En Sıcak Konular

MOSKOVA METROSU'NDA DEHŞET

29 Mart 2010 22:16 tsi
MOSKOVA METROSU'NDA DEHŞET Moskova'daki iki ayrı metro istasyonunda meydana gelen patlamalarda en az 35 kişi öldü.Saldırıların ardından Ruslar başörtülü kadınlara saldırdı.

Moskova metrosunda dehşet 
 
İki intihar bombacısı Rusya'ya cehennemi yaşattı

Rusya'nın başkenti Moskova'nın merkezinde iki ayrı metro istasyonunda 40 dakika arayla meydana gelen patlamalarda ilk belirlemelere göre en az 35 kişi öldü.

Yetkililer, olayın iki kadın intihar bombacısı tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı.

Acil Durum Bakanlığı Sözcüsü Svetlana Chumikova, şehir merkezindeki Lubyanka istasyonundaki patlamada 23 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Söz konusu istasyon Rus istihbarat kurumu olarak KGB'nin yerini alan FSB binasının hemen altında yer alıyor.

Lubyanka'dan yaklaşık 40 dakika sonra Park Kultury istasyonunda bir patlama daha meydana geldi. Chumikova, Park Kultury'de de en az 12 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Moskova metrosunda patlama 

Chumikova'nın açıklamaları, toplam ölü sayısını en az 35 olarak veriyor. Saldırıda en az 33 kişinin de yaralandığı belirtiliyor. Reuters haber ajansı ölü sayısını 37 olarak verirken, Rus Moscow Times gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre ise patlamada 32 kişi hayatını kaybetti. Anadolu Ajansı sabah geçtiği ilk haberde 46 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

Patlamalarda en az 35 kişinin öldüğü açıklandı 

Moskova Belediye Başkanı Yuriz Luzhkov, saldırının iki kadın intihar bombacısı tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı.

Luzhkov, kadın bombacıların trenler istasyona yanaşırken üzerlerindeki bombaları patlattığını düşündüklerini bildirdi.

RUSYA AYAKTA

Rus haber ajanslarına göre, bir açıklama yapan savcılık soruşturma komitesi sözcüsü Vladimir Markin, "Rusya ceza kanununun 205'inci maddesi kapsamında yani terörizm suçlaması kapsamında soruşturma başlatılmıştır" dedi.

AFP ajansı, FSB Başkanı Aleksandr Borotnikov'un Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'e sunmak üzere bir rapor hazırladığını bildirdi. İlk gelen haberler arasında üçüncü bir patlamanın olduğu bilgisi de yer alıyordu. Ancak bu, yetkililer tarafından yalanlandı.

Şu anda bir çalışma ziyareti için Sibirya'da bulunan Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in de gelişmeleri yakından takip ettiği açıklandı.

Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov, "Şu anda [Putin] güvenlik kuruluşlarından ve sosyal hizmetlilerden kurbanlarla ilgili çalışmalar hakkında detaylı bilgi alıyor" dedi.

ÇEÇENLER Mİ?

CNN televizyonu, bir Çeçen internet sitesine dayandırdığı haberde, Çeçen militanların saldırı üstlendiklerini söyledi. Ancak CNN bu bilgiyi başka kaynaklardan doğrulatamadığının altını çizdi.

Saldırıların sorumlusu olarak Çeçen örgütlerin ve Kuzey Kafkas bölgesindeki diğer ayrılıkçı grupların üzerinde duruluyor.

Yetkililerin yaptığı açıklamalar ilk etapta dikkatleri Çeçen ayrılıkçıların üzerine çekti. Ancak Kuzey Kafkaslardaki diğer ayrılıkçı grupların da saldırıyı gerçekleştirmiş olma olasılığı gözardı edilmiyor.

Ağustos 2004'te Moskova'da bir metro istasyonunun çıkışında kadın bir intihar bombacısı üzerindeki bombayı patlatmış ve kendisi de dahil 9 kişi hayatını kaybetmişti. Şubat 2004'te bir metroya düzenlenen bir başka intihar saldırısında da 40 kişi ölmüştü.

Rusya'nın güneybatısında özerk bir cumhuriyet olan Çeçenistan, uzun bir süredir bağımsızlık mücadelesi veriyor. Nüfusu 600 ile 800 bin arasında olan Çeçenistan'da Rusya ile yapılan mücadele neticesinde binlerce kişi öldü ve yaklaşık 500 bin kişi başka yerlere göç etmek zorunda kaldı.

