En Sıcak Konular

POLONYA DEVLET BAŞKANININ UÇAĞI DÜŞTÜ:KURTULAN YOK

10 Nisan 2010 17:55 tsi
POLONYA DEVLET BAŞKANININ UÇAĞI DÜŞTÜ:KURTULAN YOK Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski’yi taşıyan ve Rusya’nın Smolensk havalimanına yaklaşırken düşen uçaktaki 96 kişinin öldüğü bildirildi.

Polonya Devlet Başkanı'nın uçağı düştü

Rusya'da düşen uçakta 96 kişi öldü

Rus Itar Tass haber ajansı, Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski’yi taşıyan, Rusya’nın Smolensk havalimanına yaklaşırken düşen uçaktaki 96 kişinin öldüğünü bildirdi.

Polonya Dışişleri Bakanlığı da Polonya Devlet Başkanı Kaczynski ile eşinin düşen uçakta bulunduğunu açıkladı.

Düşen uçak, Varşova-Smolensk seferini yapıyordu.

Rus haber ajansı RİA Novosti, Acil Durumlar Bakanlığından bir kaynağa dayanarak verdiği haberde, Kaczynski ve beraberindekileri taşıyan uçağın, Smolensk bölgesinde, yoğun sis altında dördüncü iniş denemesi esnasında düştüğünü açıkladı.

Acil Durumlar Bakanlığı, ilk bilgilere göre, uçaktaki 87 kişiden kurtulan olmadığını kaydederken, daha sonra 96 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

"132 değil, 96 kişi"

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski ve beraberindeki heyeti taşıyan, Rusya’nın Smolensk havaalanının yakınında düşen Polonya Devlet Başkanlığına ait uçakta 132 değil, 96 kişinin bulunduğu bildirildi.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığından bir yetkili Rus haber ajansı RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada, heyeti taşıyan uçakta 96 kişinin bulunduğunu belirterek, "Elimizdeki bilgilere göre uçakta 88’i heyet üyesi toplam 96 kişi bulunuyordu" dedi.

Yetkili, kazadan kurtulan olmadığını, olay yerindeki çalışmaların aralıksız sürdüğünü söyledi.

Rusya Savcılık Soruşturma Komitesi, olayın pilotaj hatasından kaynaklandığını düşündüklerini belirtirken, AFP’ye konuşan bir Rus yetkili, kulenin pilota aşırı sis yüzünden Moskova veya Minsk’e yönelmesini önerdiğini, ancak pilotun Smolensk’e imne konusunda ısrar ettiğini söyledi.

Düşen uçaktaki Polonya heyetinde Devlet Başkanı Kaczynkski ile eşi Maria’nın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Franciszek Gagor, Merkez Bankası Başkanı Slawir Skrzypek, Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrej Kremer, Polonya’nın sürgündeki son Devlet Başkanı Ryszard Kaczorowski, Ulusal Güvenlik Bölümü Başkanı Aleksander Szczyglo, Devlet Başkan Yardımcıları Pawel Wypch, Mariusz Handzlik, Parlamento Başkan Yardımcısı Jerzego Szmajdzinski, İkinci Dünya Savaşı Anıtları’nın korunmasından sorumlu Bakan Andrej Przewoznik, milletvekilleri Przemyslaw Gosiewski, Zbigniew Wassermann, Grzegorz Dolniak, Sivil haklar Komiseri Janusz Kochanowski ve Başpiskopos Tadeusz Ploski ile Katin katliamında hayatını kaybedenlerin yakınlarının bulunduğu açıklandı.

Yolcu sayısıyla ilgili Rus ve Polonyalı makamlar arasında ortak bir rakam verilmezken, Polonya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Piotr Paszkowski yaptığı açıklamada, yolcu listesinde 89 kişinin bulunduğunu, ancak yolculardan birinin uçağa binmediğini belirterek, "Bu trajedinin gelecekte bizim açımızdan ne anlama geleceğini hala anlamış değiliz. Polonya’da böyle bir şey hiç olmadı" dedi.

