En Sıcak Konular

YÖK YENİ KATSAYILARI BELİRLEDİ

17 Mart 2010 22:24 tsi
YÖK YENİ KATSAYILARI BELİRLEDİ Meslek liseliyle düz liseli arasında 6 soruluk fark kaldı.Meslek liselilerin sayısalda 6-7, sözelde 10 soru fazla çözmesi gerekiyor.

İşte yeni katsayılar! 

Meslek liseliyle düz liseli arasında 6 soruluk fark kaldı

YÖK yeni katsayıları belirledi. Alan içi tercih yapanların ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı 0,15’le, alan dışı tercih yapanların ağırlıklı orta öğretim başarı puanı ise 0,12 ile çarpılacak. Meslek liselilerin sayısalda 6-7, sözelde 10 soru fazla çözmesi gerekiyor.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurulu, Danıştay’ın katsayıyla ilgili kararının yürütmesini durdurmasının ardından katsayıyla ilgili yeni düzenleme yapmak için dün toplandı. Yeni katsayı kararını toplantı sonrası açıklayan YÖK yeni katsayıda Danıştay’ın ret kararının ardından minik bir balans ayarı yaptı. Buna göre; alan içi tercih yapanların ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı 0,15’le, alan dışı tercih yapanların ağırlıklı orta öğretim başarı puanı ise 0,12 ile çarpılacak. Kararla birlikte bir imam hatip mezunu, hukuk fakültesine gidebilmek için bir düz lise mezunundan 15 puanlık daha fazla soru yapması gerekiyor. Bu da sayısal bölümde 6-7, sözelde ise 10 soru anlamınüa geliyor. YÖK, daha önce meslek lisesi ve genel lise mezunlarına uygulanan katsayıları eşitlemişti. Bu karar Danıştay’dan dönünce “Aradaki fark en aza insin” diyerek bu sefer de 0,13-0,15 oranlarını belirlemişti. Danıştay, bu kararın da yürütmesini durdurmuştu.

3-15 puan arası fark

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında toplanan YÖK Genel Kurul toplantısının ardından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Alan içi ve alan dışına uygulanacak 0.03’lük fark, AOBP’si (Ağırlıklı Ortala Başarı Puanı) düşük öğrencide 3 puan, yüksek olan öğrencide 15 puan etkileyecektir. Ancak 2009 yılında üniversitelerin lisans programlarına yerleşen adayların AOBP sayısal puanlarının dağılımı listelerinin incelenmesinden, zaten düşük puana sahip olan (50-70 arasındaki AOBP’ye sahip) lisans programına yerleşen öğrenci sayısının çok düşük olduğu görülmektedir. Yığılma, eski sisteme göre 70-100 puana sahip olan öğrencilerde olduğundan puan farkının yeni sistemde de yüksek AOBP’nin yığıldığı üst aralıkta yoğunlaşacağına dikkat edilmelidir. Sonuçta alan dışı tercihlerde aynı soruları cevaplayan adayların yerleştirme puanlarında 3 ila 15 puanlık bir fark değil, asıl öğrenci kitlesinin yoğunlaştığı aralıkta aşılması oldukça zor 8 ila 15 puanlık bir fark ortaya çıkacaktır.”

Bir puan bile önemli

Yeni belirlenen oranların yeni sınav sistemi bütünlüğü içindeki işlevi ve rolü ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek, şu bilgilere yer verildi: “Sınavda bir puanlık farkın bile binlerce öğrencinin sıralamasını değiştirdiği ve bölüm kontenjanlarının ortalama 40-100 arasında düşünüldüğünde yerleştirme puanında meydana gelen 15 puanlık bir fark, çok ciddi bir farklılık doğurmaktadır. 15 puanlık farkın 2009 yılı için yerleştirme sırasını SAY-2 puan türünde 17.381 ile 70.694 arasında (Bu puan türünde lisans programlarına yerleşen tüm öğrencilerin sayısı 121 bin 815’tir), SÖZ-2 puan türünde 4.994 ile 85.064 arasında (Bu puan türünde lisans programlarına yerleşen tüm öğrencilerin sayısı 36 bin 689’dur), EA-2 puan türünde 15.907 ile 122.241 arasında (Bu puan türünde lisans programlarına yerleşen tüm öğrencilerin sayısı 91 bin 978’dir) değiştirdiği görülmektedir.”

YÖK, ‘Sınavsız üniversite’de geri adım attı

YÖK, KKTC dışındaki ülkelerde liseyi bitiren TC veya KKTC vatandaşı öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelere sınavsız girmesini sağlayan yönetmeliğin bu maddesini iptal etti. YÖK’ten yapılan açıklamada, “Kurulumuz alınan bu kararın doğru olduğunu ve uygulanması gerektiğini düşünmekle birlikte kamuoyunda konunun yanlış anlaşılmalara neden olduğu ve yapılan bazı açıklamaların Türkiye’de orta öğretimini tamamlayan adaylar üzerinde olumsuz etki yaratarak motivasyonlarını bozabileceği hususlarını dikkate aldı. Orta öğretiminin tamamını yurt dışında tamamlayan adaylar için konunun daha sonraki yıllarda, getirilen değişikliğin sonuçları itibariyle görülerek doğru anlaşılmasından sonra yeniden değerlendirilmek üzere ele alınmasına ve 21 Ocak 2010 tarihli YÖK Genel Kurulu kararının ’B-Başvuracak Adaylar’ başlığı altında yer alan a maddesinin 2 numaralı alt bendinin (TC veya KKTC uyruklu olup lise öğreniminin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların) ve b maddesinin 1 numaralı alt bendindeki (Lise öğreniminin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar hariç) ibaresinin geri alınmasına karar vermiştir” denildi.

Kaynak:VATAN GAZETESİ,http://haber.gazetevatan.com/Iste_yeni_katsayilar/294452/1/
 



Bu haber 809 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,292 µs