En Sıcak Konular

BALYOZ'DA ŞOK GELİŞMELER

5 Nisan 2010 19:58 tsi
BALYOZ'DA ŞOK GELİŞMELER Önce 14 ilde 95 kişi için gözaltı kararı çıktı. Ardından Başsavcı Engin, Balyoz soruşturmasını yürüten savcıları soruşturmadan alarak operasyonu durdurdu.

Balyoz'da şok gelişmeler!  

Balyoz soruşturması çerçevesinde 14 ilde 95 kişi için gözaltı kararı çıktı. Ardından Başsavcı Engin, Balyoz soruşturmasını yürüten savcılar Bilal Bayraktar ve Mehmet Berk'i soruşturmadan alarak 14 ildeki operasyonu durdurdu.

Soruşturmadan alınan savcıların yerine Balyoz soruşturmasına Murat Yöner ve Mehmet Ergül atandı.

Soruşturmadan alınan 2 savcının Başsavcı'nın 'Benim onayım olmadan gözaltı olmasın' talimatını yerine getirmediği öğrenildi.

Başsavcı Vekili Çolakkadı da, listede bulunana bazı kişilerin gözaltına alınmasını iptal etti.

90 ayrı adreste arama yapıldı, şu ana kadar 70 kişi gözaltında.

GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ YETKİMİZDEDİR

İddialara ilişkin Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, görev değişikliğinin kendilerinin yetkisinde bulunduğunu ve her yıl onlarca kişiyi görevden aldıklarını ve yerlerine atama yaptıklarını söyledi.

Soruşturma savcılarının görevden alındığı iddialarının doğru olup olmadığını ilişkin ısrarlı sorular üzerine Çolakkadı "Soruşturma savcılarının
kimliğini açıklamak biliyorsunuz Terörle Mücadele Kanunu'na göre suçtur. Bu konuda bilgi vermeyiz" dedi.

Sabah saatlerinde de Balyoz Eylem Planı soruşturması kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir ve Çanakkale'de muvazzaf askerlerin de aralarında bulunduğu 20 kişi gözaltına alınmıştı.

GÖZALTINA ALINANLAR

14 ilde düzenlenen operasyonlarda 70’i muvazzaf asker, toplam 86 kişi gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında 9 kişi hakkında arama kararı var.

İstanbul: Eski Haydarpaşa "GATA" Komutanı emekli Tümgeneral Tuncay Çakan ve eski MGK Genel Sekreteri Şükrü Sarıışık İstanbul'da gözaltına alındı.

İzmir: Emekli Kurmay Albay S.Ö. gözaltına alındı. S.Ö İstanbul'a gönderildi.

Çanakkale: Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde inkılap ve tarih okutmanı olarak görev yapan emekli Tuğgeneral Mustafa Kemal Tutkun'un Güzelyalı Mahallesi'ndeki evinde polis ve jandarma gözetiminde arama yapıldı. Tutkun gözaltına alınarak İstanbul'a getirildi.

Ankara: Balyoz Planı" iddiaları soruşturması kapsamında aranan emekli Albay Erdal A. Ankara Terörle Mücadele ekiplerince Çankaya'daki evinde gözaltına alındı. Emekli Albay Erdal A. evinde yapılan aramanın ardından Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne getirildi.
Aynı soruşturma kapsamında aranan emekli Albay Ali Tarık A'nın yurt dışında olduğu bildirilmişti.

ALAN GATA'YA KALDIRILDI

Balyoz soruşturmasında 1 Nisan'da tahliye edildikten sonra hakkında yeniden yakalama emri çıkarılan emekli Korgeneral Engin Alan, yüksek tansiyon şikâyetiyle GATA’ya kaldırıldı. Eski Birinci Ordu Komutanı Çetin Doğan, tahliye edildikten bir gün sonra GATA'da tedavi altına alınmıştı.

