En Sıcak Konular

TÜRK'ÜN ANITLARI TÜRK'ÜN EVİNDE

29 Mart 2010 14:16 tsi
TÜRK'ÜN ANITLARI TÜRK'ÜN EVİNDE Türk yazıtları üzerine yaptığı çalışma ve hazırladığı eserlerle tanınan fotoğraf sanatçısı Servet Somuncuoğlu, Orhun Anıtları’nı objektifiyle ölümsüzleştirdi.

TÜRK'ÜN ANITLARI TÜRK'ÜN EVİNDE

Türk yazıtları üzerine yaptığı çalışma ve hazırladığı eserlerle tanınan fotoğraf sanatçısı Servet Somuncuoğlu, Orhun Anıtları’nı objektifiyle ölümsüzleştirdi. Somuncuoğlu’nun çektiği Orhun Anıtları fotoğrafları, “Mavi Gök İle Yağız Yer Arasında” adıyla poster seti haline getirildi. Türkiye’den binlerce kilometre uzakta eski Türk yurdunda Türklüğün şahadet parmakları olarak gökyüzüne yükselen anıtların fotoğraflarından oluşan posterler 2 ayrı set halinde hazırlandı.

70x100 boyutunda 10 posterden oluşan birinci set; Kültegin Anıtı ile Tonyukuk
Anıtı I. Taş’ın doğu - batı - kuzey - güney yüzleri ile Tonyukuk Anıtı II. Taş batı ve güney yüzlerini içermekte. Bu setin amacı, yazıtların aslından okunabilmesini sağlamaktır.

50x70 boyutunda 20 posterden oluşan ikinci set ise birinci set ile aynı özellikleri içermekle birlikte, anıtların çevresi ve 2001 yılında Türk bilim adamlarının yaptığı kazı çalışması ile ortaya çıkarılan ve bugün Moğolistan’da Ulan Bator Müzesi’nde sergilenen “Bilge Kağan Hazinesi” nden örnekleri ihtiva ediyor.

At-Ok Yayınları tarafından hazırlanan setler hakkında geniş bilgi "atokyayinlari.com" adresindeki internet sitesinde yeralıyor.

Bütün Türklere armağan olsun
Servet Somuncuoğlu bu çalışma ile ilgili duygularını şöyle ifade etti: Çektiğim fotoğraflardan oluşturulmuş bu posterlerle sadece, çocukluk yıllarımdan bugüne kadar milletimizin köklerine olan sevgimi, anıtlarda geçirdiğim gündoğumunu, günbatımını ve anıtların muhteşem görüntülerini yüreği aynı duygularla çarpan bütün Türklerle paylaşmak istedim. Orhun Anıtları ve Türk kültürü üzerine yapılan çalışmalarda atamız Bilge Kağan’ın anıt mezardaki hazineyi çıkaran Türk bilim heyetine yüce Mevla’dan “kut” ve “şad” lık diler, hepsine binlerce teşekkürü büyük bir borç bilirim... 

Atatürk’e de ilham verdi
Türk kültür tarihinin en önemli temel belgelerinin başında gelen Orhun Anıtları; Göktürk İmparatorluğu’nun üç önemli ismi “Kültegin”, “Bilge Kağan” ve “Bilge Tonyukuk” adına dikilen anıt mezar taşlarıdır. Atatürk, Orhun Anıtları’na dair okuduğu kitapta, “Üstte mavi gök
çökmedikçe, altta yağız yer delinmedikçe senin ilini, töreni kim bozabilir” satırlarının yanına, “Büyük Nutuk, işte  bu cümleyi anlatmaktadır” diye, bizzat kendi el yazısı ile not düşmüştü.

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=33492



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,512 µs