GÜNDE 7 MİLYON KİŞİ

Dünyanın en yoğun sistemlerinden birine sahip olan Moskova'da günde ortalama 7 milyon kişi metroyu kullanıyor. Meydana gelen patlamaların ardından kentte panik yaşandığı ve olay yerlerine çok sayıda ambulans gönderildiği belirtildi.

Rusya'da işe gidiş saatine denk gelmesi nedeniyle can kaybının daha fazla olduğu ifade ediliyor. Patlamaları üzerine kentte güvenlik önlemleri artırıldı.

Patlamanın ardından Park Kultury ve Komsomoslskaya metro hattının kapatıldığını belirtti.[1]

Metrodaki başörtülü kadınlara saldırı! 
 
Moskova’daki terörist saldırıların ardından başörtülü kadınlara tepki

Rusya’nın başkenti Moskova’daki terörist saldırıların 2 intihar eylemcisi tarafından yapıldığı, ardından içinde bomba bulunan patlamamış bir kemerin bulunduğu açıklamasının yapılması, metrolarda başörtülü kadınlara çeşitli tepkiler gösterilmesine yol açtı.

Adının açıklanmasını istemeyen bir görgü tanığı, Rusya’nın saygın haber radyolarından Eko Moskova’ya yaptığı açıklamada, Avtozavudskaya metro istasyonunda başı örtülü 2 Müslüman kadın gören bir erkeğin kadınlara saldırdığını ve trenin kapıları açıldığında 2 kadını iterek dışarı attığını duyurdu.

Patlamalarda en az 35 kişinin öldüğü açıklandı 

Görgü tanığı olay sırasında çevrede polis bulunmadığını ve trenden kimsenin saldırgana müdahale etmediğini söyledi.

Bu arada Kuzey Müslümanları Koordinasyon Merkezinden yapılan açıklamada, terörist eylemlerini düzenleyenlerin "eşkıya" olduğu belirtilerek, "Bu olayı yapanların İslam’la ilişkilendirilmemesini istiyoruz. Müslümanlar, asla masum insanları katletmez" ifadesi kullanıldı.

Merkezin Moskova temsilcisi Şafikbey Pşihaçev de yaptığı açıklamada, bu tür eylemi organize edenlerin İslami sloganlar kullandığını ancak bunların İslam ile hiçbir ilgisinin olmadığını belirterek, "Bunlar kesinlikle İslam ile ilişkilendirilmemeli" dedi. Moskova metrosunda patlama 

Pşihaçev, Çeçen ayrılıkçı militanlarının lideri Doku Umarov’un birkaç ay önce "Kavkazcenter" internet sitesine verdiği demeçte, terör eylemlerinin Rusya’nın başka kentlerine de yayılacağını söylediğini hatırlatarak, bugünkü eylemlerin bu açıklamayla örtüştüğünü söyledi.

Öte yandan bugünkü terörist saldırılarla ilgili olarak dünyanın çeşitli ülkelerinden tepkiler gelmeye devam ederken, ABD Başkanı Barack Obama da saldırıları kınadı ve Rus halkına başsağlığı diledi.

Beyaz Saray tarafından yayımlanan açıklamada, Amerikan halkının, "iğrenç" terör saldırılarına ve şiddet içeren aşırılığa karşı Rus halkının yanında olduğu kaydedildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de yaptığı açıklamada, "Almanya’nın kesinlikle bu korkakça saldırıları kınadığını" söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Moskova metrosundaki terörist saldırıları "barbarca hareket" olarak nitelendirirken, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Rus halkına tüm Ukrayna adına başsağlığı diledi.

Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Paet, Litvanya Başbakanı Andrius Kubilius ve Letonya Devlet Başkanı Valdis Zatlers de Moskova’ya başsağlığı dileklerini gönderdi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de saldırıları kınayarak, NATO’nun uluslararası terörizme karşı mücadelede Rusya ile işbirliğini artırmak istediğini ifade etti.[2]

 

Kaynak: GAZETEVATAN

[1].http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?Newsid=296711

[1].http://haber.gazetevatan.com/Metrodaki_basortulu_kadinlara_saldiri/296855/1/Gundem

 



Bu haber 783 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,880 µs