette, depremden iki saat kadar önce 4.7 büyüklüğünde sarsıntı meydana geldi. Qinghay eyaletine komşu Sichuan’da, 12 Mayıs 2008’de meydana gelen 8 büyülüğünde depremde, yaklaşık 90 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Ölü sayısı artıyor
Çin Ulusal Radyosu, Çin’in batısındaki Qinghai eyaletinde meydana gelen 7.1 şiddetindeki depremde ölenlerin sayısının yüzlerce duyurdu. Radyo, en az 8 bin kişinin de yaralandığını bildirdi. Çin Deprem Ağı Merkezi, yerin 33 kilometre altında oluşan depremin merkezinin Tibet’in Qamdo bölgesinin 240 kilometre kuzeybatısı ile Qinghai eyaletinin Golmud kasabasının 375 kilometre güneydoğusu olduğunu kaydetti.Sabah meydana gelen depremin takip eden 3 saat içinde, en büyüğü 6,3 olmak üzere 25 adet artçı deprem meydana geldiği bildirildi.

Evlerin çoğu yerle bir oldu
Xinhua Haber ajansı, merkez üssü eyaletin güneyinde bulunan Yushu Özerk İli olan depremde, şehirdeki evlerin yüzde 85’inin yıkıldığını bildirdi. Şehir ve çevresindeki hastanelerde ilaç ve acil yardım malzemesi sıkıntısı yaşandığı belirtildi. Devlet Televizyonu CCTV’ye yansıyan görüntülere göre, ordu birlikleri bölgeye sevk ediliyor.Ülkenin en fakir bölgelerinden biri olan eyalette, evlerin çoğunun kerpiçten yapılmış olmasının depremin etkisini ağırlaştırdığı belirtiliyor. Sık sık deprem yaşanan bölgede nüfus yoğunluğunun son derece seyrek oluşu ise, can kayıplarını azaltıcı bir etken olarak değerlendiriliyor.Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi depremin büyüklüğünü 6,9 olarak açıklarken, Çin Deprem Ağı Merkezi ise 7,1 olarak duyurdu.

Çin bölgeye asker sevk ediyor
Çin’in kuzeybatısındaki Çinghay eyaletinde meydana gelen 7,1 büyüklüğünde depremden sonra bölgeye asker sevk edilmeye başladı. İlk elde 700 askerin bölgeye vardığı, 1000 askerin de bölgeye ulaşmak üzere olduğu bildirildi. Şinhua haber ajansı bölgeye ayrıca 25 doktor ve 65 itfaiye görevlisinden oluşan bir ekip gönderildiğini duyurdu. Ayrıca komşu eyaletlerden de kurtarma ekipleri yola çıktı. Gansu eyaletin merkezi Lancou’dan aralarında yüksek rakımda çalışma kabiliyetine sahip uzmanların da bulunduğu askeri sağlık ekibi bölgeye gitti.

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10001677&tarih=2010-04-15


 



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,466 µs