En Sıcak Konular

YÜKSEK YARGIDA TANSİYON DÜŞMÜYOR

5 Mart 2010 21:46 tsi
YÜKSEK YARGIDA TANSİYON DÜŞMÜYOR Hükümetin yargı reformu taslağını eleştiren Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, “Görüyoruz ki yapılmak istenilen düzenlemelerle yürütme, yargıyı daha da kuşatma altına almak istemektedir” dedi.

Yargıtay'dan çok sert açıklama 
 
Yürütme, yargıyı daha da kuşatma altına almak istiyor

Yüksek yargıda tansiyon düşmüyor. Hükümetin yargı reformu taslağını eleştiren Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, “Görüyoruz ki yapılmak istenilen düzenlemelerle yürütme, yargıyı daha da kuşatma altına almak istemektedir” dedi.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, hükümetin referanduma sunmayı düşündüğü Anayasa değişiklikleri içinde yer alması beklenen yargıya ilişkin düzenlemelere tepki gösterdi. Gerçeker, YARSAV’ın düzenlediği “Bağımsız Yargı ve Anayasal Düzenlemeler” konulu panelin açılışında şunları söyledi:

YARGI BAĞIMSIZLIĞI: Yargı bağımsızlığı Cumhuriyet’in ayrılmaz unsurlarından olan demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olmanın en temel güvencesidir. Yargıtay olarak yargı bağımsızlığının daha da güçlendirilmesi için yargı üzerindeki idari vesayetin kaldırılmasını, HSYK’dan (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) Adalet Bakanı ve müsteşarın çıkarılmasını, Teftiş Kurulu’nun HSYK’ya bağlanmasını, HSYK’nın ayrı bina ve bütçesinin olmasını sürekli dile getiriyoruz. Şimdi görüyoruz ki, yapılmak istenilen düzenlemelerle yürütme, yargıyı daha da kuşatma altına almak istemektedir. Yargının sorunlarının çözümüne yönelik hiçbir olumlu adım atılmamıştır.

SİYASALLAŞTIRIR: Ülkeyi yönetenler, adaletin hızlı ve güvenilir biçimde gerçekleşmesini sağlamak için gerekli önlemleri almak zorundadır. Yüksek yargı kurumlarına yargı dışından yürütme ve yasama tarafından üye atanması, yargı bağımsızlığıyla bağdaşmayacağı gibi, gerekliliği ve önceliği bulunmamaktadır. Yapılmak istenilen düzenlemeler, yargı bağımsızlığını daha da geriye götürecek, HSYK’nın çalışamaz duruma gelmesine neden olacaktır. Bunun örnekleri, RTÜK ve Rekabet Kurulu gibi üst kurullarda çok açık görülmektedir. Sayıştayda yıllarca parlamentodan üye seçimi yapılamamıştır. HSYK’ya parlamento tarafından üye seçilmesi, siyasallaşmasına neden olacaktır. Kurulda bakan ve müsteşarının olmasının yarattığı istikrarsızlık daha da artıracaktır.

ÜZÜNTÜ VERİCİ TABİRLER: Yüksek mahkemelerle ilk derece mahkemelerinin bir bütünün ana unsurunu oluşturan kurumlar olduğu, bizlerin de o hakim ve savcılar içinden seçilerek geldiğimiz, onları da temsil ettiğimiz gözardı edilerek, juristik, oligarşik sistemden, kast sisteminden bahsedilmesi, yargının onur ve saygınlığıyla bağdaşmayan ’al gülüm, ver gülüm’ gibi tabirlerin kullanılması, çok üzüntü vericidir. Bağımsız olmayan bir yargının tarafsız olması düşünülemez. Demokratik sisteme yapılabilecek en büyük kötülük yargı bağımsızlığını geriye götürmek olacaktır. Bunun için demokratik meşruiyetin gerekçe gösterilmesi de çok büyük bir yanılgıdır. Yargının demokratik meşruiyeti, halk oyuyla kabul edilen Anayasa ile zaten sağlanmış bulunmaktadır. Yargı Türk milleti adına yetkisini kullanmaktadır, demokratik meşruiyet gibi bir sorununu da yoktur.

İYİ DÜŞÜNÜLMELİ: Her ülke kendi koşullarına göre değişik yargı sistemleri oluşturmuştur. AB ülkelerinde yargı bağımsızlığı tartışması yoktur. Yargı reformu konusunda Yargıtay daha önce açıkladığı görüşlerini muhafaza etmektedir. Alt yapı sorunları çözülmeden yargı reformu yapmanın anlamı yoktur. Yargı bağımsızlığını geriye götürecek düzenlemelerin yaratacağı kargaşa ve sorunların iyi düşünülmesi gerekmektedir. 

KAYNAK: vatan Gazetesi,http://www9.gazetevatan.com/Yargitaydan_cok_sert_aciklama/291606/1/



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,104 µs