En Sıcak Konular

KIRGIZİSTAN'DA HALK İSYAN BAŞLATTI

8 Nisan 2010 11:33 tsi
KIRGIZİSTAN'DA HALK İSYAN BAŞLATTI Başkent Bişkek savaş alanına döndü. İçişleri Bakanı dövülerek ağır yaralandı, 100 kişi hayatını kaybetti, 300 kişi yaralı.

Kırgızistan'da isyan 
 
Fakir halk ayaklandı ‘Lale Devri’ sona eriyor

Kırgızistan’da muhalefet “yoksulluğu ve yolsuzluğu bitiremediği” için 5 yıl önce Lale Devrimi’yle iktidar olan Devlet Başkanı Bakiyev’e karşı ayaklandı. Başkent Bişkek savaş alanına döndü. İçişleri Bakanı dövülerek ağır yaralandı, 100 kişi hayatını kaybetti, 300 kişi yaralı

Kırgızistan’da 5 yıl önce Lale Devrimi’yle iktidara gelen Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev’in koltuğu yine bir isyanla sallanıyor. Kronik yoksullukla boğuşan ülkede muhalefet Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev’in istifası talebiyle üç gün önce Talas’ta başlattığı gösteriler dün Narın ve başkent Bişkek’e yayıldı. Muhalefet, yolsuzluğun üzerine gitmek ve üst düzey mevkilerdeki akrabaların kovulması gibi talepleri yerine getirmediği takdirde, Bakıyev istifa edene kadar protestolara devam tehdidinde bulunuyor. 2005’teki “Lale Devrimi”ni andıran olaylarda göz yaşartıcı gazla göstericileri dağıtamayan polisin açtığı ateşte 100 kişi öldü, 300’ü de yaralandı.

Tutuklamalar ateşledi

Bakıyev’in ikinci kez seçildiği geçen Temmuz’da başlayan, son üç günde artan muhalif hareketleri bu noktaya getiren şey ise, önceki gün 10 muhalif liderin tutuklanması oldu. Talas kentinde başlayan gösterilerde, valilik binası işgal edildi, vali rehin alındıktan sonra serbest bırakıldı. Önceki gün de muhalefet lideri Almazbek Atambayev, makineli tüfeklerle evine giren polislerce tutuklandı. Parlamentoda temsil edilmeyen muhalif Ata-Meken Partisinin lideri Ömürbek Tekebayev ile bazı muhalif politikacılar da gözaltına alındı. Olaylar dün de Bişkek’e yayıldı. 5 bin kişi şehir merkezinden yürüyüşe geçti. Bu sırada polis araçları ateşe verildi.

Bakıyev’in uçağı hazır

Grup daha sonra Devlet Başkanlığı Sarayı’na girmeye çalıştı. Polisten ele geçirilen zırhlı araç ile sarayın önüne gelen grup, polis ile çatıştı. Araç ateşe verilirken, göstericiler silahlarına el koydu. Göstericiler, devlet televizyonu ve radyosunu kısa süreliğine ele geçirdi. Başsavcı’nın ofisi yağmalandı. Ülkede olağanüstü hal ilan edildi. Dünkü olaylar yüzünden Talas’a giden İçişleri Bakanı Moldomusa Kongantiyev ile Başbakan Yardımcısı Akılbek Caparov göstericilerce rehin alındı, Kongantiyev dövülerek ağır yaralandı. Dün akşam saatlerinde serbest bırakılan muhalefet liderleri sağduyu çağrısında bulunsa da, olayların devam etmesi bekleniyor. Başbakan Daniyar Usenov, göstericileri ciddiye almadığı söyledi. BM, ABD ve Rusya, olayları kaygıyla izlediklerini söylerken, nerede olduğu bilinmeyen Devlet Başkanı Bakiyev’in uçağı da havalimanında bekletiliyor.

İki süper gücün de üssü bulunuyor

ÇİN, Özbekistan, Tacikistan ve Kazakistan ile komşu olan Orta Asya ülkesi Kırgızistan, eski Sovyetler Birliği’nin 1991’de dağılmasıyla bağımsızlığını ilan etti. Ülkenin 5,5 milyon nüfusunun yaklaşık yüzde 70’ini Kırgızlar oluşturuyor. Güneyde ise yüzde 15 civarında Kazak bulunuyor. Eski Sovyet cumhuriyetlerinin en yoksullarından biri olan Kırgızistan geçimini çok az petrol, gaz kaynağı ve altın madenlerinden sağlıyor. Yoksulluk yüzünden kuzey ile güney arasında zaman zaman etnik bölünmeler yaşanıyor. Kırgızistan hem ABD’nin Afganistan’daki operasyonları için kullandığı askeri üssüne, hem de Rusya’nın askeri üssüne ev sahipliği yaparken, Bişkek hem ABD ile Rusya, hem de komşusu Çin’in yardımlarına ihtiyaç duyuyor.

Devlet Başkanının evini yağmaladılar!

Bişkek’te göstericiler, Meclis binası ve Milli Güvenlik Hizmetleri binasına da girdi. Göstericiler, daha önce evinden götürülerek gözaltına alınan ve binada tutulan eski Meclis Başkanı ve Ata-Meken Partisi lideri Tekebayev’i serbest bıraktıktan binadan ayrıldı. Daha sonra da Devlet Başkanlığı Sarayı’nın önüne geldiler. Burada Sarayın çatısından üstlerine ateş açtı. Rus Interfax ajansı Devlet Başkanı Bakiyev’in ailesinin evinin de yağmalandığını, onlarca kişinin eve girerek halıları, mutfak eşyalarını ve çarşafları çaldığını söyledi.

Kaynak: GAZETE VATAN,http://haber.gazetevatan.com/Kirgizistanda_isyan/298531/30/
 



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,717 µs