Rus haber ajansları, düşen uçağın alev alan enkazıyla ilgili görüntüleri yayımlarken, Smolensk Bölge Valisi Sergey Anufriye, kazadan kurtulan olmadığını belirterek, "Polonya Devlet Başkanlığı uçağı iniş sırasında pisti tutturamamış.

İlk bulgulara göre uçak ağaçların tepesine çarptıktan sonra düşmüş" dedi.

"20 YILLIK UÇAĞIN DEĞİŞTİRİLEMEMESİ KAYNAK YETERSİZLİĞİNDEN"

Polonya Devlet Başkanlığına ait Tupolev 154 tipi uçağın 20 yaşında olduğu ve Polonyalı yetkililerin uzun süredir devlet liderlerini taşıyan uçakların yenilenmesini tartıştığı, ancak yeterli bütçe olmamasından dolayı bu konunun askıya alındığı belirtiliyor.

Havacılık Güvenlik Ağı verilerine göre, şu ana kadar, 6’sı son 5 yılda olmak üzere 66 Tu-154 tipi uçak düştü. Rus Havayolları Aeroflot, eskidikleri gerekçesiyle Tu-154 tipi uçakları kullanımdan çekmişti.

Rus yetkililer, Kaczynski ve beraberindeki heyetin Smolensk yakınlarındaki Katin ormanında yapılacak anma törenlerine gitmek için geldiğini açıkladılar.

"KATİN KATLİAMI"

Sovyetler Birliği liderlerinden Josef Stalin’nin 5 Mart 1940’ta KGB’nin selefi olan gizli servis NKVD’ye, Kızılordu tarafından esir alınan 22 bin savaş esirini öldürmeleri için emir vermişti. Rusya’nın Belarus sınırı bölgesinde bulunan Smolensk kentine yakın Katin ormanındaki 3 ayrı toplama kampında tutulan doktor, avukat, öğretim üyesi, mühendis, polis ve rahip yedek subaylarından oluşan Polonyalı 22 bin savaş esiri katledilmişti.

Stalin’in verdiği belirtilen emrin uygulanması 1940 yılı Haziran ayı başında sona ermiş, Polonya halkının en eğitimli ve üretken kesimini oluşturduğu belirtilen 22 bin savaş esiri kafalarından vurulduktan sonra toplu mezarlara gömülmüştü.

Katliamın sorumluluğu önce Hitler’e yüklenmiş, ancak olayın sorumlusunun Stalin olduğu ortaya çıkarılmıştı.

SSCB’nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov ile SSCB’nin 26 Aralık 1991’de dağılmasından sonra ortaya çıkan Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Boris Yeltsin, Katin’de kısmi sorumluluğu kabul etmişlerdi.

Rusya’nın 22 bin Polonyalı askerin Stalin tarafından Katin ormanındaki 3 toplama kampında öldürülmesinden dolayı resmen özür dilemesinin ardından iki ülke ilişkileri son dönemde düzelmeye başlamıştı. Rusya Başbakanı Vladimir Putin bu hafta başında Katin ormanı yakınlarında düzenlenen anma törenine katılarak, jest yapmıştı.

Bu hafta başında Katin’de yapılan anma törenine Polonya Başbakanı Donald Tusk ile birlikte katılan Putin, törende yaptığı konuşmada, "Polonya ile Rusya arasında tarihin aydınlatılması için uzmanlar düzeyinde yol açılmıştır" ifadesini kullanmıştı.

Tusk da törende yaptığı konuşmada, "Burada öldürülenlerin gözyuvaları, enselerine sıkılmış kurşunlarla bize bakıyor. Tarihin büyük yalan yarasının uzlaşmayla aydınlatılması için bekliyorlar" ifadesini kullanmıştı.

Katin Ormanı töreninde Rus Ortodoks papazları, Katolik rahipler ve Müslüman imamlar dualar okumuştu.

Rus Kanal-24 televizyonu, kazanın ardından Katin’deki anıtın önünde insanların ellerindeki Polonya bayraklarını sallayarak saygı duruşunda bulunduğu görüntülerine yer verdi.

