En Sıcak Konular

KADIN DERNEKLERİ NE İŞ YAPAR

7 Mart 2010 21:06 tsi
KADIN DERNEKLERİ NE İŞ YAPAR Hiçbir beşeri düşüncenin kadına, Rabbimizin verdiği değerden daha üstün bir değer verebilmesi kesinlikle mümkün değildir.

Kadın dernekleri ne iş yapar?

1977'ten beri 8 Mart, Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaktadır. Her sene, 8 Mart'ta verilen mesajları takip etmeye çalışıyorum. Çok kere söylenenler bilinenlerin tekrarı niteliğinde. Kadına şiddet uygulanması, iş hayatındaki çalışma şartları, kadının çağdaşlaştırılması, tacize uğraması vb. konular ele alınıyor. Çözüm konusunda ise, ayağı yere basmayan yüzeysel öneriler..

Birleşmiş Milletler Örgütü 1975 yılını, Dünya Kadınlar Yılı olarak ilan etmiş, 16 Aralık 1977'de ise, 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kararlaştırmıştı. O günden bu yana, Türkiye'de de Kadınlar Günü kutlanmaya devam etmektedir.

Sonuçlara bakılırsa, kadının durumunda ciddi bir iyileşmeden söz etmek oldukça zor. Medya Takip Merkezi, 2009 yılını kapsayan "Medyada Kadın" başlıklı bir rapor yayınladı. Buna göre, kadınla ilgili haberlerin üçte biri olumsuz kategoride. Medyada yer almış haberlerin yüzde 40'ı şiddet ve taciz içerikli. İnsan bu sonuçlara ve günlük olarak yaşadığımız olaylara bakınca, yoksa Kadınlar Günü ve kadın derneklerinin içeriği boş mu? diye sormaktan kendini alamıyor.

Türkiye'deki kadın derneklerini ele alalım: Kaç tanesi halkımızın değerleri ve Türkiye gerçeklerini dikkate alarak çalışma yapıyor dersiniz? Görevlerini ciddiye alıp kadını iyi tanıyarak işin hakkını verenleri tebrik ediyorum. Fakat, öyleleri var ki, halkın değerlerini hafife alıyor, Türkiye'de büyük çoğunluğun mensup oluğu İslam dinine soğuk bakıyorlar. Hatta, İslami değerlerle mücadele verenler bile var. Halka tepeden bakıyor, fildişi kulelerinden ahkam kesmeye çalışıyorlar. Hem de bunu yabancı kültürler adına yapanlar bile var. Batı tipi hayat tarzını özendirmek gibi. Türkiye halkına hizmet veren kadın derneklerinin üslubu bu mu olmalı?

Bazı kavramların arkasına sığınarak, İslam dini hakkında haksız ve mesnetsiz sözler sarf edenler ne kadar bedbaht ve bilgisiz insanlardır!.. Çünkü, kadını gerçek anlamda yücelten ve ona hak ettiği değeri veren İslam dinidir. İslam öncesi kadının acıklı ve onur kırıcı halini bilenler bu gerçeği anlamakta zorlanmayacaklardır. Çünkü İslam, kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü, kadınların bir eşya gibi esir pazarlarında satıldığı, hatta insandan bile sayılmadığı bir dönemde; kadının onurunu inciten her şeyi yasaklamış, onu itibarlı bir mevkiye yükseltmiştir. Bizi yoktan var eden Rabbimiz, hanımlar için başlı başına bir sure indirmiştir: Nisa Suresi. Nisa, "kadınlar" anlamındadır. Allahü Teala hanımlara iyi muameleyi emreder: "Onlarla iyi geçinin. Eğer onlardan hoşlanmazsanız, biliniz ki, Allah sizin hoşunuza gitmeyen bir şeyde hayır takdir etmiş olabilir" (Nisa,19)

Peygamber Efendimiz (s.a.v) de Veda Hutbesi'nde sahabelerine şu tavsiyelerde bulunmuştu: "Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları, Allah'ın emaneti olarak aldınız. Onların namuslarını ve iffetlerini korumayı Allah adına söz vererek helal edindiniz. Sizin kadınlar üzerinde, onların da sizin üzerinizde hakları vardır."

Bir adam hanımından şikayet için Hz. Ömer'in (r.a) evine gitmişti. Kapıya geldiğinde, hanımının koskoca halifeye karşı sesini yükselterek konuştuğunu duydu. Hz. Ömer (r.a) de sükunetle dinliyordu. Bu manzaraya şahit olan adam içeri girmeden geri dönmek istedi. Fakat, halife onu kapı aralığından gördü. Maksadını sordu. Adam da "-Ey Ömer! Ben hanımımın bazı davranışlarından şikayet için gelmiştim. Ama, sizin de benim durumumda olduğunuzu gördüm. Bu yüzden şikayetimden vazgeçtim" dedi. Halife, bu adama şöyle öğüt verdi: "-Hanımların kocaları üzerinde pek çok hizmeti ve hakkı vardır: Onlar bizim evimizi beklerler. Ekmek ve yemeğimizi pişirirler. Çocuklarımızı emzirirler. Elbise ve evimizi temizlerler. Nefsi ihtiyacımızı gidererek bizi harama düşmekten korurlar. Bize bu kadar hizmeti dokunan hanımlarımıza neden tahammül etmeyelim?"

Allah Rasülü'nün (s.a.v) şu buyrukları da kulağımıza küpe olsun:

"Müminlerin iman bakımından en olgunu ve en hayırlısı hanımına karşı en hayırlı olandır." (Riyaz-us Salihin)

"Onlara yediğinizden yedirin, giydiğinizden giydirin, onları dövmeyin, onlara çirkin demeyin, fena söz söylemeyin." (Müslim)

"Kadınlar hakkında birbirinize hayır tavsiye ediniz." (Buhari)

Hiçbir beşeri düşüncenin kadına, Rabbimizin verdiği değerden daha üstün bir değer verebilmesi kesinlikle mümkün değildir. Kadının annelik ve eş olma hakkını elinden alanlar, kadına en büyük kötülüğü yapıyorlar. Çünkü, bu özellikler kadının doğuştan getirdiği vazgeçilmez duygulardır. Kadın dernekleri bu duyguları beslemeli, kadının kişilik ve karakterini geliştiren, onurunu koruyan bir çalışma yöntemini benimsemelidirler.

Asıl bugün, kadının metalaştırılmasının önüne geçilmesi, erkeklerin zevk ve eğlence aracı haline getirilmesinin engellenmesi, yamyamlaşmış bakışların esiri olmaktan kurtarılması için çalışmalar yapılmalıdır. Daha da önemlisi, kadın dernekleri, halkı başka toplumlara özendirmekten kurtarılmalı, yabancılaşma aracı olarak kullanılmasına izin verilmemelidir.

Şakir Tarım-Milli Gazete

KAYNAK: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/makale/kadin-dernekleri-ne-is-yapar-155288.htm



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,048 µs