En Sıcak Konular

BÜYÜME HIZI 2001 YILI SEVİYELERİNE GERİLEDİ

31 Mart 2010 18:54 tsi
BÜYÜME HIZI 2001 YILI SEVİYELERİNE GERİLEDİ Türkiye ekonomisi geçtiğimiz yıl yüzde 4.7 oranında küçüldü. Türkiye ekonomisi en son 2001 yılında küçülmüştü.

2009 yılı büyüme rakamları belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu, 4. çeyrek ve yıllık büyüme verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi geçtiğimiz yıl yüzde 4.7 oranında küçüldü. Türkiye ekonomisi en son 2001 yılında küçülmüştü.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan, Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla 2009 4. Dönem sonuçlarına göre Türkiye ekonomisi 2009 yılı 4. çeyreğinde yüzde 6  büyüdü. 

Bu verilerle birlikte Türkiye ekonomisinde 2009 yılında ne kadar daraldığı da belli oldu. Türkiye ekonomisi  2001 yılındaki yüzde 5.7'lik daralmanın ardından ilk defa 2009 yılında yüzde 4,7 küçüldü.

BEKLENTİLERDEN İYİ GELDİ

Türkiye ekonomisinde son çeyrekte yüzde 4 civarında beklenen büyümenin yüzde 6 olarak gerçekleşmesi, yıllık küçülme oranını da beklentilerin altına çekti. Uzmanların yüzde 5-5.5 arasında değişen küçülme bekletilerinin aksine, 2009'daki daralma yüzde 4.7'de kaldı. 

Orta vadeli programda da Türkiye'nin 2009 yılında yüzde 6,0 küçüleceği tahmin edilmişti.

KİŞİ BAŞI GELİR 13 BİN 269 LİRA

Bu arada, 2009 yılı GSYH değeri cari fiyatlarla yüzde 0,4'lük artışla 953 milyar 974 milyon lira, sabit fiyatlarla yüzde 4,7'lik azalışla 97 milyar 88  milyon lira oldu.

2009 yılında kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla değeri cari fiyatlarla 13 bin 269 TL, ABD doları cinsinden 8 bin 590 Dolar olarak hesaplandı. Bu rakam 2008 yılında 10 bin 436 dolar seviyesindeydi.

 İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DARALMA YÜZDE 16,3'Ü BULDU
        
Türkiye ekonomisi, 2009 yılında, orta vadeli programda yer alan yüzde 6  küçülme tahmininin altında yüzde 4,7 daralma gösterdi. Geçen yıl sektörel bazda en yüksek daralma, sabit fiyatlarla yüzde 16,3  ile inşaat sektöründe görüldü.

Yılın tamamında madencilik ve taşocakçılığı yüzde 6,7, imalat sanayi  yüzde 7,2, elektrik, gaz, sıcak su üretimi ve dağıtımı yüzde 3,5, toptan ve  perakende ticaret yüzde 10,4, ulaştırma, depolama ve haberleşme yüzde 7,1  küçüldü. 2009'da en yüksek büyüme ise yüzde 10,8 ile balıkçılıkta meydana geldi.

Büyüme, tarımda yüzde 3,3, oteller ve lokantalarda yüzde 3,9, mali aracı  kuruluşların faaliyetlerinde yüzde 8,5, konut sahipliğinde yüzde 4,1,  gayrimenkul, kiralama ve iş faaliyetlerinde yüzde 4,5, eğitimde yüzde 2, sağlık  işleri ve sosyal hizmetlerde yüzde 3,2 oldu.

BAKAN ERGÜN: TAHMİNLERİN ÜZERİNDE

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2009  yılının son çeyreğindeki yüzde 6 büyüme rakamının tahminlerin üzerinde bir büyüme  rakamı olduğunu söyledi. Bakan Ergün, HaberTürk Tv'de yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Yüzde 6'lık büyüme rakamı tahminlerin üzerinde bir büyüme rakamı oldu.  Piyasadaki tahminler 4 civarında bir büyüme olacağı yönündeydi ama yüzde 6'lık  bir büyümeyi son çeyrekte yakalamış olduk. Son çeyrekteki bu büyüme rakamıyla  beraber Türkiye ekonomisi toplamda yüzde 4,7 küçülme yaşamış oldu. Halbuki biz  orta vadeli programda 2010 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 6 küçüleceğini  öngörmüştük. Türkiye bu küçülme rakamına ulaşmadı."

Yeniden uzun vadeli bir büyüme dönemine gireceğimizi söyleyebiliriz.  Türkiye artık tekrar büyüme trendine giriyor. Bu 2009 ılındaki küçülme rakamı  Türkiye'nin küresel krizden ne boyutta etkilendiğini net olarak önümüze koydu.  Hasar tespiti yıllık itibariyle sonunda ortaya çıkmıştır. Birinci çeyrekte eksi  14,7 geldiğinde (yandık, bittik yıkıldık) dendi. Telaş etmeyin bu türbülansa ilk  girdiğimiz andaki etkilerdir toparlanacaktır dedik. Hasar tespitini sonunda  yapmak lazım demiştik. Biz yüzde 6'lık bir hasar olacağını tahmin ediyorduk ama  performansımız öyle oldu ki son çeyrekte hasar yüzde 4,7'lerde kalmış oldu. Ama  son çeyrekteki bu yüzde 6'lık toparlanma ve mart ayından itibaren sanayi  üretiminde reel kesim güven endeksinde ve kapasite kullanım oranlarındaki artış  ve bu artışın halen devam ediyor olması, pazarlarımızın yeniden açılıyor olması,  bizi önümüzdeki dönemde yeniden uzun vadeli bir büyüme sürecine götürmektedir.”

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ,http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/14274368.asp?gid=373

 

 



Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,236 µs