En Sıcak Konular

KURTULMUŞ: ''MİLLETİN SESİNE KULAK VERİN''

13 Nisan 2010 11:13 tsi
KURTULMUŞ: ''MİLLETİN SESİNE KULAK VERİN'' Partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen Saadet Lideri Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Anayasa değişikliği konusundaki görüşlerini ve Saadet Partisi'nin hazırladığı Anayasa Paketi'ni komuoyuyla paylaştı.

Saadet Lideri Prof. Dr. Numan Kurtulmuş hem iktidarı hem muhalefeti çağrı

‘Milletin sesine kulak verin’

Saadet Partisi Genel Başkanı seçildiği günden bu yana sürekli Türkiye'nin, yeni ve özgürlükçü bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söylediğini belirten Saadet Lideri Kurtulmuş, son günlerde meydana gelen tartışmaların Saadet Partisi'nin fikirlerinde ne kadar isabetli olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Yeni anayasayla ilgili teklif ve düşüncelerini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le de paylaşacaklarını söyleyen Kurtulmuş, "Saadet Partisi olarak biz sürekli olarak yapıcı bir muhalefetle, berrak bir üslupla siyaset yapıyoruz" dedi.

AK Parti'ye Anayasa eleştirisi
Dün Partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen Saadet Lideri Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Anayasa değişikliği konusundaki görüşlerini ve Saadet Partisi'nin hazırladığı Anayasa Paketi'ni komuoyuyla paylaştı. 1921 Anayasası'nın son derece ileri, milletin egemenliğini yansıtan bir anayasa olduğunu belirten Kurtulmuş, "Ne yazık ki ondan sonra 1960 ve 1980 darbeleriyle birlikte yapılan anayasalar milletin egemenliğini rafa kaldıran yasal düzenin kurulmasına neden oldu" şeklinde konuştu. Türkiye'nin çok partili siyasi hayatının, darbe anayasalarıyla dile getirilen 'bürokratik oligarşinin ve statükonun yanında olanlar ile milletin yanında olanlar arasındaki mücadele' şeklinde de değerlendirilebileceğini vurgulayan Kurtulmuş, "Ak Parti 3 Kasım 2002 seçimlerinde tek başına anayasayı değiştirecek çoğunluğa sahip olmasına rağmen, 27 Mayıs 2007 seçimlerinde de özellikle seçim öncesinde oluşan antidemokratik havayla milletin Ak Parti'ye yüzde 47 oy vermesine rağmen ne yazık ki katılımcı, demokratik, yeni bir anayasa yapma iradesini ortaya koyamamıştır" ifadelerini kullandı.

Millet egemenliğini yansıtan bir anayasa
Ak Parti'ye uyarılardı bulunan Saadet Lideri, "Ak Parti özellikle son seçimde bir tarafta 367 garabeti, diğer tarafta e-muhtıra, bir taraftan parlamento içindeki baskılardan dolayı millet 'buyur kardeşim al şu yüzde 47 oyu doğru dürüst bir anayasa yap' dedi. Dolayısıyla bu anayasayı yapma vaadi Ak Parti için bir fanteziden ibaret, yapılırsa iyi olur diye değerlendirilecek bir konu olmaktan öte bir milli sorumluluktur. Demokratik, çoğulcu, millet egemenliğinin önünü açan, bir anayasa yapmak yerine, statükonun belli ölçülerde devam etmesini sağlayan anayasa değişikliklerini yapması, eksik, geri, milletin beklentilerine cevap veremeyecek " şeklinde konuştu.

