En Sıcak Konular

ÖZBEK: ''İSTENEN 'HEPSİ BENİM OLSUN' MANTIĞI''

12 Nisan 2010 22:16 tsi
ÖZBEK: ''İSTENEN 'HEPSİ BENİM OLSUN' MANTIĞI'' HSYK Başkanvekili Kadir Özbek,"İstenen 'hepsi benim olsun' mantığı.Eğer böyle devam ederse sürtüşmeler ortaya çıkacaktır" dedi.

Özbek'ten ilginç örnek! 
 
HSYK Başkanvekili Özbek'ten Pakistan örneği

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, Pakistan'da yönetimi darbeyle ele geçiren General Ziya Ül Hak'ın Pakistan darbesinin ardından Anayasa hazırlattığını ve yüksek yargı temsilcilerinin Anayasa üzerine yemin etmesi gerektiğini, ancak temsilcilerin bunu reddederek, görevlerinden istifa ettiklerini anlattı. Özbek, "Türk hakim ve savcıları, Pakistan hakim ve savcılarından daha duyarsız değillerdir. Bu bağlamda, üzerlerine düşenleri, hukuk kuralları içinde, yargıyı savunma adına yerine getireceklerdir" dedi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, "Yargıçları tamamıyla dosyanın içine hapsetmek veyargı bağımsızlığını yok etmek için anayasa değişikliği adı altında bir durumlakarşı karşıyayız" dedi.

Yüksek yargı organlarının başkanlarının Ankara Adliyesi konferanssalonunda hakim ve savcılarla yaptığı toplantı sona erdi.

Özbek, burada yaptığı konuşmada, aynı salonda birçok toplantıyakatıldığını, ancak bugünkü kadar anlamlısına ilk kez katıldığını ifade etti.Özbek, geçmişteki konuşmalarında, "Yargı savunma konumuna düşmüştür. Bu,hukuk devleti açısından son derece sakıncalıdır" dediğini anımsatarak, "Çokkonuştuk. Yargıçlar sadece dosyaların arasında kararlarıyla konuşan kişilerolarak değerlendirildi. Artık dosyaların arasından çıkma zamanı geldi. Yargıçlarıtamamıyla dosyanın içine hapsetmek ve yargı bağımsızlığını yok etmek için anayasadeğişikliği adı altında bir durumla karşı karşıyayız" diye konuştu.Göreve başladığında dile getirilen sorunların hala devam ettiğini ifadeeden Özbek, "Şu anda yapılmak istenenin adalet hizmetlerinin yerinegetirilmesindeki sorunları çözmeye yönelik olmadığını herkesin bildiğini"söyledi.HSYK Başkanı Özbek, şöyle konuştu:"HSYK olarak son zamanlarda hep hedef haline geldik. Öyle ki kurulunyapısının değiştirilmesine yönelik etkin bir propaganda, devletin özel teşebbüsüve basın kullanılmak üzere yaygın bir şekilde ivme kazandı. Zaman zaman dakişisel saldırılara maruz kaldık. Bizler bunu hak etmedik. Konuşunca, bunlarıdile getirince 'siyaset yapıyorlar, konuşmamaları gerekir' dediler. Oysasöylediklerimiz sadece yargı bağımsızlığıyla ilgiliydi. Sadece yargıbağımsızlığını ve bizden sonraki arkadaşların yargı bağımsızlığı ilkeleriniüzerlerinde bir şemsiye gibi taşıyarak görev yapmalarını sağlamayı istiyoruz.

"-"İSTENEN 'HEPSİ BENİM OLSUN' MANTIĞI"-

HSYK'nın Adalet Bakanlığınca hazırlanan Yargı Reformu Strateji Taslağıyla ilgili daha önce Bakanlığa gönderdiği görüşü madde madde okuyan Özbek, YüksekKurul'un ayrı binaya, ayrı bütçeye sahip olması, kurulun ağırlıklı olarak hakimve savcılardan oluşması, kurula birinci sınıf hakim ve savcılardan da üyeseçilebilmesi ve kurul kararlarına karşı yargı yolunun açılması gibi görüşleriniilettiklerini anlattı.Özbek, "Bu görüşleri, ortadan kaldırılmak istenen HSYK istiyor. Bunların içinde yargıya, hakim, savcı menfaatlerine ters düşen bir hüküm var mı? Ama istenen 'hepsi benim olsun' mantığı. Eğer böyle devam ederse sürtüşmeler ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

-"DAHA DA GERİYE GÖTÜRÜLMEK İSTENİYOR"-

Kadir Özbek, 4 Nisan 1981 tarihinde ABD'de yayınlanan bir dergiden alıntıyaparak, Kenan Evren'in verdiği demeçte, "Demokratik kurumların yapısıylabağdaşmayacak müdahalelerde bulunulmasının demokrasinin çok ağır yara olmasınaneden olacağı, yasama, yargı ve yürütme gibi kurumların ayrılması gerektiği vekuvvetler ayrılığı ilkesinin benimsenmesi" gibi görüşlerinin yer aldığınıanlattı.Özbek, "Çok ilginç. Buradaki Devlet Başkanı darbeci olarakdeğerlendirilen ve yargılanması gündeme getirilen Kenan Evren'dir. Savunduğumuzkuvvetler ayrılığı ilkeleri, yasama, yürütme ve yargı ayrılığı Kenan Evrentarafından dahi muhafaza edildi. Ama şimdiki düzenlemelerle daha da geriyegötürülmek isteniyor" dedi.

