En Sıcak Konular

GELİR VERGİSİ BEYAN EDİLECEK

2 Mart 2010 12:01 tsi
GELİR VERGİSİ BEYAN EDİLECEK Gelir Vergisi’nde genel beyan ve verginin ilk taksitini ödeme dönemi dün başladı. 2009 kira gelirlerinde 2 bin 600 lira, işyeri kira gelirlerinde ise 22 bin liralık istisna uygulanacak.

Gelir Vergisi beyan edilecek  

Gelir Vergisi’nde genel beyan ve verginin ilk taksitini ödeme dönemi dün başladı. 2009 kira gelirlerinde 2 bin 600 lira, işyeri kira gelirlerinde ise 22 bin liralık istisna uygulanacak. 

Gelir Vergisi Kanunu uyarınca 2009 yılında elde edilen gayrimenkul sermaye iratları, ticari, zirai ve serbest meslek kazançları ile menkul sermaye iradı gelirleri için 25 Mart Perşembe akşamı mesai saati bitimine kadar gelir vergisi beyannamesi verilecek. Verginin ilk taksiti de 31 Mart akşamına kadar ödenecek. İkinci taksit de, temmuz ayı içinde yatırılacak.

Konutta istisna 2 bin 600 lira
Mevcut düzenlemeler uyarınca 2009 yılı konut kira gelirlerinde istisna tutarı 2 bin 600 lira olacak. Bu tutarın üzerinde kira geliri elde edenler, beyan kapsamında bulunacak. Ancak toplam kira gelirinin 2 bin 600 lirası yine vergiden istisna tutulacak. Mükelleflerce bir takvim yılı içinde o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak nakden ya da aynen tahsil edilen kira bedelleri, o yılda elde edilmiş gelir kabul edilecek. Bu şekilde geçmiş yıllara ait kira gelirlerinin topluca 2009’da tahsili halinde de, bunlar 2009 yılının geliri şeklinde işlem görecek. Ancak gelecek yıllara ait olup peşin tahsil edilen kira bedelleri, ilgili yılda beyan edilecek. Gayrimenkulleri işyeri olarak kiralayan kişi ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi yapacak. Kiracılar, ödeyecekleri kira üzerinden vergi kesecek. İşyeri kira gelirlerinde de beyanname verme sınırı 22 bin lira olacak.
Ev ya da işyeri kira geliri olduğu halde beyanname vermeyenler, istisna uygulamasından yararlanamayacak. Ayrıca mükellef adına 2 kat birinci derece usulsüzlük cezası kesilecek. Beyannameler, mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine verilecek.

 

Kaynak: Yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10000975&tarih=2010-03-02
 



Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,177 µs