En Sıcak Konular

ERDOĞAN VE GÜL ETKİSİZ KALDI

5 Mart 2010 13:14 tsi
ERDOĞAN VE GÜL ETKİSİZ KALDI AKP Hükümeti ve Cumhurbaşkanı Gül’ün çabaları Türkiye’nin haklarını korumaya yetmezken, Başbakanlık, Washington Büyükelçisi Tan’ı Ankara’ya çağırdı.

Ermenistan’ın dediği oldu  

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, Ermeni iddialarının tanınmasına ilişkin tasarıyı, 22’ye karşı 23 oyla kabul etti. AKP Hükümeti ve Cumhurbaşkanı Gül’ün çabaları Türkiye’nin haklarını korumaya yetmezken, Başbakanlık, Washington Büyükelçisi Namık Tan’ı istişareler için Ankara’ya çağırdı. 

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nde ’Ermeni soykırımı’ iddiaları ile ilgili kritik karar tasarısı kabul edildi: 23 evet, 22 hayır.

42 üyenin oy kullanmasının ardından kalan 4 üyenin oyunun alınması zaman aldı.

20’ye karşı 22 ’hayır’ oyunun ortaya çıktığı andan itibaren; oylamanın TSİ 21.45’te bitmesi gerekiyordu, oylamaya devam edebilmek için Beyaz Saray ve genel kurula gittikleri belirtilen 4 üye beklendi.

Milletvekillerinin salona geri dönmesiyle, TSİ 22.45 sularında, 3 ’evet’ oyu daha verildi ve 1915 Ermeni iddiaları karar tasarısı, ABD Temsilciler Kongresi Dışişleri Komitesi’nde kabul edildi.

Erdoğan ve Gül etkisiz kaldı
Yahudi kökenli demokrat Howard Berman’ın başkanlığını yaptığı Komite, 252 sayılı "soykırım" tasarısını görüşmek üzere Türkiye saatiyle 17’de toplandı. Washington Büyükelçisi Namık Tan ile Türk ve Ermeni milletvekillerinin de izlediği görüşmelerin ardından oylama yapıldı. Oylamada üyelerin 23’ü evet oyu 22’si ise hayır oyu kullandı.
Howard Berman, oturumun başında yaptığı açıklamada, "Artık Ermeni soykırımını tanımanın zamanı geldi" şeklinde konuştu. "Soykırım"ın tanınmasının Türkler için "hayal kırıklığını" yaratacağını söyleyen Bersan, buna karşın ilişkilerin zamanla düzeleceğini ve daha sağlıklı bir biçimde gelişeceğini öne sürdü.
Böylece Türk hükümeti, Washington’daki Türk Büyükelçiliği ve ABD’ye giden TBMM heyetlerinin yanı sıra, Ankara için çalışan lobicilik şirketleri, ABD’deki Türk dernekleri ve Türkiye’deki iş yapan ABD’li şirketlerince yapılan çaba ve girişimler, tasarıyı engellemeye yetmedi.
Son olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün devreye girerek Başkan Barack Obama ile bir telefon görüşmesini yapmış ve tasarının geçmesi halinde olası olumsuz etkilerine ilişkin bilgi vermişti.

Komiteden geçen karar tasarısının bağlayıcılığı bulunmuyor ve tavsiye niteliği taşıyor. Şimdi, tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na sunulması gündeme gelecek.

’Evet’ kararı çıkan tasarının aynısı, 2007 yılında da Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda 21’e karşı 27 oyla kabul edilmişti ancak o zamanki Başkan George W. Bush yönetiminin çabaları sonucu, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu tasarıyı gündemine almamıştı.

Başbakanlık’tan açıklama

Başbakanlık, Türkiye’nin ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi tarafından bugün kabul edilen tasarıyı üzüntüyle karşıladığını ifade ederek, "Türk ulusunu işlemediği bir suçla itham eden bu tasarıyı kınıyoruz" dedi. Başbakanlık, ayrıca Washington Büyükelçisi Namık Tan’ın bu gelişme çerçevesinde bu akşam istişareler için Ankara’ya çağırıldığı da bildirdi.

Başbakanlık’ça Türkiye’nin ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi tarafından bugün kabul edilen tasarıya ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Türkiye, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi tarafından bugün kabul edilen tasarıyı üzüntüyle karşılamıştır.  Türk ulusunu işlemediği bir suçla itham eden bu tasarıyı kınıyoruz.
Bu tasarıyı  destekleyenler, tarihi gerçekler ve uzman tarihçiler arasındaki konuyla ilgili fikir ayrılıklarını görmezden gelerek siyasi saiklerle yanlış ve haksız bir tutum benimsemişlerdir.
Tasarı,  1915 olaylarına ilişkin olarak içerdiği somut tarihi hataların yanı sıra, tamamen tek yanlı bir yaklaşımla hazırlanmıştır. Türkiye, Birinci Dünya Savaşı sırasında Anadolu halkının tümünün yaşadığı acı olayların tarihçiler tarafından önyargısız biçimde ve bilimsel yöntemlerle, tarihi kaynak ve arşivlere dayanılarak incelenmesi gerektiğine inanmaktadır.
Siyasetçilerin tarihçilerin alanına yönelik müdahaleleri her zaman olumsuz etkiler yaratmıştır.
Tasarının, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabulünün arzu edilmeyen sonuçlara yol açacağına esasen konuya ilişkin girişimlerimiz sırasında açıklıkla işaret edilmişti.
Tüm uyarılarımıza rağmen Komite tarafından kabul edilen bu tasarının Türkiye-ABD ilişkilerine zarar vermesinden ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi yönündeki çabaları sekteye uğratacak olmasından ciddi kaygı duyuyoruz.  ABD ile geniş  bir ortak gündem çerçevesinde yürüttüğümüz çalışmaları  olumsuz etkileyebilecek bu karar maalesef bir stratejik vizyon eksikliğine de işaret etmektedir. Washington Büyükelçimiz Namık Tan bu gelişme çerçevesinde bu akşam istişareler için Ankara’ya çağırılmıştır."

ŞİMDİ NE OLACAK?

Dış İlişkiler Komitesi’nden geçen tasarının bundan sonra Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülüp görüşülmeyeceği belli değil. Nitekim tasarıdan yana olduğu bilinen Başkan Nancy Pelosi, 2007 yılında Bush yönetiminin yoğun çabalarının sonucunda Genel Kurul’da yeterli desteğin bulunmadığı gerekçesiyle tasarıyı gündeme almamıştı.
Tasarıya şimdiye kadar imzasıyle destek veren Temsilciler Meclisi üyelerinin sayısı 137 buldu. Ancak tasarı Genel Kurul’dan geçmesi için 435 üyeden en az 218’inin desteğine ihtiyacı bulunduğuna dikkat çekiliyor.
Genel Kurul’da kabul edilmesi halinde Senato Dış İlişkiler Komitesi’ne gönderilecek. Orada gereken destek sağlanırsa Senato Genel Kurulu’nda oylanması gündeme gelecek. Senato "evet" derse nihai onay için Başkan Barack Obama’nın önüne gelecek.
Tasarının Komite’den geçmesini önleyemeyen Ankara’nın, bundan böyle Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nun gündemine alınmaması için yoğun bir çaba göstermesi bekleniyor.

Ermenistan’dan ilk açıklama
’Soykırım’ tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilmesinin ardından Ermenistan’dan ilk açıklama geldi. Ermenistan, "Tasarının kabulü ABD’nin insan haklarına bağlılığını gösteriyor." şeklinde açıklama yaptı.

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=10001040&tarih=2010-03-05
 



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,837 µs