En Sıcak Konular

BAKANLIK YABANCI MÜLK SAHİPLERİNİ GÖRMÜYOR MU?

7 Nisan 2010 16:07 tsi
BAKANLIK YABANCI MÜLK SAHİPLERİNİ GÖRMÜYOR MU? Kendi vatandaşından “kira gelirleri” için beyanname isteyen Maliye Bakanlığı, her yıl villasını kiraya vererek on binlerce TL gelir elde eden yabancı mülk sahiplerini görmezden gelmeye devam ediyor.

Bakanlık yabancı mülk sahiplerini görmüyor mu?

Bu kaçıncı yazım şimdi hatırlamıyorum ama her yıl sezon başlarken aynı konuları tekrarlamaktan ve yetkili mercilerdekileri uyarmaktan usanmayacağım. Türk vatandaşı olarak üzerimize düşen görevin yetkilileri uyarmak, uyarıların dikkate alınıp alınmadığını da kayıtlara geçsin diye yazmamız gerekiyor.
2003 yılında yürürlükten kaldırılan “Köy Kanunu” ve “Yabancıların Mülk Edinmesi Kanununda” yapılan değişikliklerle başlayan süreç çok hızlı bir şekilde ilerledi, bugün sayıları on binleri bulan gayrimenkul, yabancılar tarafından satın alındı. Üzerlerine villalar yapıldı ve daha üzerinden birkaç yıl geçmeden villa sahipleri gayrimenkulü alırken ödedikleri paraların daha fazlasını bu villaları kiraya vererek kazandılar.
Batılı ülkelerde sistemin olmazsa olmazı  “gelirin kaynağının ispatı ve vergilendirilmesi” kuraldır ve en iyi vatandaş “vergi veren vatandaş” olarak tarif edilmektedir. Batıda vergi vermeyen vatandaş  “kapitalist ekonomi sistemi”için en tehlikeli vatandaştır. Bu nedenle, Batılı ülkelerde insanlar devlete karşı olan görevlerinin en başta  “vergi vermek” olduğu bilinci ile hareket ederler. Bu kuralı çiğnediklerinde başlarına nelerin geleceğini çok iyi bilirler, en basitinden vergi kaçıran bir Batılı ülke vatandaşı beş yıl süre ile hiçbir bankada hesap açtıramaz, kredi başvurusunda bulunamaz, kredi kartı kullanamaz, basın ve yayın organları aracılığı ile topluma teşhir edilir.
Devlet adına otokontrol
Dolayısı ile yukarıdaki uygulamalara maruz kalmak istemeyen Batılı ülke vatandaşı daima vergisini vermek için çırpınır. Bilir ki devletin devamı için onu vergi ile desteklemek sürekli üretmek gerekmektedir. Devlete karşı oluşmuş bu güven sonucunda, o Batılı ülke vatandaşlarının hepsi devlet adına birer otokontrol elemanı gibi çalışırlar. Bilirler ki, devlete verilen zararı devlete bildirmediklerinde bu verilen zarardan onlar da bir şekilde etkileneceklerdir.
Hükümetlerin küçük oranlarda bile zam yapmaları karşısında milyonlarca Batılı ülke vatandaşlarının sokaklara dökülüp uygulamayı protesto etmelerinin arkasında “vergisini veren vatandaş”olmanın sağladığı hak vardır. Batılı ülkelerden bu örnekleri verirken, Batı hayranlığımdan bu örnekleri vermiyorum, ülkemizde Batı’yı “muasır medeniyet” olarak tarif edenlerin, bir zümrenin aslında gerçekleri nasıl perdelediklerini göstermek için veriyorum.
İnternetten alenen reklam
Son yıllarda kendi vatandaşına bu kadar gaddar uygulamalar yapan bir yönetim anlayışı ile daha önceki dönemlerde karşılaşılmadı. Kendi vatandaşından “kira gelirleri” için beyanname isteyen Maliye Bakanlığı, her yıl villasını kiraya vererek on binlerce TL gelir elde eden yabancı mülk sahiplerini görmezden gelmeye devam ediyor.
Zararlı internet sitelerini mahkeme kararları ile kapattırma gücüne sahip olan kurumlar, her nedense internet ortamında alenen reklamı yapılan ve haftalık kira bedelleri 1,000-2,500 TL arasında değişen yabancılara ait villaların peşine düşmüyor. Bu iş için milyonlarca TL’lik bir yatırım da gerekmiyor, birkaç tane yabancı dil bilen Maliye Bakanlığı görevlisi ile birkaç haftada tüm ülkedeki yabancılara ait olan ve kiraya verilen villaları tespit etmek mümkün.
Villalarına her hafta gelen yeni insanlar için (yerli işbirlikçilerinin verdiği akılla) arkadaşlarımız, akrabalarımız diyebilirler. Ama unutulmamalıdır ki, çocuğu 14 yaşına geldiğinde çocuğundan oda kirası alan bir kültürün mensubu olan villa sahipleri, villalarında kalanlardan kaç para alır?

Kamuran Özgen-Yeniçağ

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/yazargoster.php?haber=12755



Bu haber 904 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    20,315 µs