En Sıcak Konular

AB İMF'YE BULAŞTI

27 Mart 2010 09:45 tsi
AB İMF'YE BULAŞTI IMF’yi Avro Bölgesi’ne karıştırmak istemeyen Sarkozy’le Merkel borç krizindeki Yunanistan’ı Uluslararası Para Fonu’nun katkısıyla kurtarma konusunda uzlaştı.

AB artık iflah olmaz  

IMF’yi Avro Bölgesi’ne karıştırmak istemeyen Sarkozy’le Merkel borç krizindeki Yunanistan’ı Uluslararası Para Fonu’nun katkısıyla kurtarma konusunda uzlaştı. IMF’ye bulaşan AB’nin çöküşünün daha hızlanacağı belirtildi. 

AB liderleri, borç krizindeki Yunanistan’ı Uluslararası Para Fonu’nun katkısıyla kurtarma konusunda uzlaştı. Yunanistan’ın AB tarafından kurtarılmasına sıcak bakmayan Almanya Başbakanı Angela Merkel ile IMF’yi Avro Bölgesi’ne karıştırmak istemeyen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy cephelerinin uzlaşmasıyla şekillenen kurtarma planı, sermaye piyasalardan borçlanamaması halinde IMF’nin Yunanistan’a önemli miktarda kredi açmasını ve avro kullanan ülkelerin ikili kredilerle IMF paketine katkı yapmalarını öngörüyor. Portekiz Başbakanı Jose Socrates, uzlaşma sağlanan kurtarma paketiyle dayanışma gösterilerek Yunanistan konusunda piyasaların beklediği sinyalin verildiğini söyledi. Kararı büyük memnuniyetle karşılayan Yunanistan Başbakanı George Papandreu, “Avrupa büyük bir tehditle yüzleşerek büyük bir adım attı” dedi. AB’nin Yunanistan’ı kurtarma planı çerçevesinde, ihtiyaç duyulması halinde kullanılmak üzere 22 milyar avroluk güvence fonu oluşturulacak. IMF’nin önemli bir katkı yapacağı fonun çoğunluğunu, Avro ülkelerinin açacakları ikili krediler oluşturacak. IMF, daha önce AB’nin Avro Bölgesi dışında kalan Macaristan, Romanya ve Letonya gibi üyelerinin kurtarılmasında da başrolü oynamıştı.

Avrupa IMF’ye bulaştı
Yunanistan’ın başvurması halinde Avro Bölgesi’ne ilk adımını atacak IMF’nin, uluslararası döviz rezervlerinde payı yüzde 35’e yaklaşan ve ABD Doları’na alternatif gösterilen avronun güvenilirliğine darbe vurmasından endişe ediliyor. Bu endişeyi bugün yüksek sesle dile getiren Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean–Claude Trichet, “Eğer Yunanistan’ın kurtarılmasında Avro Grubu ve hükümetler yerine IMF ya da başka herhangi bir otorite, herhangi bir sorumluluk alırsa bu çok çok kötü olur” uyarısında bulundu. 2 ay içinde 20 milyar avro borçlanmak zorunda olan Yunanistan, 10 yıllık tahvillerde Avro Bölgesi’nde en ucuz borçlanan Almanya’ya göre en az yüzde 3 daha fazla faiz ödüyor. Bu maliyeti sürdürülemez bulan Atina yönetimi, faizleri kısa süre içinde aşağıya çekebilmek hedefiyle haftalardır ısrarla AB’den somut kurtarma paketi talep ediyordu.

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=10001385&tarih=2010-03-27

 



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,174 µs