En Sıcak Konular

KRİTİK OYLAMA ÖNCESİ OBAMA'DAN DESTEK

4 Mart 2010 09:52 tsi
KRİTİK OYLAMA ÖNCESİ OBAMA'DAN DESTEK Ermeni iftiraları, bugün ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nde görüşülmeden önce Beyaz Saray’dan yapılan son açıklama moralleri bozdu.

ABD’de kritik oylama bugün  

Ermeni iftiraları, bugün ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nde görüşülmeden önce Beyaz Saray’dan yapılan son açıklama moralleri bozdu. 

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nde bugün 1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni iftiraları görüşülüp oylanacak. Ermenistan ile önkoşulsuz protokol imzalayan Türkiye’nin bu konudaki diplomasisi oldukça zayıf. Ermeni tasarısının Dış İlişkiler Komitesi’nde oylanması öncesinde Beyaz Saray’dan ilk açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Basın Sözcüsü Mike Hammer, “Başkan Obama 24 Nisan 2009’da yayınlanan mesajında 1915’te yaşanan olaylar karşısındaki sürekli duruşunu vurgulamış ve bu konudaki görüşü de değişmemiştir. Gerçeklerin dürüst ve adilce kabulünden yanayız” dedi.

Kabul edeceklerin sayısı fazla
Dış İlişkiler Komitesi’nde 46 milletvekili bulunuyor. 26’sı Obama’nın Demokrat Partisi’nden. 20’si ise Cumhuriyetçi. Ermeni seçmenine çok yakın olan Demokratların 18’inin tasarıya ’evet’oyu kullanması kesin gibi. Cumhuriyetçilerde ise evetçilerin sayısı 7. Tasarının 21’e karşı 25 oyla kabul edilerek genel kurula sevk edilmesi bekleniyor. Ancak genel kurul gündemine alınıp alınmaması kararı Meclis Başkanı Nancy Pelosi’ye ait. Ermeniler’in çok yoğun olarak yaşadığı California eyaletinden seçilen Pelosi, soykırım iddialarını güçlü bir şekilde destekliyor. Ancak son anda Başkan Obama’dan gelecek bir telefonun kararını değiştirebileceği belirtiliyor. ABD bu soykırırm sopasını her yıl kullanarak Türkiye’den ciddi tavizler koparıyor. Dolayısıyla karar Türkiye’nin vereceği tavizlere odaklanmış durumda.[1]

Ermeniler bastırıyor Amerika korkuyor  

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi bugün Ermeni iddialarını görüşecek. Obama’nın sözcüsü dün ‘Gerçekler kabul edilmeli’ derken ABD’nin önde gelen şirketlerini Türkiye pazarını kaybetme korkusu sardı.

ABD’de savunma, havacılık ve uzay endüstrisi alanındaki önde gelen şirketler, Temsilciler Meclisi milletvekillerini, bugün Dışişleri Komitesinde görüşülecek Ermeni tasarısını reddetmeye çağırarak, tasarının geçmesinin Türkiye’ye ihracatı tehlikeye atacağı uyarısında bulundu.
Lockheed Martin, Boeing, Raytheon, United Technologies ve Northrop Grunman şirketlerinin icra kurulu başkanları, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Howard Berman’a, 26 Şubat’ta ortak mektup göndererek, “tasarının komiteden geçmesinin Türk–Amerikan ilişkilerinde çatlağa yol açacağı ve Amerikalıların iş faaliyetlerini riske atacağı” yönünde uyardı.

7 milyar Dolarlık risk
“Önemli bir NATO müttefiki ve ticaret ortağını küstürmenin, ABD’nin jeopolitik çıkarlarına ve hem ihracat hem de iş sahalarını artırma çabalarına olumsuz etkilerinin olacağı” belirtilen mektupta, Türkiye’ye yönelik Amerikan savunma ve uzay endüstrisi ihracatının geçen yıl toplam 7 milyar doları geçtiği ve bu yıl da ‘aynı sağlam vaziyetini’ sürdürmesinin planlandığı ifade edildi.  ABD’de 270’den fazla üye şirketi temsil eden Havacılık ve Uzay Endüstrileri Derneği (AIA) de, ayrı bir mektupta, tasarının geçmesine ilişkin kaygısını, Türkiye’ye ihracatın 2008 yılında üçe katlanarak 10 milyar doların üzerine çıktığı ve Amerikan şirketlerinin şu anda daha fazla silah satışı peşinde olduğu sözleriyle dile getirdi.

AIA Başkanı Marion Blakey, “Mevcut ekonomide, en önemli ticaret ortaklarımızdan birini küstürerek, Amerikan ihracatının artırılmasına ve iş faaliyetlerinin sürdürülebilir kılınmasına sırtımızı çeviremeyiz” dedi. Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Berman’a bir uyarı da, Amerikan–Türk Konseyi Başkanı, ABD’nin eski dışişleri bakan yardımcısı Richard Armitage’dan geldi. Armitage, Berman’a gönderdiği mektupta, tasarı lehine bir kararın, “taraflı” olarak algılanacağı ve ABD’nin ihracatına uzun süreli olumsuz etkisinin olacağını belirtirken, “bunun (tasarının geçmesinin) muhtemelen, birçok Amerikan iş sahasının kaybedilmesiyle, ABD’nin Türkiye’ye yatırımı ve Türkiye’deki yatırımlarına doğrudan ve uzun vadeli olumsuz etkisi olacaktır” dedi.[2]

 

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi

[1].http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10001028&tarih=2010-03-04

[2].http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=10001024&tarih=2010-03-04

 



Bu haber 775 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,458 µs