En Sıcak Konular

HİSSEDİLEN BÜYÜME KAÇ BAKAN BEY?

1 Nisan 2010 11:16 tsi
HİSSEDİLEN BÜYÜME KAÇ BAKAN BEY? Kendimizi kandırmayalım. Türkiye yönetilmiyor, Allah vergisi potansiyeli ile idare ediyor.

Hissedilen büyüme kaç bakan bey?

SON çeyrek ve 2009'la ilgili büyüme rakamları dün açıklanınca Hükümetten gurur dolu bir açıklama geldi. Ekonomi sayfalarında okuyabilirsiniz. Sanki Türkiye küçülmemiş de, rekor büyüme göstermiş. Ekonomi ile ilgili Sayın Bakan'a sormak lazım; hangi ekonomi politikalarını uyguladınız da başarılı oldunuz? İnanır mısınız krizde, kriz öncesi politikalarına devam eden, krize karşı bir-iki ufak önlem dışında tedbir almayan tek ülke Türkiye imiş. Şimdi AKP ve yandaşları sevinç içersinde, 'Sürpriz büyüme, son çeyrek çok iyi çıktı' diye çığlık atıyorlar. Hemşerim hissedilen büyüme kaç biliyor musun? Sokaktaki vatandaşa, esnafa, çiftçiye, emekliye, işçiye, memura sor bakalım, büyüme kaç, kaç hissediyorlar?
Samimi olarak söylüyorum ekonominin düzelmesinden memnun olurum. Hem işim, menfaatim gereği, hem de vatanseverliğim gereği... Bunu internette gördüğüm yorumlardan dolayı yazıyorum. Büyüme rakamları ile ilgili AKP yanlısı yorumlar genellikle şöyle: 'Şimdi ne diyeceksiniz, üzüldünüz değil mi?' Sanki Fener-Galatasaray derbisi sonrası fanatik futbolsever geyikleri gibi. Ülke yönetimi konusunda böyle mantık olur mu?
Krizden başarılı çıkmadık
SON çeyrekte beklentilerin üzerinde bir büyüme olduğu doğru. Fakat aklı başında bir değerlendirme yaparsak, örneğin uluslararası verilerle karşılaştırırsak krizden pek de başarılı çıkmadığımızı görüyoruz. Yunanistan battığı halde 2009 büyümesi bizden çok iyi; -2.5. Dünya ortalaması -0.8, Bizim kategorimizdeki gelişmekte olan ekonomilerde 2.2 büyüme var. Biz neyin çığlıklarını atıyoruz anlamıyorum. Türkiye'nin 2009 son çeyrek büyümesi ayağı şişen, yada gereksiz yere göbeği şişen adamdan farksızdır. Ayrıca TÜİK'in 30 Haziran'da bu rakamı revize edip -5'lere çıkaracağına bahse girerim.
Tüm dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeler yeni bir dip olmaz ise ekonomilerin bir çıkış içerisinde olduklarını göstermektedir. Bu durumda;
Türkiye ağır hasar aldı
* MEVCUT ekonomik sistem, küresel krizin etkilerinin azalmaya başladığı bu dönemde yeniden gözden geçirilmelidir. Türkiye ağır bir hasar almış, ilk defa 4 çeyrek üst üste küçülmüş, çıkışa geçmiştir. Ağır bir hasar sonrası envanter çıkarılmalı, hasar tespiti yapılmalı, öncelikler tespit edilmeli ve yeni bir ekonomi programı uygulanmalıdır.
* Bana göre Türkiye işleyen bir demokrasi ve güçlü bir ekonomi ile bu krizin etkilerini en aza indirebilir. Bunun için özellikle oluşturulan kutuplaşma ve kavga ortamına son verilmelidir.
* Büyüme sadece bir makro rakam olarak oluşmuştur. Sektörel değerlendirme yapıldığında görülüyor ki, yamuk bir büyüme getirmiştir. İstihdam sağlayamamıştır. Mutlaka üretim hedefli bir ekonomi programı yapılmalı, büyüme istihdam sağlar hale getirilmelidir.
* Mali kural söz verildiği gibi hayata geçirilmelidir.
* Toplumun krizin de etkisi ile bozulan ahlaki değerleri ile psikolojisi tedavi edilmelidir.
Kendi içimizde iddialı maçlar yapıyoruz ama artık uluslararası çapta başarılar olmaz ise mutlu olamayız. Kendimizi kandırmayalım. Türkiye yönetilmiyor, Allah vergisi potansiyeli ile idare ediyor.

Bülent Kuşoğlu- Tercüman

Kaynak: TERCÜMANA GAZETESİ,http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi.asp?id=140



Bu haber 757 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,475 µs