En Sıcak Konular

TEKEL İŞÇİSİ DİRENİŞE ''MOLA'' VERDİ

3 Mart 2010 12:12 tsi
TEKEL İŞÇİSİ DİRENİŞE ''MOLA'' VERDİ ANKARA’da 80 gündür kazanılmış haklarını korumak için eylem yapan TEKEL işçileri Danıştay’ın lehlerine kararının ardından çadırları kaldırarak eyleme ara verdi. İşçiler, 1 Nisan’da yeni eylem planını açıklayacak.

TEKEL işçileri eyleme Nisan'a kadar ara verdi

ANKARA’da  80 gündür kazanılmış haklarını korumak için eylem yapan TEKEL işçileri Danıştay’ın lehlerine kararının ardından çadırları kaldırarak eyleme ara verdi. İşçiler, 1 Nisan’da yeni eylem planını açıklayacak.

Çadırlar kalktı, eyleme ara
Başkentte 80 gündür seslerini duyurmaya çalışan TEKEL işçileri, Danıştay’ın kararının ardından
dün çadırları kaldırarak eyleme 1 ay ara verdi. İşçiler, 1 Nisan’da yeni eylem planını açıklayacak

Kazanılmış haklarını alabilmek için başkentte 80 gündür eylemde olan TEKEL işçileri, Danıştay’ın 4-C’ye geçiş için kendilerine tanınan 1 aylık süreye yapılan itirazı kabul etmesinin ardından dün çadırları kaldırdı. Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, Türk-İş Genel Merkezi önünde düzenlediği basın toplantısında, TEKELişçilerinin eyleminin bundan sonraki seyrine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Bu mücadele burada bitmedi” diyen Türkel, eyleme, 15-20 gün ara vereceklerini belirtti. 1 Nisan’da bin işçinin Ankara’ya gelip bir gece kalacaklarını belirten Türkel, ertesi gün düzenleyecekleri basın toplantısıyla belirledikleri eylem takvimini kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti. Konuşmasında eylem sürecinde kardeşçe, kol kola bir mücadele verdiklerini ifade eden Mustafa Türkel, “Türkiye emeğin gücünü, sihrini gördü” dedi. Adam gibi, herkese örnek olacak bir demokrasi mücadelesi verdiklerini söyleyen Türkel, “Bilsinler ki, 4/C gibi bir ucube, çalışma hayatından kalkmadığı sürece biz bu mücadeleyi bırakmayacağız” dedi.

Mücadeleyi bırakmayacağız
Mustafa Türkel, konfederasyonların aldığı karar çerçevesinde 26 Mayısta yapılacak genel grev de dahil bu süreç içinde yapılan programların en etkili şekilde uygulanması için her türlü mücadele platformunu sonuna kadar kullanacaklarını ifade etti. Türkel’in basın toplantısı bittikten sonra bazı çadırlardaki işçilerin eşyalarını toplamaya başladı. Bu arada, TÜRK-İŞ Genel merkezi önünde toplanan bir grup, çadırların kaldırılması kararına itiraz ederek, kararı protesto etti.

Gelirken dönüş biletimizi almadık
Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, düzenlediği basın toplantısında AKP iktidarana da yüklenerek şunları söyledi: “Bizi sokaktaki işsizlerle terbiye etmeye çalıştılar. Bize ’Kırk katır mı kırk satır mı?’dediler. Biz ise kararlılıkla devam ettik. Ankara’ya gelirken dönüş biletlerimizi almadık. Buradan bir kez daha iktidar partisine söylüyoruz, bu süreci iyi kullansınlar. Çünkü Türkiye’nin neresinde olursa olsun iktidar partisi mensuplarının sokaklarda rahat gezmesine izin vermeyeceğiz. Bunu asla akıllarından çıkarmasınlar.”

