En Sıcak Konular

ABD'YE TEPKİ SAMAN ALEVİ GİBİ SÖNDÜ: BÜYÜKELÇİ TAN GÖREVİNE DÖNDÜ

7 Nisan 2010 15:50 tsi
ABD'YE TEPKİ SAMAN ALEVİ GİBİ SÖNDÜ: BÜYÜKELÇİ TAN GÖREVİNE DÖNDÜ Her yıl tekrarlanan Ermeni oyununun bu yılki bölümü Büyükelçi Tan'ın,Washington'a uçmasıyla sona erdi.

GELECEK YIL YİNE BEKLERİZ

Her yıl tekrarlanan Ermeni oyununun bu yılki bölümü Büyükelçi Tan'ın,Washington'a uçmasıyla sona erdi.

Saman alevi gibi sönen tepki
ABD’nin her yıl bahar aylarında sahnelediği Ermeni oyununa bu yıl eklenen ‘komitede kabul’ perdesi, saman alevi gibi sönen tepkinin ardından Washington Büyükelçisi Namık Tan’ın ABD’ye dönmesiyle kapandı. Gidişi öncesi Esenboğa Havaalanı’nda bir açıklama yapan Tan, “Tatmin olduğumuz cevapları aldık. Umuyoruz ki, olumlu hava devam edecek” dedi.
İtibarımız yerle bir oldu
Büyükelçi Tan’ın ABD’ye dönmesi emekli diplomatlar tarafından eleştirildi. Umut Arık “Zararın neresinden dönersek kârdır anlayışıyla hareket ediyorlar. Ancak bu bir anlamda tükürdüğünüzü yalamak oldu” dedi
Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan’ın çekilen restin ardından yeniden geri dönmesini değerlendiren deneyimli diplomatlar, Türkiye’nin uluslar arası arenada itibar yitirdiği uyarısında bulundu. Emekli Büyükelçi İnal Batu, “Madem ABD’ye gidecektiniz o zaman neden rest çektiniz. ABD’den gelecek her teklife kapalıyız, bir arkadaşımızı göndeririz neden dediniz” diye konuştu.  Türkiye’nin dünya ülkeleri gözünde çelişkili tavırlarının yerleşmeye başladığını kaydeden Batu, şunları söyledi: “Diğer ülkeler Türkiye büyükelçisini çekti, ancak iki üç hafta sonra nasıl olsa gönderir yorumu yapacaklar. Bu kararlar dakikalık meseleler değildir. Bu hesapsız işleri neden yapıyorsunuz? Bu tür hataların bedelini iktidardakiler değil, ülkeler öder. Bunu iyi düşünmek lazım. AKP iktidarının bu çelişkili tutumu ciddi devlet politikalarından uzak bir tutumdur. Bu tutumu gören hiçbir ülke Türkiye’yi ciddiye almaz.”
Böyle bir karar alınmaz
Emekli Büyükelçi Umut Arık ise, büyükelçi çekmenin çok büyük bir mesele olduğunu belirterek, “Zararın neresinden dönersek kârdır anlayışıyla hareket ediyorlar. Ancak büyükelçiyi tekrar göndermek bir anlamda tükürdüğünüzü yalamak oldu. Bunun da ötesinde büyükelçinin gelmesi zaten yanlıştı. Büyükelçinin çekilmesi demek her şeyi bitirdik anlamına gelir. Bu da diplomaside o kadar kolay alınacak karar değildir. Ancak savaş veya savaş benzeri durumlarda olur. İş Nasreddin Hoca’nın kelek karpuz öyküsüne dönmüştür. Bunun dışında yazılı bir beyan varsa bunun da kamuoyuyla paylaşılması gerekir” şeklinde konuştu.
Beyanlar yanlıştı
Türkiye’nin eski Washington Büyükelçisi Nüzhet Kandemir de, büyükelçinin geri çekilmesinin Türk milletinin hassasiyetini ifade etmek açısından doğru olduğunu ancak daha sonra yapılan yanlışın başbakan ve bakanların beyanından kaynaklandığını söyledi. Kandemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyükelçinin geri çekilmesi Türk milletinin bu konu üzerindeki hassasiyetini hissettirmek açısından doğru olmuştur. Esasen içerikte bir hata yoktur. Ancak şeklen önemli yanlışlar yapılmıştır. Başbakan ve bakanların bu kadar sert açıklamalar yapmamaları gerekirdi. ABD’ye gitmeyiz türünden mesajlar sert olduğu gibi, tehdit içeren söylemlerdi. Diplomaside kural, yerine getirmekte zorlanabileceğiz hususları söylerken belirli bir oranda geri dönüş marjı bırakmaktır. Bu yapılmadığı için zor bir durum ortaya cıkmıştır. Bu sözleri söylerken bunun süresi çok iyi hesaplanmalıdır. ABD Türkiye’nin bu mesajını aslen bakıldığında almıştır. Kabul edilen tasarının genel kurula gelmesi zor olacaktır mesajı verilmiştir. Sorun, tutamayacağınız sözleri tehdit olarak karşı tarafa iletmenizdir. Burada çelişki ortaya çıkmıştır.” (Fatih ERBOZ-Yeniçağ)

 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=33769

 



Bu haber 728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,059 µs