En Sıcak Konular

AİHM'DEN KIBRISLI RUMLAR'A ŞOK

5 Mart 2010 22:37 tsi
AİHM'DEN KIBRISLI RUMLAR'A ŞOK AİHM'nin yeni aldığı bir karar ile Rumlar artık mülkiyet başvuruları için Ankara'ya karşı AİHM'de dava açamayacak. Açılmış 1500'ü aşkın dava da gündemden düşecek.

AİHM'den tarihi karar! 
 
AİHM'nin yeni aldığı bir karar ile Rumlar artık mülkiyet başvuruları için Ankara'ya karşı AİHM'de dava açamayacak. Açılmış 1500'ü aşkın dava da gündemden düşecek.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yeni aldığı bir kararla Kıbrıslı Rumlar artık mülkiyet başvuruları için Ankara’ya karşı AİHM’de dava açamayacak. Açılmış 1500’ü aşkın dava da gündemden düşecek.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kıbrıs sorununda hayati önem taşıyan mülkiyet konusunda çok krtitik bir karar verdi. Mahkeme, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren Taşınmaz Mal Komisyonu’nun Kıbrıslı Rumlar için “etkin iç hukuk yolu” olduğuna hükmetti. Bu kararın ardından Rumlar mülkiyet başvuruları için Ankara’ya karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde dava açamayacak. Açılmış 1500’ü aşkın dava da gündemden düşecek. Bu başvurular, Ankara için Strasbourg Mahkemesi’ndeki en zor dava grubu olma özelliğine sahip. Kıbrıs sorununun temelini oluşturan, müzakerelerin en çetrefilli konusu mülkiyet başlığını etkileyecek karar uzun süredir bekleniyordu.

Ankara’yı rahatlatacak

Karar, AİHM’deki Rum davaları nedeniyle son yıllarda Avrupa’da siyasi ve diplomatik baskı gören Ankara’yı da rahatlatacak nitelikte. Kararın, adada iki taraf arasında devam eden kapsamlı çözüm müzakerelerinde görüşülen mülkiyet başlığını da etkilemesi bekleniyor.

Talat: Tarihi ve çok önemli

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, kararın ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü aradığını belirterek, “Kararı kendisiyle paylaşmak istedim. Sayın Gül’ün büyük teşviki olmuştu. Bu sonucun alınmasında kendisinin büyük katkısı oldu. Bu tarihi ve çok önemli bir karar. Yürüttüğümüz doğru politakanın zaferidir. Referandum öncesi ve sonrasında izlediğimiz politika, aynı zamanda Türkiye’nin desteklemesi sonucu ortaya çıktı” dedi. Alınan kararın müzakereleri etkileyeceğini ifade eden Talat, şöyle konuştu: “Müzakerelerde kolaylaştırıcı bir rol oynayacaktır. Aynı zamanda Kıbrıs sorunun çözümüne de katkısı olacaktır.”

Bir tür tanıma

Kararla ilgili konuşan Türkiye’nin Avrupa Konseyi’ndeki Daimi Temsilcisi Daryal Batıbay, ise “Kararın en önemli yanı KKTC’de Rum mülkiyet iddiaları için Taşınmaz Mal Komisyonu’nun etkin bir iç hukuk mekanizması olarak AİHM tarafından tanınması. Böylece Avrupa mahkemesi KKTC yasalarının uluslararası standartlarda olduğunu kabul etmiş oluyor. Bu da bir bakıma KKTC’nin uluslararası kamuoyunda tanınması anlamına geliyor. AİHM’e 1,500 dava için başvurulmuş, bundan sonra bu tür davaları kabul etmeyecektir. İç hukuk yolu tükenmediği için kabul etmeyecektir. Karar emsal davalar için tarihi önemde” dedi.

Tazminatı Türkiye ödüyordu

RUM kesimi KKTC tarafından kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu’nu, kendi iç hukuk yolu olarak görmüyordu. KKTC hükümeti uluslararası alanda tanınmadığı için de mülkiyet davalarını AİHM’e Türkiye aleyhine yapıyorlardı. Mahkemenin aldığı bu kararla birlikte Rumlara mülkiyet konusunda AHİM yolu kapandı. Taşınmaz mallar meselesi Türkiye’nin AHİM’de en çok başını ağrıtan konuların başında geliyordu. Komisyon bugüne 105 Rum’un başvurusunu sonuçlandırdı ve Türkiye’yi 65 milyon dolar tazminata mahkum etti. Komisyonun karar verdiği tazminatları da Türkiye ödüyor.

Anlaşmayı Rumlar engelliyor

ANKARA’DA bulunan KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün onuruna Diplomasi Muhabirleri Derneği de bir yemek verdi. Yemekte Kıbrıs konusunda son gelişmeleri değerlendiren Eroğlu, devam eden müzakerelerde ele alınan konularda anlaşma sağlanamadığını ifade etti ve “Eğer bir anlaşma olmazsa Rum tarafı nedeniyle olmayacak. Dünyanın buna dikkat etmesi lazım” dedi. Eroğlu, Kıbrıs’ta bir anlaşma olmadan Türkiye’nin limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmaması görüşünde olduklarını söyledi. Eroğlu, Başmüzakereci Egemen Bağış’ın Rum basınında yer alan kendisinin cumhurbaşkanlığı adaylığına yönelik bir röportajının hatırlatılması üzerine, Bağış’ın açıklamasını üzerine alınmadığını söyledi. Bir gazetecinin, “kendisinin Cumhurbaşkanı olması durumunda Kıbrıs meselesinin çözümüyle ilgili ne yapacağını” sorması üzerine Eroğlu, kendisinin de müzakerelere devam edeceğini tekrarladı.
 
Kaynak: Vatan Gazetesi,http://haber.gazetevatan.com/AIHMden_tarihi_karar/291666/1/



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,144 µs