BAVULLARIYLA DÖNÜYORLAR

’Balyoz Güvenlik Harekat Planı’ soruşturması kapsamında tutaklanan ve avukatlarının talebi üzerine tahliye edildikten sonra soruşturma savcılarının yaptığı itiraz ile haklarında yakalama kararı çıkartılan askerler İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Beşiktaş’taki adliye binasına gelerek teslim oldu. Dün akşam saatlerinde İstanbul 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi heyetince haklarında yakalama kararı çıkartılan emekli Albay Kubilay Aktaş sabah erken saatlerde valizi ile adliyeye geldi. Emekli Albay Kubilay Aktaş hakim ve savcılar tarafından kullanılan protokol kapısından binaya girdi. Saat 11.00 sıralarında adliyeye gelen Tuğgeneral İzzet Ocak sanık ve şüpheliler tarafından kullanılan kapıdan binaya girdi. Emekli Albay Suat Aytın da öğleden sonra teslim oldu.

BALYOZ DARBE PLANI NEYDİ?

Taraf gazetesinin yayımladığı Balyoz Eylem Planı, iddialara göre 5 bin sayfadan oluşuyor ve birbirinden vahim eylem planları içeriyordu. Taraf’ın iddialarına göre plan, AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılının son aylarında ve 2003 başında TSK içinden bir grup tarafından hazırlandı.

FİKİR BABASI ÇETİN DOĞAN: Çarşaf, Sakal, Oraj ve Suga planları ile kaos hedeflediği iddia Balyoz’un fikir babası ise 2004’te emekli olan dönemin Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan’dı.

FIRTINA VE ÖRNEK’İN İMZASI VAR: Plan ayrıca dönemin Harp Akademileri Komutanı Hava Orgeneral İbrahim Fırtına’nın ve Dönemin Donanma Komutanı Oramiral Özden Örnek’in imzasını taşıyordu. İşte ’Balyoz’da yer aldığı iddia edilen eylem planlarından bazıları:

YUNANİSTAN’LA SAVAŞ ÇIKARALIM: ’Çok gizli’damgasını, Şubat 2003 tarihini ve Harp Akademileri Komutanı Hava Orgeneral İbrahim Fırtına’nın imzasını taşıyan Oraj Hava Harekât Planı’nda Türkiye ile Yunanistan arasında savaş çıkartılması ön görülüyor: “Bir uçağımızın Yunan Hava Kuvvetleri tarafından düşürülmesi sağlanacak, bu gerçekleşmediği takdirde yeniden teşkilatlandırılan ÖZEL FİLO personelinden bir pilot tarafından kendi uçağımızın düşürülmesi sağlanacak. Uçağın, Yunan Hava Kuvvetleri tarafından düşürüldüğü yönünde medyada haberler yaptırılarak, AKP Hükümetinin bu konudaki acizliği ortaya konulacaktır.”

HAVA MÜZESİ’NE CÜPPELİ BASKIN: İddiaya göre Oraj’ın Türk-Yunan gerilimi senaryosunu iç karışıklığa tahvil etme ve ordu ile “irticacı” tabir edilen kesim arasında çatışma ortamı yaratma amaçlı icra hükümleri, Fatih ve Kadıköy semalarındaki gösterileri de kapsıyor. Bu gösteriler ardından, “ cüppeli , sarıklı, çarşaflı” gruplar oluşturularak Hava Müzesi’ne saldırılması planlanıyordu.

FATİH VE BEYAZIT CAMİİ’NE BOMBA: Çarşaf Eylem Planı Harekât Emri’nde Jandarma Yüzbaşı Hüseyin Topuz’un, Sakal Eylem Planı Harekât Emri’nde ise Jandarma Binbaşı Hüseyin Özçoban’ın imzaları var. Her iki eylem planı da, İstanbul’daki camilere saldırı düzenlenmesini öngörüyor. Çarşaf Planı İstanbul Fatih, Sakal Planı ise Beyazıt Camii’ne Cuma namazı vakti bombalı saldırı amaçlıyordu.

 

Kaynak: GAZETE VATAN,http://www9.gazetevatan.com/Balyozda_sok_gelismeler/298151/1/

 



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,980 µs