-"GÖRÜŞLERİMİZ, YILLARIN DENEYİMİNDEN SÜZÜLEREK EDİNİLDİ"-

Toplantının son bölümünde, bazı yargı mensupları söz aldı.Ankara 10. İş Mahkemesi Hakimi Abdullah Erdem, HSYK'nın Yargıtayüyeliklerine yönelik seçim sisteminin eleştirildiğini ifade ederek, "Yargıtay'aüye seçilmek için, daha önce oraya seçilen bir ağabeyinizi, eşinizi dostunuzuyanınıza alacaksınız, HSYK'nın kapısını çalacaksınız, randevu alacaksınız. Busistemin değişmesi için ne yapılacağını merak ediyorum" dedi.Erdem, 13 yıldır Ankara adliyesinde görev yaptığını, ancak böyle birtoplantıyı ilk kez gördüğünü kaydederek, "HSYK'nın ve Anayasa Mahkemesininyapısının değiştirilmek istendiği bir dönemde bu toplantının yapılması, isteristemez, 'kendi görüşlerine destek mi arıyorlar?' sorusunu aklıma getiriyor"diye konuştu.Bunun üzerine HSYK Başkanvekili Özbek, "Kendi görüşlerimize destekarıyoruz. Kendi görüşlerimiz, yılların deneyimlerinden süzülerek edinilmiştir"dedi.Özbek, şunları kaydetti:"Kurulun görüşü teşkilattaki arkadaşların da kurulda yer almasıdır.Benim kişisel görüşüm ise bunun bazı sakıncaları da taşıdığıdır. Bunlargiderilebilirse sorun kalmaz. Bakanlık şu anda kurulun üstüne binmişvaziyettedir, kilitlemiş vaziyettedir. Teşkilattan gelecek arkadaşlarımızın,yeterli güvenceye sahip olmadığı için bakan ve müsteşarın etkisinde kalmalarındanendişe ediyoruz. Hatta, kurulda yer alan, yüksek yargıdan gelen üyelerin deetkisinde kalacaklardır.

-ÖZBEK'TEN PAKİSTAN ÖRNEĞİ-

Özbek, Pakistan'da yönetimi darbeyle ele geçiren General Ziya Ül Hak'ınPakistan darbesinin ardından Anayasa hazırlattığını ve yüksek yargıtemsilcilerinin Anayasa üzerine yemin etmesi gerektiğini, ancak temsilcilerinbunu reddederek, görevlerinden istifa ettiklerini anlattı. Özbek, "Türk hakim vesavcıları, Pakistan hakim ve savcılarından daha duyarsız değillerdir. Bubağlamda, üzerlerine düşenleri, hukuk kuralları içinde, yargıyı savunma adınayerine getireceklerdir" dedi.Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Levent Tacer de söz alarak, kapsamıbiraz daha az olan benzer toplantıların bazen her yıl olmak üzere, 2-3 yılda birgerçekleştirildiğini kaydetti.Yargıtay Tetkik Hakimi Celal Çelik ise "Yüksek yargı başkanlarına onurluduruşları nedeniyle şükranlarını sunduğunu" dile getirerek, "Şu anda tehlikealtında olan yalnızca yargı değil" dedi.Yargıtay ve Danıştay'dan toplantı için gelen temsilcilerin"kucaklanmak" yerine "bindirilmiş kıta" olarak nitelendirilmesini kınadığınısöyleyen Çelik, "Nasıl ki Fransa'da, yargıya yönelik bir hamle yapılmakistendiğinde, aynı gün yüzlerce hakim ve savcı mesleğin onuru için çaba sarfetti, o veya benzer çabaların Türkiye'de olması gerektiğini düşünerek, oçabaların her zaman yanında olacağımı ifade etmek istiyorum" dedi.HSYK Başkanvekili Özbek de "bindirilmiş kıta" nitelemesini yanlışbulduğunu belirtti.Yargıtay Başkanı Gerçeker, toplantı sonrası adliyeden ayrılırken,gazetecilerin soruları üzerine, "Özel bir toplantı yaptıklarını vemeslektaşlarıyla sorunları değerlendirdiklerini" ifade etti.Gerçeker, toplantının başında Cumhuriyet Savcısı Mustafa ŞahinTanrıöver'in tepkisini ise "Demokratik bir tepkiydi" sözüyle değerlendirdi.

Kaynak: GAZETE VATAN,http://haber.gazetevatan.com/ozbekten-ilginc-ornek/299419/1/Gundem



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,989 µs