En Sıcak Konular

GELECEĞE YOL ALAN ÜLKE KAZAKİSTAN

28 Şubat 2010 11:58 tsi
GELECEĞE YOL ALAN ÜLKE KAZAKİSTAN Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi ( TASAM), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGIT)'nın dönem başkanlığına seçilen dost ve kardeş ülke Kazakistan'ın yeni misyonu ve beklentiler konusunda bir çalıştay düzenledi.

Geleceğe yol alan ülke Kazakistan

Gündemin nabzını tutmaya devam eden, ülkemizin önde gelen düşünce kuruluşu Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi ( TASAM), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGIT)'nın dönem başkanlığına seçilen dost ve kardeş ülke Kazakistan'ın yeni misyonu ve beklentiler konusunda bir çalıştay düzenledi.

"AGİT 2010 - Kazakistan, Avrasya'da Güvenliğin İnşası ve AGİT'in Yeni Vizyonu" gündemi başlığıyla düzenlenen bu çalıştayın amacı¸ "Türkiye'nin dış politikadaki millî misyonuna ve çok taraflı ortaklıklarına katkı yapmak" şeklinde açıklandı.

Söz konusu amaç çerçevesinde; Asya, Afrika, Balkanlar ve Latin Amerika - Karayipler'de olduğu gibi Avrupa ülkeleri diplomatik temsilcileri ile Türk hükümet kurumları, STK temsilcileri, akademisyen ve gazeteciler "Avrupa Toplantıları" ana başlığı ile İstanbul'da bir araya geldi.

Oturum başkanlığını TASAM Başkanı Süleyman Şensoy'un yaptığı çalıştayda Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bagdat Amreyev, T.C. Dışişleri Bakanlığı AGİT Silahların Kontrolü ve Silahsızlanma Genel Müdür Yardımcısı Elçi Ömer Burhan Tüzel, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çınar Özen ve Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Havva Kök Arslan birer sunum yaptılar.

Toplantıda şunları not ettim:

* AGİT Dönem Başkanlığının, Kazakistan'ın geldiği noktayı dünyaya göstermesi bakımından bir fırsat niteliği taşıdığı vurgulandı.

* AGİT'in dönem başkanlığına ilk kez Kazakistan gibi Müslüman ve Türk bir devletin seçilmesinin önemi vurgulandı.

* Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in geniş vizyonuna işaret edilerek, kendisine Atatürk benzetmesi yapıldı.

Katılımcılar ise özetle şunları söyledi:

* TASAM Başkanı Süleyman Şensoy: Türkiye'nin yüzünü Batıya dönerken arkasını, başta Doğu olmak üzere diğer bölgelere dönmesinin Türkiye'nin çıkarları ile örtüşmediğini, aksine Türkiye'nin Batı'ya olan yürüyüşü sırasında izleyeceği çok taraflı ve çok boyutlu bir dış politikanın ülkemizin yere daha sağlam basmasını sağlayacağı görüşünün hayata geçmesiyle ülkemizin uluslararası etkinliği ve önemi daha da öne çıkmıştır. Kazakistan da Türkiye gibi çok boyutlu ve çok taraflı bir politika izlemektedir. Ülkenin yüzünün en az Asya kadar Avrupa'ya yönelik olmasının en büyük ispatı Kazakistan'ın 2010 AGİT dönem başkanlığını üstlenecek olmasıdır.

* Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Bagdat Amreyev: Müslüman bir ülkenin dünyada ikinci en önemli kurum olan AGIT'in başkanlığına seçilmesi tarihi bir olaydır.  Kazakistan'ın başkanlık döneminin Batı ile Doğu arasında yeni bir devrin başlamasının temellerinin atılmasına vesile olması diliyorum. Dünyada birçok sorun vardır. Basta güvenlik sorunları, dondurulmuş çatışmalar, ekolojik sorunlar var. Bunların çözümü için ve dünyanın yaşanacak daha iyi bir yer olması için basta AGIT ülkeleri herkes ortak çaba harcamalıdır. Bizim önceliğimiz bunlar olacak.

* Dışişleri Bakanlığı AGİT Silahların Kontrolü ve Silahsızlanma Genel Müdür Yardımcısı Elçi Tüzel: AGİT'in faaliyetlerine işlevlik kazandırılması ile bölgesel ve uluslar arası birçok sorun çözülebilir.

* Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özen: AGİT,  özellikle Sovyetler Birliği'nin çöküşü sürecinde önemli bir rol oynadı.

* Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Havva Kök Arslan: AGİT'in çok kapsamlı bir güvenlik örgütüdür. AGİT; medeniyetler arası ittifak, ayrımcılık ve nefretler mücadele, enerji güvenliği, iklim değişikliği, çevre bozulması, gıda ve su kirliliği gibi çeşitli konuları kapsıyor. NATO dâhil bu açıdan dünyada bu kadar kapsamlı güvenlik anlayışına sahip bir örgüt yok. Kapsamının genişliği dolayısıyla başarısız olması mümkün.

* Toplantıda söz alan eski milletvekillerinden Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş:  Türkiye'ye karşı dini dolayısıyla ayrımcılık yapan Avrupa Birliği ülkelerinin de üyesi olduğu AGİT'in dönem başkanlığına Kazakistan'ın seçilmesi büyük bir başarı.

* Eski bakanlardan Prof. Dr. Ahad Andican: Müslüman ve Türk olan Kazakistan'ın AGİT'in  dönem başkanı oluşu sevindiricidir.

Bir diğer not: Çalıştay sırasında katılımcılara dağıtılan "Ulusal lider etkeni" adlı kitapçığın kapağında, "Kazakistan, geleceğe yol alan ülke" şeklinde çarpıcı bir ifade yer alıyordu.

Her ne kadar öncesini ve bugününü bilmesek de bu ifade bana çok doğal göründü. Zira Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasından kısa bir süre sonra Avrupa, Orta Asya ve Kuzey Amerika'dan toplam 56 devletin üyesi olduğu AGİT gibi bir kuruluşun dönem başkanı olması adeta bu tezin kanıtı gibiydi.

Hüseyin Altınalan-Milli Gazete

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/makale/gelecege-yol-alan-ulke-kazakistan-154557.htm



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,481 µs