"RUS BAKANLAR OLAY MAHALİNDE"

Bu arada Kremlin’den yapılan açıklamada, Ulaştırma Bakanı İgor Levitin ve Acil Durumlar Bakanı Sergey Şaygu’nun Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in talimatıyla olay yerine gittikleri belirtilerek, kazanın soruşturulması için Rus hükümetinin oluşturduğu komisyona da bizzat Putin’in başkanlık ettiği kaydedildi.

Polonya Başbakanı Tusk da kabineyi acil olarak toplarken, vatandaşların çiçek bırakıp mum yaktıkları Başkanlık Sarayı’ndaki bayrak yarıya indirildi.

Başkent Varşova’da bazı evlere siyah kurdele asıldığı dikkat çekiyor.

60 yaşındaki Kaczynski 2005 yılında yapılan Devlet Başkanlığı seçiminde Başbakan Tusk’ı mağlup ederek göreve başlamış, bu sonbaharda yapılacak devlet başkanlığı seçiminde yeniden aday olacağını açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P.J. Crowley de yaptığı açıklamada, "Bu Polonya için korkunç bir trajedi ve Polonya halkına en derin başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de yaptığı açıklamada, "şok içinde ve son derece üzüntülü olduğunu belirterek, "Tüm Alman halkı komşumuz Polonya ile birlikte yas tutuyor" dedi.

GENELKURMAY BAŞKANI DA UÇAKTAYDI

Rusya’nın Smolensk havalimanı yakınında düşen uçakta bulunan Polonya Devlet Başkanı ve beraberindeki üst düzey yetkililerin, 1940 yılında 22 bin Polonyalının kurban gittiği Katin katliamının 70. yıl dönümü için Rusya’ya gittikleri bildirildi.

Uçakta, Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrzej Kremoer, Genelkurmay Başkanı Franciszek Gagor ve Merkez Bankası Başkanı Slawomir Skrzypek’in de bulunduğu belirtildi.

Devlet Başkanı Lech Kacziynski’yi taşıyan, Sovyet yapımı Tupolev TU154M tipi uçağın 20 yllık olduğu kaydedildi.

Bu arada Polonya bakanlar kurulunun, Devlet Başkanı Kaczynski’yi taşıyan uçağın düşmesi üzerine bugün olağanüstü toplanacağı bildirildi.

Devlet Başkanı Lech Kacziynski (60), mevcut Başbakan Donald Tusk’ı yenilgiye uğratarak, 2005’te devlet başkanlığı koltuğuna oturmuştu.

Milliyetçi muhafazakar başkanın ikizi, eski Başbakan Jaroslaw Kaczynkski de halen muhalefet lideri.

Kaczynski, bu sonbaharda yapılacak başkanlık seçimine tekrar gireceğini açıklamıştı.

Anayasaya göre, Meclis Başkanı Bronislaw Komorowski, müteveffa devlet başkanının görevini devralacak.

Kaczynski’nin karısı Maria ise iktisatçıydı ve Mart adında bir kızlarıyla iki torunları bulunuyordu.

İlk bulguların, uçağın siste ağaçların tepesine çarparak düştüğünü gösterdiği belirtildi.

Polonya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, uçağın düştükten sonra yanmaya başladığını söyledi.

 Rusya Acil Durumlar Bakanı Sergey Şaygu’nun, Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in talimatı üzerine Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski’yi taşıyan uçağın düştüğü bölgeye gittiği bildirildi.

Kremlin’den yapılan açıklamada, Medvedev’in Kaczynski’nin de içinde bulunduğu uçak kazası hakkında bilgilendirildiği belirtilerek, Şaygu’un Medvedev’in talimatıyla olay yerine gittiği kaydedildi.

Açıklamada, uçağın düşüş nedenini araştırmak için kurulan komisyona, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in başkanlık edeceği belirtildi.

Bu arada, "uçaktaki 87 kişiden kurtulan olmadığını" bildiren Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, yolcuların kimliğine ilişkin açıklama yapmadı.

