En Sıcak Konular

MHP ÖRNEĞİ VE DOKUNULMAZLIKLAR

19 Mart 2010 10:42 tsi
MHP ÖRNEĞİ VE DOKUNULMAZLIKLAR MHP'nin Adana Büyükşehir Başkanı Aytaç Durak hakkındaki iddialar karşısında aldığı tavır, tüm siyasi partilere örnek olacak nitelikte.

MHP örneği ve dokunulmazlıklar

MHP'NİN Adana Büyükşehir Başkanı Aytaç Durak hakkındaki iddialar karşısında aldığı tavır, tüm siyasi partilere örnek olacak nitelikte. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin hiç tereddüt etmeden adı şaibeye karışanları istifaya çağırması, Türk siyaset hayatında pek de sık rastladığımız bir durum değil. Bugüne kadar yaşanan pek çok benzer olayda, adı geçen partilerin çoğu ya iddiaları ört bas etti, ya da komplo olarak niteledi. Ancak kendi partisine mensup kişileri yargı önüne çıkmaya davet eden pek olmadı. İşte bu nedenle MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin tavrı son derece önemlidir. Yolsuzluk iddiaları karşısında diğer liderler de benzer bir tavrı gösterirlerse onlar da kuşkusuz toplumun güvenini ve takdirini kazanacaklardır. Ancak yakın zamanda yaşanan örnekler bunun çok da mümkün görünmediğini ortaya koyuyor.
*
AKLA gelen ilk örnek Deniz Feneri dosyası. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, adı yolsuzluk iddialarına karışan dönemin RTÜK Başkanı Zahit Akman'a istifa tavsiyesinde bulunmuştu. Ancak bu tavsiyeyi dinleyen olmadı. Akman son güne kadar görevi bırakmadı. Kim bilir belki de ikili arasındaki atışmalar bir danışıklı dövüşten ibaretti. Ya da Akman gerçekten Arınç'ı dikkate almadı... Ama neticeye bakarsak, AKP yolsuzluk iddialarıyla yüzleşmedi, yüzleşemedi.
587 dosya bekliyor
AKP'NİN yolsuzluk iddialarıyla yüzleşebilmesi için öncelikle ciddi bir tutum değişikliğine ihtiyacı var. Deniz Feneri, özelleştirmeler, çeşitli belediyeler ve bazı milletvekilleriyle ilgili yolsuzluk iddialarının yargı önüne taşınması için engellerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Yargılamaların önündeki en büyük engel kuşkusuz dokunulmazlıklar.
*
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AKP'li Burhan Kuzu'nun yaptığı açıklamaya göre TBMM'de bekleyen dokunulmazlık dosyalarının sayısı 587'ye ulaşmış durumda. Bu dosyaların partilere dağılımı ise şöyle: 19 BDP'li milletvekiline ait 383 dosya, 73 AKP'li milletvekiline ait 120 dosya, CHP'li vekillere ait 57 dosya, 13 MHP'li milletvekiline ait 24 dokunulmazlık dosyası bulunurken, 3 dosya ise bağımsız milletvekillerine ait.
*
BU dosyalar içinde yolsuzluk ve ihaleye fesat karıştırma gibi dosyaların toplam sayısının 13 olduğunu belirten Burhan Kuzu bir de değerlendirme yapmış ve 'BDP'lilere ait dosyaları çıkarırsak aslında Meclis'in temiz olduğunu söyleyebiliriz' demiş. Burhan Kuzu her ne kadar hükmü vermiş olsa da, bu dosyalar hakkında yargı önüne gitmeden 'temizlik' konusunda karar vermemiz mümkün değil.
Dokunulmazlıkları
bırak 12 Eylül'e bak
TBMM'NİN 'temizliğinden' bahsedebilmek için tüm partilerin önce kendi bahçesini temizleme iradesi göstermesi gerekiyor. Ancak AKP'nin hazırladığı anayasa taslağında temizliğin ilk koşulu olan dokunulmazlıklara dokunulmadığı anlaşılıyor. Taslağın dokunulmazlıkları bir kenara bırakıp, 12 Eylül'ü yargılamaya girişmesi ise bir demokrasi manevrası gibi sunulsa da, eksik ve tartışmalı bir adım. TBMM'de yüzlerce dosya dokunulmazlık engeline takılmışken, bu durumu görmezden gelip, 12 Eylül'e odaklanmak, AKP'nin samimiyetinin sorgulanmasına neden olacaktır.

Lale ŞIVGIN-Tercüman

Kaynak: Tercüman Gazetesi,http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi.asp?id=10000



Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,193 µs