Yapılanlar büyükçe bir yama
Kurtulmuş, "12 Eylül Anayasası'na ilişkin bir takım iyileştirmelerin görüldüğünü ancak sonuç olarak yapılan diğer tüm değişiklikler gibi anayasaya yapılan bir yamadan ibarettir. Yamalı bohça haline dönmüş 12 Eylül anayasasına büyücek bir yamadan ibarettir. Ak Parti'yi statüko yanlısı değişiklikler yerine, bütün milleti kucaklayan, reformcu sorumluklarına dönmeye davet ediyorum.Üzerinde konuşulan konunun ülkenin bütününü ilgilendiren yeni bir anayasa olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, partilerin anayasası olmaz, partilerin anayasa teklifleri olur ve toplumun farklı kesimleri, demokratik bir ortamda bunu tartışarak görüşleri olgunlaştırır ve anayasa ortaya çıkar" ifadelerini kullandı.

Milleti kamplaştırmayın
İktidar partisinin Anayasa değişikliği sürecini kamplaşma vesilesi haline getireceği endişelerinin su yüzüne çıktığını söyleyen Kurtulmuş, "Bir kamplaşmanın üzerinden bu sürecin tartışılması yanlış olur. CHP başta olmak üzere parlamentodaki muhalefetin de bu kamplaşmayı sürdüren tavır ve davranışlarının da anayasa sürecini kördüğüme döndürmekten başka bir katkısı olmaz." dedi ve siyasi partileri, toplumu kamplaştırıcı hareketler sergilememesi konusunda uyardı. 28 Şubat ve 27 Nisan süreçlerini hatırlatacak her türlü söz ve davranışlardan muhalefet partilerini kaçınmasının bu sürecin işleyişi açısından hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

Millet bu toprakların ev sahibidir
Saadet Lideri Kurtulmuş, "Türkiye'de Tanzimat'tan bu yana sorunlara çözüm önerileri sunulduğunda bir takım siyasi ve iktisadi elitler otomatik olarak, bu millet anayasa yapmaktan ne anlar tavrı içine giriyor. Eğer bir anayasa yapılacaksa onu da biz yapar milletin önüne koyarız demeye başlıyor. Anayasalarımızı ya askerin namlusu ucunda ya da batıdan alınan direktiflerle değiştiriyoruz. Bu millet bu toprakların kiracısı değil ev sahibidir. Millet kendi anayasasını yapacak siyasi birikime, demokratik olgunluğa ve kültürel zenginliğe sahiptir. Biz buyurun ey millet, bu toprakların sahibi olarak kendi Anayasanızı kendiniz yapın diyoruz" şeklinde konuştu.

Demokratikleşme adımları atılmalı
'Bir milletin siyasi topografyasını 4 tane hukuki metin belirliyor' diyen Kurtulmuş, "Bunlar Anayasa, Meclis İç Tüzüğü, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası'dır. Üzülerek ifade ediyorum ki bu temel hukuk metinleri çağdışıdır ve askeri vesayet altında yazılmıştır, demokratik değildir ve milletin önünü açan bir nitelik taşımamaktadır. Türkiye sadece anayasasını demokratikleştirmek olarak değil diğer 3 hukuk metnini de demokratikleştirmek durumundadır. Maalesef bu konularda köklü adımların atılamadığını görüyoruz" dedi.

Devletin milleti değil, milletin devleti olur
Anayasaların sadece metinden oluşmadığını söyleyen Kurtulmuş, "Anayasayı oluşturan esas ruhtur. Maalesef mevcut anayasamızın ruhu totaliter bir ruhtur. Anayasanın çeşitli yerlerine 'Devletin milletiyle bölünmez bütünlüğü' cümlesi bunu açık bir şekilde gösteriyor. Bir devletin ülkesi olmaz, milleti olmaz. Bu sözün, 'Milletin ülkesi ve devletiyle bölünmez bütünlüğü' olarak değiştirilmesi anayasanın ruhunun değiştirilmesi bakımından önemlidir" diye konuştu. Kurtulmuş, anayasa değişikliği teklifinin hak ve özgürlükleri arttırmadığı gibi bürokratik oligarşiye de dokunmadığını, kürsü masumiyeti hariç milletvekili dokunulmazlıklarıyla ilgili bir düzenlemeye gitmediği ve yargıda askeri-sivil ikililiğini ortadan kaldırmadığının altını çizdi. Kurtulmuş şöyle konuştu: "Anayasa değişikliğinin mevcut haliyle yeterli olmadığı açık bir şekilde görülüyor. Mesele birkaç maddede rötuş yapmak değildir. Mesele yeni ve çağdaş bir anayasasının yapılmasıdır."

