En Sıcak Konular

PKK'NIN YENİ STRATEJİSİ!

3 Nisan 2010 18:30 tsi
PKK'NIN YENİ STRATEJİSİ! Hakkari'de ardarda patlayan mayınlar gözleri PKK'ya çevirdi. Sıcak çatışmaya girmekten kaçınan örgütün yeni stratejisi en az kayıpla en çok zararı vermek.

PKK’nın yeni stratejisi ne?

Hakkari'de ardarda patlayan mayınlar gözleri PKK'ya çevirdi. Sıcak çatışmaya girmekten kaçınan örgütün yeni stratejisi en az kayıpla en çok zararı vermek.

 Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 28 Mayıs 2009'da terör örgütü PKK tarafından döşenen mayının patlaması sonucu 6 asker şehit oldu. 8 asker de yaralanmıştı. Aynı bölgede bir yıl geçmeden patlayan mayın sonucu 3 askerin hayatını kaybetmesi, bir gün sonra Hakkari Şemdinli'de patlayan mayının bir uzman çavuşun ağır yaralanması PKK strateji mi değiştirdi sorusunu akıllar getirdi. Sıcak çatışmalarda ağır kayıplar veren PKK'nın, en az kayıpla en çok zararı vermek için böyle bir taktiğe başvurabileceği belirtiliyor. PKK'nın mayınları kim ve nereden aldığı ise bilinmiyor. Mayınların menşei ise belli.

TSK'ya mesaj verilmek isteniyor
Stratejist Dr. Ali Nihat Özcan saldırılarla ilgili olarak PKK'nın Türkiye'ye mesaj verdiğini söyledi. Özcan "PKK'nın strateji değişikliğinden söz edebiliriz. PKK TSK'ya mesaj veriyor, operasyona çıkmayın mesajı. Bölgedeki askeri hareketlilik PKK'yı rahatsız ediyor. PKK'da en az kayıpla TSK'ya darbe indirmeye çalışıyor. Risk almadan, kendi istediği noktaya getirmeye çalışıyor. Bunu yaparken de zorluk çekmiyor. Çünkü elinde her türlü malzemesi var. Mayın döşemek PKK için zor bir şey değil. Örgütün işine geliyor." değerlendirmesinde bulundu. PKK mayınları nereden elde ettiği konusuna da açıklık getiren Özcan" ABD'nin ırak işgali sırasında bozguna uğrayan Irak ordusunun askeri malzemeleri yağmalandı. Irak'ta isteyen istediği silahı alabiliyor. Ortam buna müsait. Bu açıdan PKK'mayın bulmakta zorluk çekmiyor. Mayınların üretildiği ülkeler ise belli. Mayın üretim ve ticaretini yapan ülkelerin başında ABD  gelmektedir."ifadelerini kullandı.

Bu tür saldırılarla daha sık karşılaşabiliriz
Terör Uzmanı Prof.Dr.Ercan Çitlioğlu'da terör örgütünün 3-4 yıldır sıcak temasa girmekten kaçındığını belirterek " PKK sıcak çatışmadan çok, mayın ve tuzaklı patlayıcılarla eylem gerçekleştiriyor. Bu yeni bir gelişme değil. Bu mayınları da geçmişte İtalya'dan temin ediyordu. Bu mayınlar anti-personel mayınlarıydı. Küçük çaplıydılar. Bir dönem İspanya'dan da alınıyordu. Dağılan Irak ordusundan da mayın ve diğer patlayıcı maddeleri elde etmek mümkün" şeklinde konuştu. Mayın saldırılarını önlemek için yüzde yüz başarılı bir yöntemin olmadığını ifade eden Çitlioğlu "Geniş bir coğrafyada mayın dedektörleri ile aram yapmak mümkün değil. Her yeri arayamazsınız. Yine de en etkili yol mayın dedektörleri ve jammer cihazlarıdır. Bunlarda şu an için kullanılmaktadır. Bu tür saldırılarla önümüzdeki günlerde de karşılaşabiliriz. Dikkatli olunmalı" uyarısında bulundu.

"Mayınsız bir Türkiye Platformu Koordinatörü Muteber Öğreten de Mayın üretim ve tüketiminin tüm dünya da durduğunu belirterek 156 ülkenin mayın yasağı sözleşmesine taraf olduğunu söyledi. Bir mayının ömrünün 75 yıl olduğunu belirten Öğreten, Avrupa'da II. Dünya Savaş'ından bu yana mayın temizlemenin devam ettiğini söyledi.

Mayın üreten ülkelerin üretimi durduklarını, buna rağmen stoklarında mayın bulunabileceğini ifade eden Öğreten, geçmişte en fazla mayın üreten ülkelerin başında ABD, Rusya, ve Çin'in geldiğini söyledi. ABD'nin mayın politikasını yeniden gözden geçirme kararı aldığını kaydeden Öğreten, '4 Nisan Kara Mayınlarına Karşı Bilinçlendirme Günü' olduğunun da altını çizdi.(Gökçen Göksal-Millî Gazete Online)

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/pkknin-yeni-stratejisi-ne-158210.htm



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    43,705 µs