En Sıcak Konular

''TÜRKİYE BASKIYLA KARAR ALMAZ''

5 Mart 2010 21:10 tsi
''TÜRKİYE BASKIYLA KARAR ALMAZ'' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Ermeni tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi'nde onaylanmasıyla ilgili "Türkiye baskıyla karar almaz" açıklamasını yaptı.

Davutoğlu'ndan sert açıklama

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Ermeni tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi'nde onaylanmasıyla ilgili "Türkiye baskıyla karar almaz" açıklamasını yaptı.

Bakan Davutoğlu konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında konuştu:

"Kararın çıkmasından hemen sonra hükümetimiz gerekli açıklamayı yapmıştır. Tarihi olaylarla ilgili bir konunun bir parlementoda yapılmasının yol açabileceği tablo göz önüne serilmiştir. ABD parlamentosunda böyle bir tablonun ortaya çıkması çok üzücüdür. Son derece gayrı ciddi bir görüntü oluşmuştur. Oylamaya katılanların bu olayla ilgili ne kadar bilgi sahibi oldukları ortaya çıkmıştır.

1915'te ne yaşanmıştır bunları en iyi o dönemde yaşayanlar bilir. Ermeniler için 1915 tehcir olabilir, bizim için Çanakkale'dir. Anadolu'da büyük acılar yaşanmıştır ama o yıllarda Balkanlar'dan 2 milyon insanımız göç etmiştir, Kafkasya'dan göçler yaşanmıştır. Büyük bir kaos yaşanmıştır. Biz bu acıları paylaşmayı her zaman bildik. Bunların siyasi değil insani acılar çıkarmayı bildik.

Biz bizimle savaşmakla gelenleri evlatlarımız kabul eden bir milletiz. On asırdır birlikte yaşadığımız Ermenileri dostlarımız olarak kabul ediyoruz.

Nerede olursa olsunlar bütün Ermeniler'e ve Ermenistan'a çağrıda bulunuyoruz. Dünkü görüntü olayın ne kadar yanlış olduğunu gözler önüne sermiştir. Bir oy bu tarafta olsaydı tarihin akışı değişmiş olacaktı. Tarih bu kadar gayrı ciddiye alınabilir mi? On asırlık birliktelik bu kadar basite alınabilir mi?

Ortak tarih çalışmasını çağırımızı yineliyoruz. Parlamentolar üzerinden tarihi yargılamak yerine gelin yüzyüze konuşalım. Arşivlerimizi paylaşalım. Bunu yapmaz parlamentolar üzerinden Türkiyle üzerinde baskı olmaya çalışırsanız Türkiye'ye tanımamışsınız demektir. Hiçbir şartta Türkiye baskı altında kalmaz.

Dünkü karar, tarzı ve süreci Türkiye ile Ermenistan ile normalleşme sürecinin doğasının nasıl değişmek zorunda olduğunu göstermiştir. Üçüncü tarafların müdahalesi normalleşmeyi olumsuz hale getirmektedir. ABD'nin aldığı her karar Türklerle Ermenilerin büyük tarihi barışını engellemektedir.

Türk-Amerikan ilişkileri tarihinin en kapsamlı işbirliği dönemini yaşamaktadır. Ama dünkü karar maalesef en azında komitede bir stratejik vizyon eksikliği olduğunu göstermiştir. Bizi sevindirense 22 üyenin bu meseleye stratejik vizyon perspektifinden bakmış olmalarıdır. Bu kararın sonuçlarını biz tabii ki değerlendireceğiz ve atılacak her adımı gözden geçrimek üzere Büyükelçimizi Ankara'ya çağırdık ve Amerikan Büyükelçisi de Bakanlığa gelecek. Herkes soğukkanlı bir şekilde karararları gözönünde bulundurmalı.

Her türlü konuyu tartışmaya hazırız ama baskıya maruz kalmaya konudan bi haber parlamanterlerin bunları yargılamasına kesinlikle izin vermeyiz. Ermenistan'la normalleşme için de kararlıyız. Türkiye-Ermenistan normalleşmesinin sürmesi hem de ABD-Türkiye ilişkilerinin daha da derinleşmesi için herkesi daha soğukkanlı ve sağduyulu davranmaya davet ediyoruz.

Protokoller Türkiye tarafından yavaşlatılıyor görüntüsü doğru değil. Dün alınan karar protokollerle ilgili süreci durdurma riskini gündeme getirmiştir.

Bu bizim için milli onur meselesidir ortak bir tutum belirleyeceğiz.

Türk-Amerikan ilişkilerinin artık her bahar kriz yaşamasını istemiyoruz. 24 Nisan'da krizi daha da büyütecek bir açıklama yapılmamasını bekliyoruz.

Kafkaslar'da Rusya ile ortak çalışmaya hazırız. Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesini istiyoruz. Tek ayaklı barış mümkün değil. Biz Azeri ve Ermeni barışının da sağlanmasını istiyoruz. "

KAYNAK: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/davutoglu-ndan-sert-aciklama-155130.htm



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,664 µs