En Sıcak Konular

ERDOĞAN'DAN YÜKSEK YARGIYA CEVAP!

23 Mart 2010 17:24 tsi
ERDOĞAN'DAN YÜKSEK YARGIYA CEVAP! AKP'nin Meclis grubunda partililere hitap eden Başbakan Erdoğan, yüksek yargı mensuplarının her fırsatta siyasetçi gibi konuştuğunu belirterek, kendilerinin hiçbir erki etki altına almaya çalışmadıklarını söyledi.

Yüksek yargıya yanıt! 
 
Erdoğan, yüksek yargının eleştirilere yanıt verdi

AK Parti'nin Meclis grubunda partililere hitap eden Başbakan Erdoğan, yüksek yargı mensuplarının her fırsatta siyasetçi gibi konuştuğunu belirterek, kendilerinin hiçbir erki etki altına almaya çalışmadıklarını söyledi.

Başbakan, dün "Yüksek yargıyla dalga geçiyorlar" açıklamasını yapan Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek'e de, "Nezaketten uzak, bulundukları konumdan, ağırbaşlılıktan uzak açıklamalar. Bu açıklamaları, yapanlan adına gerçekten çok talihsiz olarak değerlendiriyorum. Hele hele tanıdıklardan bu tür yaklaşımı görmek bizi ciddi manada üzüyor" ifadesini kullandı.

Birçok Avrupa ülkesinde Anayasa Mahkemesi üyelerinin parlamentolardan seçildini belirten Erdoğan, "Türkiye'de ise Meclis'e öcü gözüyle bakılacak, Meclis iradesi yok sayılacak" yorumunda bulundu.

Anayasa paketi

- Sürecin karşısında duran her türlü kişi tarih karşısında sorumlu olacaktır.

- Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın üye yapısı da evrensel normlar çerçevesinde değişiyor. Ben bazı şeylere şaşıyorum. Metni mi okumadılar? Yoksa taslaktan mı haberleri yok? Parlamento HSYK'yı düzenleyemez. HSYK'nın içinde parlamentonun onayıyla oraya gelecek bir tane üye yok. Kim var? Sadece bugüne kadar olduğu gibi, AB normlarında olduğu gibi Adalet Bakanı ve müsteşar var. Bu dün de vardı, bugün de var. Bu zaten AB ülkelerinde de var.

- Şimdi yapılan yeni düzenlemede ise, birinci derecedeki mahkemelerden de burada yine onlar seçecek.

Yüksek yargı neden rahatsız?

- Burada yüksek yargının rahatsız olduğu bir konu var. Sadece ben diyorlar, biz diyorlar. Olmaz böyle birşey diyorlar. Bunu ancak biz belirleriz diyorlar. Birinci derecedeki savcı hakimlerin sizden farkı ne? Dünya bunu zaten böyle yapıyor. AB ülkelerinin çoğunda bunu göreceksin. İlginç olan da şudur, oralarda bunun seçimini parlamento yapıyor.

- Hep Batı Batı Batı diyorsunuz, onlar böyle yapıyor bunu. Hepsinde de durum bu. Şu anda taslak metinle geçici 15. madde Anayasa'dan çıkarılıyor. Bu ve benzeri düzenlemelerle Türkiye Cumhuriyet Anayasası yeniden ele alınmış oluyor. Bu taslak kişisel beklentilerle politik hesapların değil, mantıkla hazırlanmıştır.

"Biz gerilim istemiyoruz"

- Gerilim olsun istemiyoruz. Bundan bile rahatsız oldular. Düşünebiliyor musunuz? Yargı kendi içindeki ilk dereceli mahkemeleri hazmedemiyor. Bak İtalya'ya. Onlar seçimini yapıp oraya getiriyor.

Taslağı neden AK Parti hazırladı?

- Bu taslak güçlü bir ülkenin önünü açacak bir taslaktır. Yasaları ve Anayasa'yı siyasi partiler ya da hükümetler değil TBMM yapar. Uzlaşma komisyonunda bir taslak hazırlanmadığı, hazırlanamadığı için AK Parti olarak biz hazırladık ve bunu TBMM'nin gündemine taşıyoruz. Peki taşıyanlar kim? Milletvekilleri. Uzlaşmaya yanaşmadıklarına yönelik elimizde belgeler var. Biz yine de diyoruz ki uzlaşma diyoruz. Gelin uzlaşalım, gelin katkınızı verin diyoruz. Kapıları çalan yine biziz. Olur ki diyoruz onlar da buna katkı verirler.

- Şimdi ne diyorlar. Daha okumadan. Bu tasarı niçin Meclis'te hazırlanmadı? Başbakanlık'ta, AK Parti Genel Merkezi. Başbakanlık dediğiniz nedir? Neresidir? Türkiye'nin dışında bir yer mi? Adalet Bakanlığı'nın her türlü bakanlığın bağlı olduğu makam. Benim bu tür bir çalışmayı yapmamdan daha doğal ne olabilir? Ayrıca ben ve arkadaşlarım milletvekili değil miyiz? Sen bunu nasıl görmezden gelirsin? Uzlaşma komisyonu kendilerinden eleman ister vermezler.

- İnceleyeceğiz ama biz bu işi seçimden sonra düşünüyoruz diyorlar. Hepsi ipe un seriyor. Ama bizim ne ipe un sermeye, ne de bu kadar uzun süreye tahammülümüz yok.

 

Kaynak: GAZETEVATAN,http://haber.gazetevatan.com/Yuksek_yargiya_yanit/295540/9/


 



Bu haber 508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,591 µs