Milletin sesini duyun
Önemli sivil toplum kuruluşlarının yeni anayasa taleplerini yüksek sesle dile getirdiğini hatırlatan Kurtulmuş şöyle devam etti: "Bu görüşlerimizi belli kelimelerle gündeme getirdiğimiz zaman Sayın Başbakan 'davulun sesi uzaktan hoş gelir' gibi bir ses söylemişti. Bütün bu gelişmelerden sonra bunları söylemek hakkımızdır. Sayın Başbakan'ın duyduğu ses davulun sesi değil milletin sesidir. Öyle uzaktan da değil Başbakan'ın kulağının dibinden geliyor. 22 Temmuz 2007'den beri geliyor. Bu sesin talebi yeni, çoğulcu, özgürlükçü bir anayasa isteyen milletin bizatihi kendi sesidir. Gümbür gümbür gelmekte olan bu ses davulun sesi değil kendi önünü açacak değişiklikleri yapacak milletin kendi sesidir"

AK Parti'ye sorular
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) bir yandan, diğer yandan da bürokratik oligarşinin tüm kurumlarıyla teyakkuza geçtiğini belirten Kurtulmuş, yüzde 47 oyla milletten yetki alan AK Parti'ye ne oluyor da bu koroya katılıyor. Siz bunları yapmak için bu milletten yüzde 47 oy almadınız mı" dedi. Hükümetin yeni bir anayasadan kaçınmasının temel sebebinin ne olduğunu soran Kurtulmuş, "Birilerinden mi çekiniyorsunuz yoksa özel bir takviminiz, özel bir anlaşmanız mı var" diye sordu.

Anayasa değişikliği maddelerinin tek tek oylanması gerektiği önerisini yineleyen Kurtulmuş, 'Bu millet tek tek oylamadan anlamaz' diyorlar. Bu millet oy vererek sizi meclise gönderirken oy kullanmayı biliyor da kendi anayasasını kendi yaparken mi oy vermeyi bilmeyecek. Bu sözler bürokratik oligarşinin siyasetteki yansımasıdır" dedi.

CHP'ye tavsiyelerde bulundu
"Başta CHP olmak üzere diğer muhalefet partilerine de tavsiyelerimiz var" diyen Kurtulmuş, "Sakın milletten korkmayın. Milletin kararlarını başka mercilerde düzelttirme hevesine de kapılmayın. Milletin kararına saygı duyun, milletle inatlaşmayın. Kamplaştırıcı politikalarında Ak Parti'nin ekmeğine yağ sürmeyin, değirmenine su taşımayın. Seçimler bu referandumun gölgesinde yapılmasın" dedi. "Önümüzdeki seçimlerde Anayasa tartışmalarında ortaya çıkan yapay tartışmaları değil, milletin gerçek gündemi olan ve iktidarın açılmasından korktuğu Pandora'nın kutusu olan yoksullukla, işsizlikle, gelir dağılımı adaletsizliğiyle, sefaletle ve yolsuzluklarla mücadele edelim" diyen Kurtulmuş, "Bu mücadeleyi CHP ve MHP'nin gücü yüreği yetmiyorsa bırakın bu mücadeleyi önümüzdeki genel seçimlerde biz yapalım. Ama anayasa tartışmalarında milletin genel tercihleriyle zıtlaşarak kamplaşmanın bir parçası olmak demek Ak Parti'nin açtırmak istemediği o sefalet görüntülerine sahip olan Pandora'nın kutusu olan ekonomiyi kapatmaktır" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/milletin-sesine-kulak-verin-159343.htm



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,056 µs