En Sıcak Konular

IRAK SEÇİMLERİNDE DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

8 Mart 2010 12:04 tsi
IRAK SEÇİMLERİNDE DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK Irak halkı, ABD işgalinin ülkelerini yerle bir ettiği bir süreçte dün ikinci kez milletvekillerini seçmek için sandık başına gitti

Değişen bir şey yok

Irak halkı, ABD dipçiğinin altında 2. kez parlamento seçimleri için sandık başına gitti. 800 bin güvenlik görevlisinin işbaşında bulunmasına rağmen, patlamalar ve ölümler eksik olmadı. Sünni kesim seçimleri yine protesto etti. Kısaca değişen bir şey olmayacak!

Irak halkı, ABD işgalinin ülkelerini yerle bir ettiği bir süreçte dün ikinci kez milletvekillerini seçmek için sandık başına gitti. Seçim günü özellikle başkent Bağdat’ta çok sayıda patlama meydana geldi. Patlamalardan dördü çok sayıda bakanlık ile büyükelçilik binalarının bulunduğu “Yeşil Bölge”de meydana geldi.

Talabani ‘evinde’ oy kullandı
Irak’ta genel seçimler için oy kullanma işlemi, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin evi olarak nitelenen Süleymaniye şehrindeki bir seçim merkezinde dün Türkiye saatiyle (TSİ) 06.00’da oy kullanmasıyla başladı. Süleymaniye’de oyunu kullanan Talabani yaptığı açıklamada, seçimlerin demokratik tecrübe açısından çok önemli olduğunu belirterek, tüm Iraklılar’ın bu seçimlerde oy kullanmasını temenni ettiğini ve Iraklılar açısından bu seçimlerin çok önemli olduğunu söyledi.

19 milyon seçmen var
Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen seçimlerde, 19 milyon Iraklı seçmen 51 bin seçim merkezinde oy kullandı. Oy verme işlemi dün akşam saat 17.00’ye kadar sürdü. Irak Başbakanı Maliki ve diğer politikacılar ise başta başkent Bağdat ve diğer illerde oy kullandı.
Irak’ta ilk oylama geçtiğimiz Perşembe günü güvenlik görevlileri, tutuklular ve hastaların oy kullanmasıyla başlamıştı. Ülke dışında yaşayan Iraklılar, Türkiye’nin de bulunduğu toplam 16 ülkede, kendileri için oluşturulan seçim merkezlerinde geçtiğimiz gün oy kullanmaya başlamıştı.

100 ülkeden gözlemci geldi
Bu arada, seçimlerin şeffaf bir ortamda geçmesi için Irak devletinin daveti üzerine 100 ülkeden gözlemcinin katıldığı dile getirildi. Seçim sürecini BM, Avrupa Birliği, Arap Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı’nın yanı sıra uluslararası sivil kuruluşlardan ve birçok ülkeden 500’e yakın gözlemci izledi. Irak’ta büyükelçiliği bulunan ülkelerin büyükelçilikleri de gözlemci olarak seçimlerde yer aldı. Dünyada en fazla uluslararası gözlemcinin katıldığı bildirilen Irak’taki seçimlere, en fazla gözlemci gönderen ülkelerin arasında Türkiye de yer alıyor.

Parti ve aday enflasyonu
Irak Parlamentosundaki 325 sandalye için toplam 167 partiden oluşan 12 koalisyon ve 74 partiye mensup 6 bin 200 aday yarıştı.

Ülkede hayat durdu
Seçimde alınan güvenlik önlemleri çerçevesinde önceki akşamdan itibaren Pazartesi sabahına kadar havaalanları ve sınır kapıları kapatılırken, Pazartesi sabahı saat 06.00’ya kadar şehirlerarası ulaşım yasaklandı. Seçim merkezlerinin etrafında 3 güvenlik kuşağı oluşturuldu. Bu kuşaklardan en dıştaki kuşak ordu mensuplarından, ikinci kuşak polislerden ve içteki kuşak ise istihbarat mensuplarından oluşturuldu. Irak’ın 18 ilinde seçim boyunca emniyeti sağlayan güvenlik gücü sayısının 800 bin civarında olduğu ifade edildi. Amerikan işgal güçleri de, seçim boyunca Iraklı güvenlik güçlerine destek verdi.

En güçlü başbakan adayı Maliki
Irak’ta dün yapılan seçiklerde en fazla oyu Şii olan Başbakan Nuri Maliki’nin liderliğini yaptığı Kanun Devleti Koalisyonu hareketinin alması bekleniyor. Maliki’nin partisi seçimlerden galip çıkarsa, Şii lider ikinci kez başbakanlık koltuğuna oturmuş olacak. Maliki, geçtiğimiz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, seçim zaferinden emin olduğunu ifade etmişti. Çok sayıda Sünni aşiretin Maliki’yi desteklediği ifade ediliyor.
Seçimlerde muhalefet cephesi de oldukça güçlü. Şii olan Eski Irak Başbakanı İyad Alevi, laik eğilimli “Irakiye Listesi” ile Sunni bölgelerde etkili. Washington’un gözden düşen eski ‘gözdesi’ eski Başbakan Yardımcısı Ahmet Çelebi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Mehdi, Maliye Bakanı Bekir Cabir Sulak da yarışıyor. Çelebi, Mehdi, ve Sulak; başlıca Şii dini listesini oluşturan Irak Ulusal İttifakı’nı oluşturuyor. Adayların farklı vaatlerine karşın sokaktaki vatandaş, seçimin ülkede pek bir şeyi değiştirmeyeceği görüşünde. Bu nedenle seçime katılım oranının da düşük olması bekleniyor. Hiçbir parti ya da ittifakın hükümeti kurmak için gerekli olan 163 sandalyeye ulaşamayacağı belitrtiliyor. Bu nedenle koalisyon görüşmelerinin aylarca süreceği tahmin ediliyor. ABD işgal güçlerinin 2011 sonuna kadar ülkeden çekilecek olması da seçimlerrden sonra kurulacak hükümetin önemini arttırıyor.

KAYNAK: YENİ MESAJ GAZETESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=10001093&tarih=2010-03-08


 



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,230 µs