En Sıcak Konular

ATATÜRK'Ü KULLANAN BANKACILAR

12 Nisan 2010 11:38 tsi
ATATÜRK'Ü KULLANAN BANKACILAR Atatürk’ün kurduğu İş Bankası, Atatürk’ün ruhuna saygı göstermek istiyorsa bu reklamı derhal yayından kaldırmalı ve bir daha da onu reklam malzemesi yapmamalı.

Atatürk’ü kullanan bankacılar  

Şu sıralar televizyonlarda ilgi ile izlenen bir reklâm var. Reklâmda 1924 Erzurum depreminde yıkılan evler, harabeye dönen sokaklar gösteriliyor. Atatürk, depremde yıkılan Erzurum’a yaptığı ziyarette halkı teskin etmeye çalışıyor. Bir dadaşla karşılıyor. Bütün çocuklarını harpte şehit veren vatandaş, depremin yıktığı evinin harabesinde Gazi ile konuşmaya başlıyor:
Gazi:  “Devlet sana yardıma geldi. Ne istersin devletinden diye?” soruyor.
Dadaş, Gazi’ye. “Bir ihtiyacımız yoktur, koca memleketi yeniden kurmuşak. Bu bize yeter.” diye cevap veriyor.
Bunun üzerine Atatürk bu dik duruşlu, yiğit Anadolu evladına mahzun ve anlamlı bir şekilde bakıp şöyle söylüyor:
“Bu halin çaresine bakacağız.”
Reklâm “ Anadolu’nun gururlu insanı bir daha kimseye muhtaç olmasın diye o günden sadece 6 ay sonra Atatürk’ün talimatıyla Anadolu Sigorta kuruldu” anonsuyla son buluyor.
Yani, reklâma göre Atatürk “bu işin çaresine bakmıştır!”
Türkiye’nin en büyük bankalarından biri olan İş Bankası’na bağlı bir sigorta kuruluşunun Atatürk’ü böylesine istismar ederek ve tarihsel gerçekleri ters yüz ederek bir reklâm filmi hazırlaması hiç de yakışır kalmadı.
Reklâma göre;
Atatürk 1924 depremi sonrası Erzurum’a gitmiştir. Orada gördüğü harabe haldeki şehrin insanlarının acıklı manzarası karşısında “Anadolu insanı bir daha kimseye muhtaç olmasın diye” Anadolu Sigorta’yı kurdurmuştur.
İnsaf!
Anadolu Sigorta’nın kuruluşu ile Erzurum depreminin ne alakası var? Bu senaryoyu kaleme alanlar bir sigorta şirketinin kuruluşu ile uzaktan yakından alakası olmayan bir feci depremi nasıl böylesine istismar ederler?
İş Bankası yönetimi nasıl buna izin verir?
Evet, Atatürk Erzurum’a gelmiştir. Hem de Cumhuriyetin ilanından bir yıl sonra Sonbahar’a doğru çıktığı bir yurt gezisini Erzurum depremi üzerine yarıda keserek. Trabzon’da iken deprem haberini alır almaz yanında eşi Latife ile zorlu bir deniz yolculuğundan sonra Samsun’a oradan de Erzurum’a geçer. Bu büyük afeti yaşayan dadaşlarla on gün kalır. Onların yaralarını sarmak için devletin imkanlarını seferber eder. 1,5 ay içinde depremden zarar görenlere afet evleri yaptırır. Bugün yirmi yıldan beri yapılmayan afet evleri olduğunu hatırlatınca bu büyük rekoru takdirle anmamak mümkün değildir.
1924 yılında Erzurum’da yaşanan büyük depremin ardından İstanbullu kitapçı İbrahim Hilmi Bey, deprem felaketzedelerinin çocuklarına o zamanın parası ile  bin liralık kitap bağışlar. Bunu duyan Mustafa Kemal Atatürk kendisine şu telgrafı çeker:
“İstanbul’da Babıâli Caddesi’nde Kitapçı İbrahim Hilmi Bey’e;
Erzurum zelzele felaketzedeleri çocuklarına hediye ettiğiniz kitaplar dolayısıyla çok teşekkür ederim. Memleketin ilim ve irfanı için bu vesile ile gösterdiğiniz alakayı kıymetli buldum.
İlim ve irfan ile donanmış bir kavim her nevi felakete, tabiatten gelse bile, çare bulabileceğine işaret olan bu nevi bağışınız bütün milletçe takdire değer manadadır”.
Atatürk depremzedelerin eviyle, kitabıyla, iaşesiyle sonuna kadar ilgilenmiş, kendisinden sonra gelecek devlet adamlarına örnek olmuştur.
Bu yardımların hiç bir aşamasında Anadolu Sigorta yoktur.
Anadolu Sigorta’nın kuruluş amacı, İş Bankası’nın kendi sitesinde şöyle anlatılır:
“ Genç  Cumhuriyetin gelişmeye başlayan ekonomisi için sigorta sektörünün varlığı önem taşıyordu. Gerek  Türk bankaları, gerekse tüccar ve sanayiciler, yerel sermayeye dayalı güvenilir bir sigorta şirketine ihtiyaç duyuyorlardı.
Mustafa Kemal bu ihtiyaçları karşılmak üzere tamamen milli sermayeli bir sigorta şirketi kurulması talimatını verdi. Anadolu Anonim Sigorta Şirketi bu talimat üzerine Türkiye İş Bankası ve İttihadı Milli Sigorta Şirketi ortaklığı tarafından dörtte biri ödenmiş 500 bin TL sermaye ile kuruldu. Şirketin kuruluş amacı “ memleket sigortacılığını milli bir çerçeve içine almak, Türkiye İş bankasının milli  bankacılık sahasındaki konumuna bakışımlı olarak milli sigortacılığı geliştirmektir” olarak özetleniyordu.”
İş Bankası’nın kendi sitesinde “tüccar ve sanayicilerin yerel semayeye dayalı güvenilir bir sigorta şirketi kurma ihtiyacından” kaynaklandığı şeklinde özetlenen bir kurum, 85 yıl sonra “deprem harabeleri içinde dadaş ve Atataürk görüntüleriyle istismar ediliyor.”
İyi de nerede Erzurum depremi? Nerede depremzedelerin dramına atıf? Nerede  “depremzede Anadolu insanı bir daha kimseye nuhtaç olmasın” diye bangır bangır bağıran reklamdaki gerçeklik?
Anadolu Sigorta’nın kuruluşunda depremzedelerle ilgili bizim bilmediğimiz maddeler mi var! Atatürk, bankacılığı ve sigorta sistemini millileştirmek için büyük bir adım atmış,  tamam da bunu 85 yıl sonra bir reklam uğruna böylesine çarpıtmak İş bankasına yakışıyor mu?
Atatürk’ün kurduğu İş Bankası, Atatürk’ün ruhuna saygı göstermek istiyorsa bu reklamı derhal yayından kaldırmalı ve bir daha da onu reklam malzemesi yapmamalı.

Muharrem Bayraktar-Yeni Mesaj

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10001622&tarih=2010-04-12



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,160 µs