En Sıcak Konular

İSTANBUL ARTIK İŞSİZLİK ÜRETİYOR

4 Mart 2010 10:28 tsi
İSTANBUL ARTIK İŞSİZLİK ÜRETİYOR Geçen yıl nüfus, dış ticaret gibi pek çok alanda birinci olan İstanbul, işsizlikte de ilk sırada yer aldı "Taşı toprağı altın" denilen İstanbul'daki işsiz sayısı, son bir yılda 260 bin kişi artarak 753 bine yükseldi

İstanbul, işsizlikte de birinci

Geçen yıl nüfus, dış ticaret gibi pek çok alanda birinci olan İstanbul, işsizlikte de ilk sırada yer aldı "Taşı toprağı altın" denilen İstanbul'daki işsiz sayısı, son bir yılda 260 bin kişi artarak 753 bine yükseldi

İŞ, aş bulmak için köyden kente göçün merkezi olan İstanbul artık iş değil, işsizlik üretiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan hesaplamalara göre, işsizlik oranında yüzde 22 ile Adana, Mersin bölgesi birinci, 18.8 ile Şanlıurfa, Diyarbakır bölgesi ikinci, yüzde 18 ile Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye bölgesi üçüncü oldu. Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir bölgesinde işsizlik bir yılda yüzde 73.2 artarken, bu bölgeyi yüzde 68.4'le Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, yüzde 53.9'la Şanlıurfa, Diyarbakır, yüzde 52.7 ile İstanbul izledi.

Bölgelere göre durum

İstanbul'da 2008 yılında 493 bin kişi olan işsiz sayısına, 2009 yılında 260 bin kişi daha eklendi. İşsiz sayısındaki artış ise yüzde 52.7 olarak gerçekleşti. Adana ve Mersin bölgesi en fazla işsiz sayısının görüldü ikinci bölge olurken, bu bölgedeki işsiz sayısı da 296 bin. 2008'de söz konusu bölgede yaşayan işsizlerin sayısı 202 bindi. Adana ve Mersin'de işsiz sayısında yüzde 46.5 oranında artış yaşandı. Türkiye'nin büyük kentlerinden İzmir'de de geçen yıl 71 bin işsizin katılımıyla, işsizlerin sayısı 227 bin oldu.İşsiz sayısındaki artış yüzde 45.5 olarak gerçekleşti. 2008 yılında 180 bin işsizin bulunduğu Ankara'da bu sayı 2009'da 212 bine yükseldi. İşsiz sayısındaki artış yüzde 17.8 oldu. Bursa, Eskişehir, Bilecik bölgesi de işsiz sayısının yüksek olduğu bölgelerden biri olurken, bu bölgedeki işsiz sayısı 179 bine ulaştı.

Rekor Adana'da

İşsizlik oranının en fazla olduğu bölge ise yüzde 22 ile Adana, Mersin oldu. Bu bölgede, 2008 yılında işsizlik oranı 16,8 olarak gerçekleşmişti. İşsizlik oranı yüksekliğinde, Şanlıurfa, Diyarbakır bölgesi yüzde 18.8 ile ikinci sırada yer aldı. Söz konusu bölgede 2008 yılında işsizlik oranı yüzde 14.1 olmuştu. Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye bölgesi ise yüzde 18 ile işsizlik oranındaki yükseklikle üçüncü sırada yer alırken, bir önceki yıl bu oran yüzde 15.8 olarak gerçekleşmişti. İşsizlik oranın en yüksek olduğu bölgeler arasında yüzde 17.2 ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis ve yüzde 16.8 ile Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli bölgesi ile İstanbul'da bulunuyor.

TİSK: İşsizlik son 20 yılın zirvesinde

TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) İşgücü Piyasası Bülteni'nde işsizliğin 2009 yılında damgasını vurduğu, işsizlikte yıllık oranın son 20 yılın zirvesine ulaştığı, 757 kişinin iş bulma ümidi olmadığı öne sürüldü. TİSK'in 2009 yılı İşgücü Piyasası Bülteni'nde "İşsizliğin 2009 yılına damgasını vurduğu" belirtildi. 2009'da Türkiye'de 15 yaş ve üzerindeki nüfusun 914 bin kişi arttığı, 28 bin kişinin çeşitli nedenlerle işgücü piyasasının dışında kalanlar arasından ayrılarak işgücü piyasasına dahil olduğu kaydedildi.

860 bin kişi eklendi

Böylece işgücü artışının, nüfus artışının üzerine çıkarak 943 bin kişiyi bulduğu belirtilen bültende, "İşgücü içinde istihdam edilenler ancak 83 bin kişi artarken, işsiz sayısındaki artış 860 bin kişiye varmıştır. Çalışma çağındaki nüfus artışının neredeyse tamamını (yüzde 94) oluşturan işsizlik artışı işgücü piyasasına hakim olmuştur" denildi. İşsizlik oranının, 2009'un Şubat dönemindeki yüzde 16.1'lik rekor sonrasında 2009 yılı genelinde yüzde 14 olarak gerçekleştiği belirtilen bültende, böylece işsizliğin yıllık oran açısından son 20 yılın en yüksek düzeyine çıktığı kaydedildi.

Avrupa ikincisiyiz

Öte yandan Okan Üniversitesi Finansal Riskler Araştırma Merkezi, Türkiye'nin son rakamlardan sonra, yüzde 18 işsizliğe sahip İspanya'dan sonra en yüksek orana sahip ekonomi olduğunu bildirdi. "2009 verileri incelendiğinde, işsizlikte Avrupa Birliği ortalaması yüzde 8.8 olurken, Almanya yüzde 7.5, Fransa ve Hırvatistan yüzde 9.5 ile Avrupa ortalamasının biraz üzerinde kalmaktadır" denildi.

'İstihdam için KOBİ'lerin önü açılsın'

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 2009 yılında işsizlik oranının tarihi rekorlardan birine ulaştığını belirterek, KOBİ'lerin ve küçük işletmelerin önü açıldığı takdirde işsizliğin önleneceği değerlendirmesinde bulundu. Açıklamasında, işsizliğin 2009'da yüzde 14 olarak açıklandığını hatırlatan Palandöken, ülke genelinde en fazla istihdamı esnafın yoğun olarak bulunduğu hizmet sektörünün sağladığını belirtti.

Kriz en çok esnafı vurdu

Ekonomik krizlerden en çok küçük esnaf ve sanatkarın etkilendiğini anlatan Palandöken, "110 milyar liraya ulaşan Vergi, Bağ-Kur ve Sigorta Prim borçları düşük faiz ile 36 vadeli yapılandırılsın" dedi.

Kaynak: Tercüman Gazetesi,http://www.tercuman.com.tr/v1/haber.asp?id=97052&baslik=İstanbul, işsizlikte de birinci&katid=4


 



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,669 µs