Rusya Genel Savcılık Soruşturma Bürosu Temsilcisi Vladimir Markin ise RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada, Smolensk’te düşen uçakta 132 kişinin bulunduğunu söyledi.

Markin, "Bugün Smolensk’in kuzeyindeki havaalanına aşırı sisli havada iniş sırasında düşen Tu-154 tipi uçakta Polonya Devlet Başkanı ve eşi dahil olmak üzere toplam 96 kişi bulunuyordu" dedi.

Rus haber ajansı RİA Novosti, Kaczysnki ve beraberindeki resmi heyetin Smolensk’e bazı anma törenlerine katılmak için gittiğini belirtti. (Milliyet) {2}

Uçak kazasında ölen Lech Kaczynski kimdir?

Kazada hayatını kaybeden Polonya lideri Lech Kaczynski 2005'te Polonya Cumhurbaşkanı seçildi.

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski, Rusya'daki uçak kazasında, eşi Maria ile birlikte hayatını kaybetti.

Lech Kaczynski 1949 yılında dünyaya geldi ve Varşova Üniversitesi Hukuk ve İdari Bilimler fakültesini bitirdi.

Kaczynski ile ikizi eski başbakan Jaroslaw Kaczysnki ilk kez, çocuk yıldızlar olarak 1962'de oynadıkları "Ay'ı Çalan İki Kişi" filmiyle kamuoyunda tanındılar.

Lech Kaczynski, Aralık 1981-Ekim 1982 arasında Dayanışma Hareketi içinde yer almaktan sıkıyönetimce cezaevinde tutuldu.

Komünizmin çöküşünden sonra ikiz kardeşler parçalanmış siyasi yelpazenin sağındaki siyasiler olarak öne çıktılar.

Kaczynskiler, komünistlerle işbirliği yapanları ortaya çıkarma ve yolsuzluğa karşı "ahlaki devrim" sloganıyla kampanya yaptılar.

Lech Kaczynski, bazı komünizm sonrası liderlerin aksine, politikadan asla kişisel kazanç sağlamamış, dürüst politikacı imajı çizmeye çalıştı.

Polonya'nın 1990'da yapılan ilk serbest seçimlerinde Lech ve Jaroslaw kardeşler Dayanışma Sendikası lideri Lech Walesa'nın zaferinin arkasındaki itici güçtü.

Lech Kaczynski, Walesa yönetiminde milli güvenlik bürosunun başına geçti. Ancak daha sonra Walesa ile ekonomi konusunda görüş ayrılığına düşen Kaczynski, Jery Buzek hükümetinde adalet bakanlığı yaptı.

Kaczynski, 2005'te yapılan seçimde devlet başkanı seçildi. Genel seçimlerde de ikizi Jaroslaw Kaczynski'nin Hukuk ve Adalet Partisi zafer kazandı. Kaczynski, ikizi Jaroslaw'ı Temmuz 2006'da başbakan atadı.

2007'de ise Donald Tusk genel seçimde partisini zafere taşıyarak başbakan oldu. Tusk, serbest pazar yanlısı politika izledi ve Jaroslaw Kaczynski'nin döneminde Almanya ve Rusya ile gerginleşen ilişkileri onardı.

Lech Kaczynski, liberal ekonomi politikası izleyen hükümeti eleştiriyor ve çıkardığı yasaları sık sık veto ediyordu. 2008'de de hastanelerin ticari temelde işletilmesini öngören yasayı veto etmişti.

Başkan Kaczynski ocak ayında hükümetin Moskova ile doğal gaz görüşmelerini eleştirmiş ve hükümeti ülkenin Rus gazına bağımlılığını artırmakla suçlamıştı. (Milli Gazete) {2}


Kaynak:

{1}.MİLLİYET GAZETESİ,http://www.milliyet.com.tr/polonya-devlet-baskani-nin-ucagi-dustu/dunya/sondakika/10.04.2010/1223277/default.htm

{2}.MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/ucak-kazasinda-olen-lech-kaczynski-kimdir-159104.htm



Bu haber 847 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,381 µs