Tariş işçisi de sokağa çıktı
İzmir’de fabrikalarının kapanmasını protesto eden işçiler, eyleme başladı.
Tekel, İtfaiye, Temizlik, Demir yolu işçilerinin ardından Tariş iplik fabrikasında çalışan işçiler de eyleme başladı. Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Yönetimi, Tariş İplik ve Dokuma Fabrikası’nı kapatma kararı alınca 600 işçi ortada kaldı. Yaklaşık bir yıldır üretime ara veren Avrupa’nın en büyük iplik fabrikası Tariş İplik ve Dokuma Fabrikası’nda korkulan oldu. Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Yönetim Kurulu, fabrikayı tasfiye kararı aldı.

Olan yine çalışana oldu
Tariş İplik ve Dokuma Fabrikası’nın Türkiye’nin gözde fabrikalarından olduğunu belirten Teksif Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat, “Özelleştirme politikaları nedeniyle yeterli kaynak sağlanamadı ve bu son ile karşı karşıya kaldık. Bu yıl sadece 29 bin ton pamuk alımı yapılmış, halbuki bu fabrikanın 100 binlerce ton civarında pamuk alımı kapasitesi var” diye konuştu. Irgat, Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği yönetiminin gelinen noktada büyük sorumluluğu ve zafiyeti olduğunu da belirterek şöyle dedi: “Yönetim duyarsız kaldı. Kaynak olmadığı için şirketleri tasfiye ettiler. Fakat olan yine çalışanlara, işçilere oldu.”

Bir dev daha çöktü
Tariş, Ege bölgesinde 80 bin üreticinin ortak olduğu, ülkenin tarımsal ürünlerinin değerlendirilmesinde önemli bir yer tutan ve 11 bin kadar işçinin çalıştığı fabrikalardan oluşuyor. Bir kooperatif olan Tariş’in yönetim kurulları, kağıt üzerinde, üretici ortaklar tarafından belirlenmekteydi. Kooperatife bağlı fabrika müdürleri, genel müdür ve diğer bürokratlar, bakanlıklar tarafından atanmaktaydı. Tariş bu görünümüyle yarı-resmi bir kuruluş özelliği taşıyor. Bu özelliğinden dolayı, siyasi iktidarlar bu kuruluşa hep politik olarak yaklaştı. MC
hükümetleri döneminde Tariş işletmeleri, bir iflasın eşiğine gelmişti. Ancak 1977’de, işçilerin mücadelesi ve büyük fedakarlıkları sonucu Tariş yeniden normal bir işletme haline dönüşmüş, üretim en yüksek düzeye ulaşmıştı.

Yabancı sendikacıdan ders
Mac Urata, uygulanan politikalar nedeniyle TEKEL işçilerinin mağdur edildiğini söyledi.
AKP’nin özelleştirme politikalarına yabancı sendikacı bile dayanamadı. Uluslararası Kara Taşımacılı Sendikası (ITF) Başkanı Mac Urata, “Türkiye satılık değildir” dedi. AKP iktidarı ile birlikte özelleştirmelere hız verildi ve birçok KİT birer birer yabancılaştırıldı. Bunun sonucu ise binlerce işçi ya özelleştirme mağduru olarak sokakta kaldı, ya da hakları kırpılarak başka kurumlarda “köle sistemi” diye nitelendirilen 4-C’kadrosunda çalıştırılmaya zorlandı. Türkiye’nin kaynaklarının satılmasına Türkiye’de birçok yetkili ve üst düzey görevliler sessiz kalırken TEKEL işçilerine destek için gelen yabancı bir sendikacı acı gerçeği Türk halkının ve yetkililerin yüzüne haykırdı.

Bütün işçiler mağdur
Türk-İş önüne gelerek TEKEL işçilerine destek veren ve bir konuşma yapan Urata, işçi eyleminin bütün işçileri temsil ettiğini ve uygulanan politikalar sonucu işçilerin mağdur edildiğini ifade etti. Urata şöyle dedi: “Küresel politikalar nedeniyle işçiler mağdur edilemez. Her türlü baskı ve işten çıkartmaya karşın hep birlikte bu olan bitenlerin önünde durmaya çalışacağız.”(Haber:Sümeyra YILMAZ-Yeniçağ)

KAYNAK: Yeniçağ Gazetesi,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=32592



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,024 µs