En Sıcak Konular

İSVEÇ EKMEĞİYLE OYNUYOR

20 Mart 2010 10:05 tsi
İSVEÇ EKMEĞİYLE OYNUYOR İsveç Meclisi'nde ''sözde soykırım''ın kabulünden önce hükümetin aldığı karar doğrultusunda, Türkiye ile İsveç arasındaki ticaret hacminin 2 kat arttırılmasını öngören yeni bir strateji üzerinde çalışıldığı bildirildi.

Türkiye İsveç’in ballı müşterisi  

İsveç Hükümeti’nin sözde soykırım yasasının ardından Türkiye’den neden özür dilediğinin sebebi ortaya çıktı. Stockholm, Türkiye ile ticaret hacminin 9 milyar Euro’ya çıkarılması için strateji üzerinde çalışıyor. 

İsveç meclisinde ‘sözde Ermeni ve diğer azınlıklarla ilgili soykırım’ iddialarıyla ilgili kararın kabulünden önce hükümetin aldığı karar doğrultusunda, Türkiye ile İsveç arasındaki ticaret hacminin 2010 ile 2013 yılları arasında 2 kat arttırılmasını öngören yeni bir strateji üzerinde çalışıldığı bildirildi.
İsveç’in Uluslararası Kalkınma İşbirliği örgütü SİDA ile İsveç’in İstanbul Başkonsolosluğu içinde yer alan Türk – İsveç İşbirliği örgütü tarafından desteklenen stratejik işbirliğiyle Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine de güçlü destek sağlandığı açıklandı.

Stockholm’de önemli toplantı
SİDA ve İsveç Dışişleri Bakanlığı basın bölümünden yapılan açıklamaya göre, Stockholm’de dün düzenlenen toplantıda, İsveç ile Türkiye arasında geliştirilecek yeni stratejik işbirliği yöntemleri anlatıldı. İsveç hükümetinin, Türkiye ile yeni stratejik işbirliğini geliştirme kararını 21 Ocak 2010 tarihinde aldığı kaydedildi. Dünkü toplantıya Türkiye’den katılım olmazken, İsveç tarafından Ankara Büyükelçisi Christer Asp ile SİDA Genel Müdürü Anders Nordström yer aldı.

Ticaret keseri İsveç’ten yana yontuyor
Türkiye, İsveç ile yapılan ticarette ciddi dış ticaret açığı veriyor. İstanbul Ticaret Odası’nın Kasım 2009’da yayınladığı İsveç Ülke Raporu’na göre, 2008’de Türkiye ile İsveç arasındaki toplam dış ticaret hacmi 2 milyar 827 milyon Dolar olarak gerçekleşti. Türkiye İsveç’e 918 milyon Dolarlık ihracat yaparken, bu ülkeden yaptığı ithalat ise 1 milyar 908 milyon Dolar oldu. Böylece İsveç’e karşı 2008’de 990 milyon Dolar dış ticaret açığı verildi. 2009’un yılının ilk 9 ayında ise Türkiye’nin bu ülkeye karşı verdiği ‘dış ticaret açığı’ 895 milyon Dolar olarak gerçekleşti. 2007’deki açık 833 milyon, 2006’daki açık ise 700 milyon Dolardı. Türkiye, 2001 yılında ise isveç’e karşı 1 milyar 240 milyon Dolar açık vermişti!

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=10001289&tarih=2010-03-20
 

 



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,663 µs