En Sıcak Konular

YABANCI KAÇAK ÇALIŞANLARI KORUMA SEKTÖRÜ

24 Mart 2010 18:36 tsi
YABANCI KAÇAK ÇALIŞANLARI KORUMA SEKTÖRÜ Eğitim düzeyleri düşük, ülke turizmimize zarar verecek bilgisizlik düzeyindeki yabancıların “tur operatörü temsilcisi kisvesi ile ikametgah tezkeresi verilmesi” engellenmelidir.

Yabancı kaçak çalışanları koruma sektörü

Her yıl Şubat-Mart ayları geldiğinde çevremizdeki insanlar sağ olsunlar turizmde geçirdiğimiz süre ve tecrübelerimizden dolayı, yaklaşan turizm sezonu ile ilgili görüşlerimize başvuruyorlar. Onlar sormaktan ben de (ne yazık ki) sürekli olumsuz tablolar çizmekten bıktım. Fakat yapımız gereği insanlara hayaller kurdurmak yerine gerçekleri anlatmayı görev edinmişiz bir kere.
Son yıllarda (özellikle) Ulaştırma Bakanlığı’nın AB standartlarını yakalamak adına oldukça yoğun mesai harcadığını çıkarılan yeni yasa ve mevzuat değişiklikleri ile bire bir yaşıyoruz. Bütün bu getirilen yeni düzenlemelerin ülkemizin hayrına düzenlemeler olduğunu farz ederek hareket ettiğimizde, aklımıza neden diğer bakanlıkların AB standartlarını yakalamak adına mevzuat değişikliğine gitmedikleri sorusu geliyor?
Öyle ya, eğer bir devlet politikası ve bu politikaya uygun bir hükümet politikası yürütülüyor ise değişikliklerin yalnızca Ulaştırma Bakanlığı ile sınırlı kalmaması gerekir. Nitekim, çok sayıda “yabancı kaçak çalışanlarla ilgili” köşe yazısı yazmama rağmen, bu konuda etkin bir denetim uygulamasını bugüne kadar görmedim. Oysaki dünyada ekonomik krizin ülkeleri kırıp geçirdiği son yıllarda, Batılı hükümetler öncelikle kendi vatandaşlarının işsiz kalmasını önlemek için yoğun bir çaba göstermekteler.
Ülkemizde yeni istidam alanları açmak bir tarafa, mevcut işlerini kaybeden insanlarımızın durumu ortada iken, bundan sonra hükümetten “turizm sektöründe yalan beyanlarla ikame edilen yabancı kaçak çalışanların üzerine daha yoğun bir şekilde gideceğini umuyorum” . Ülkemizde yüz binlerce üniversite mezunu insanımız işsiz gezer iken, özellikle 6-7 aylık yaz sezonunda TC vatandaşlarının yerine eğitim düzeyleri düşük, ülke turizmimize zarar verecek bilgisizlik düzeyindeki yabancıların “tur operatörü temsilcisi kisvesi ile ikametgah tezkeresi verilmesi” engellenmelidir.
“İkamet tezkeresini veren İl Emniyet yetkililerinin” çok ince eleyip sık dokumaları gereken konuların başında, “yabancı tur operatörü temsilcisi” kavramı gelmektedir. Sorgulanacak ve cevap alınması gereken soruların başında da;
1) Tur operatörünü temsil etmenin kıstası nedir?
2) Bir tur operatörünün kaç tane temsilcisi olur?
3) Tur Operatörü Temsilcisi’nin gerçek açılımı aslında, Tur Operatörü çalışanı değil mi?
4) Yabancı bir tur operatörünün Türkiye’de işlerini yaban acentenin toplam 40 çalışanı var iken, yabancı tur operatörünün nasıl 170 temsilcisi olur?
5) Kaçak çalışan yabancılar hakkında Devletin kurumlarına sahte belgelerle yalan beyanda bulunan sorumlulara ne ceza uygulanması düşünülüyor?
6) Ülke ekonomisine büyük katkıları beklenen “turizm sektörünün” yabancı tur operatörü temsilcilerinin istihdamına göz yumarak, sektörün getirisinin düşmesine sebep olanlar hakkında ne gibi işlemler yapılacak?
7) Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri ne zaman tatil köylerinde periyodik denetimlere başlayacaklar?
8) Kaçak işçi çalıştıran tatil köylerine bugüne kadar hiç ceza kesildi mi?
9) 49 yıllığına işletmeciliği yabancılara devredilen hazine arazileri üzerinde kurulan tatil köylerinde yabancı kaçak çalıştırıldığı tespit edildiğinde, işletmenin sözleşmesinin iptal edilmesi uygulamasına ne zaman geçilecek?
10) AB standartlarını yalnızca taşımacılık yapan araçlara verilen “yetki belgeleri” ile mi yakalayacağız?
11) Yabancıların TC vatandaşlarına kendi ülkelerinde uyguladıkları çalışma şartlarının aynısını neden biz de yabancılara Türkiye de uygulamıyoruz?

Kamuran ÖZGEN-Yeniçağ

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/yazargoster.php?haber=12563



Bu haber 1,026 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,475 µs