En Sıcak Konular

CUMHURBAŞKANI NE YAPACAK?

26 Mart 2010 11:01 tsi
CUMHURBAŞKANI NE YAPACAK? Abdullah Gül'ün AKP'nin Cumhurbaşkanı gibi görünmekten rahatsız olduğu biliniyor. Ayrıca Gül'ün toplumun hassasiyetini göz önünde bulunduracağı beklentisine sahip olanlar hiç de az değil.

Cumhurbaşkanı ne yapacak?

AKP'NİN hazırladığı anayasa taslağı tüm itiraz ve uyarılara rağmen pazartesi günü TBMM'ye gelecek. Paket, TBMM'de yapılacak oylamadan sonra Cumhurbaşkanı'nın önüne gidecek. Paketin kaderi de işte burada belirlenecek.
*
TBMM'DEKİ oylamada kabul oylarının 367'yi bulamayacağı tahmin ediliyor. Bu durumda Cumhurbaşkanı'nın paketi onaylama yetkisi olmayacak. Taslak 330 ile 366 arasında kabul oyu alırsa, Cumhurbaşkanına iki seçenek kalacak: Paketi yeniden görüşülmek üzere TBMM'ye göndermek, ya da halkoyuna sunmak.
*
CUMHURBAŞKANI'NIN anayasa değişiklik paketiyle ilgili tutumu hakkında şimdiden fikir yürütenler var. Ancak Ankara kulislerinde Abdullah Gül'ün AKP'nin Cumhurbaşkanı gibi görünmekten rahatsız olduğu biliniyor. Ayrıca Gül'ün toplumun hassasiyetini göz önünde bulunduracağı beklentisine sahip olanlar hiç de az değil. Bu çevreler, Cumhurbaşkanı'nın kutuplaşmayı artırmak niyetinde olmadığını savunuyor. Bu görüşe bakılırsa Cumhurbaşkanı muhalefetin önerilerine kulaklarını tıkamayacak.
Medya çarpıtması
PEKİ muhalefet ne istiyor? Aslında muhalefet medyada yer aldığı gibi anayasa değişikliğine tamamen kapılarını kapatmış değil. Burada çok ciddi bir medya çarpıtması ile karşı karşıyayız. Pek çok yayın organı muhalefetin paketi tümüyle reddettiğini, kapılarını kapattığını belirtiyor. Oysa muhalefet köprüleri atmadığı gibi, iktidara yöntem göstererek, farklı çözüm önerileri getiriyor.
*
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanına, paketin bütün olarak değil de maddelerinin ayrı ayrı değerlendirmesi çağrısında bulunuyor. Baykal, paketin 367'den fazla oy alan maddelerinin referanduma götürülmemesini istiyor. Son birkaç gündür okuyuculardan gelen mesajlarda da aynı görüş hakim. Pek çok okur, paketteki bazı değişikliklere evet, bazılarına da hayır demek istediklerini, ancak, paketin bütünü karşısında nasıl oy vereceklerini şaşırdıklarını ifade ediyor. CHP bu dayatma karşısında makul bir öneri sunarak, maddelerin ayrıştırılmasını öneriyor. Bu da CHP'nin paketi tümüyle reddetmediğini ortaya koyuyor. Maddelerin ayrı ayrı oylanması için en ciddi çalışmayı yapanlardan biri de Saadet Partisi. Genel Başkan Numan Kurtulmuş, hazırladıkları örnek oy pusulasını gazetecilere göstererek, maddelerin tek tek oylanmasını talep etti. Kurtulmuş hazırladıkları bu çalışmayla, pakete toptan karşı olmadıklarını gösterdi. MHP'nin durumu da farklı değil. MHP de AKP'nin taslağına karşı alternatif bir çözüm önerisi getiriyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'de bir komisyon kurulmasını ve teklifin bu komisyonca değerlendirilmesini öneriyor. MHP'nin görüşü, anayasa paketinin ilk genel seçimde milletin iradesine teslim edilmesi yönünde. Yani bu işin aceleye gelmemesi talep ediliyor.
Bu şartlar altında muhalefeti uzlaşmazlıkla suçlamak pek de adil değil.

Lale Şıvgın-Tecüman

Kaynak: TERCÜMAN GAZETESİ,http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi.asp?id=10000

 



Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,887 µs