En Sıcak Konular

GÜL: 'ANAYASA GÜZEL ŞEKİLDE YAPILACAK'

4 Ocak 2008 09:06 tsi
GÜL: 'ANAYASA GÜZEL ŞEKİLDE YAPILACAK' Anayasa çalışmaları ile ilgili olarak da Gül, bu çalışmalara ne kadar geniş katılım olur, ne kadar çok herkesin söylediğine kulak verilirse o kadar faydalı olacağını söyledi

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Anayasa, en önemli bağlayıcı doküman olduğu için bunun halk tarafından da onayının ortaya çıkmasının önemli olduğuna inanıyorum. Türkiye bu işi de en güzel bir şekilde yapacaktır ve sonunda hepimizin benimsediği bir metin ortaya çıkacaktır. Böyle önemli, herkesi bağlayan yasalarda halkın desteğinin de bir kere daha teyit edilmesi önemlidir diye düşünüyorum'' dedi.
     Cumhurbaşkanı Gül, TRT 1'de yayınlanan ''Zirveden Bakış'' adlı programda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
     Önemli olanın terörle mücadelede devlet olarak kararlılığı göstermek olduğunu vurgulayan Gül, bu mücadelede halkın da daima devletin yanında olmasının önemine değindi. Gül, dünyanın desteğinin alınmasının da çok önemli olduğunu belirterek, ''Bu açıdan ABD ile işbirliği önemlidir. Bu işbirliği devam edecektir. Çünkü bu kararlar bazen zor verilir, ama verildikten sonra da en iyi şekilde devam eder. Şu anda bu işbirliği devam etmektedir'' diye konuştu.
    
     -''Halkın onayı önemli''-
    
     Anayasa çalışmaları ile ilgili olarak da Gül, bu çalışmalara ne kadar geniş katılım olur, ne kadar çok herkesin söylediğine kulak verilirse o kadar faydalı olacağını söyledi. Türkiye'nin bunu büyük bir olgunlukla başaracağına inandığını vurgulayan Gül, ''Tabii ki, Anayasa en önemli bağlayıcı doküman olduğu için bunun halk tarafından da onayının ortaya çıkmasının önemli olduğuna inanıyorum'' dedi.
     Türkiye'nin çok açık bir toplum olduğunu belirten Gül, ülkede çok canlı bir tartışmanın bulunduğunu ve bunun, övünülmesi gereken bir durum olduğunu söyledi. Gül, şöyle devam etti:
     ''Bunların hiç konuşulmadığını, bir merkezden bunların yapıldığını, hiç kimsenin tartışamadığını, fikir yürütemediğini düşünün. Böyle dönemler de olmuştu. Bugünkü tartışmaları biz bazen sakıncalı gibi görüyoruz. Öyle görmemek gerekir. Canlı bir tartışma ortamı var Türkiye'de. Ben bazı arkadaşlarımla, Türkiye dışındaki tanıdıklarımla konuştuğumda bu tartışmalara gerçekten imrenenler var. 'Biz bunları tartışamıyoruz' diyenler var. Bunlardan korkmamak gerekir. Türkiye bu işi de en güzel bir şekilde yapacaktır ve sonunda hepimizin benimsediği bir metin ortaya çıkacaktır. Böyle önemli, herkesi bağlayan yasalarda halkın desteğinin de bir kere daha teyit edilmesi önemlidir diye düşünüyorum.''

GÜL: ''CUMHURBAŞKANLARI HUKUKİ DEĞERLENDİRME YAPAR''

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''noter gibi çalıştığı'' şeklindeki yorumlarla ilgili olarak, ''Anayasa Mahkemesi'nin 'Parlamenter sistemde Cumhurbaşkanı yerindelik değerlendirmesi yapamaz, hukuki değerlendirme yapar' kararını anımsatarak, ''Cumhurbaşkanları hukuki değerlendirme yaparlar. Devletin istihbarat örgütlerinin bilgilerini dikkate alırlar. Bu anlamda bir yanlışlık varsa o zaman bunları geri gönderirler'' dedi.
     Cumhurbaşkanı Gül, TRT 1'de yayınlanan ''Zirveden Bakış'' adlı programda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
     Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ''Çankaya Kalesi düştü'' şeklinde yorumlar yapıldığının hatırlatılması ve değerlendirmesinin sorulması üzerine Gül, Cumhurbaşkanının bütün Türk milletini ve Türkiye'nin birliğini temsil ettiğini, Cumhurbaşkanı olarak siyasetten arınması gerektiğini ve bunun bir şart olduğunu da açıkça dile getirdiğini hatırlatarak, bu şekilde de hareket ettiğini söyledi.
     Farklı düşünceleri normal karşıladığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, ''Ben bu bilinçle hareket ediyorum. Bütün Türk Milletinin, herkesin Cumhurbaşkanıyım. Herkesi temsil ediyorum. O açıdan herkes bana yakın, ben de herkese aynı mesafede yakınım veya uzağım'' diye konuştu.
    
     -''Yerindelik değerlendirmesi yapmaz''-
    
     Gül, ''Cumhurbaşkanlığınız süresince yaptığınız atamalarda hükümetten gelen bütün atamaları imzaladığınız ve AKP'ye yakın bir duruş sergilediğiniz gibi bir eleştiri var kamuoyunda. İkincisi, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarını onayladınız. Başbakanlık döneminizde ise şerh koymuştunuz ama Çankaya'ya Cumhurbaşkanı olarak geldikten sonra onaylamış oldunuz. Bu konuda görüşünüz mü değişti? Başbakan iken koyduğunuz şerhi gerekli görmediniz mi?'' sorusu üzerine, kendisinden önceki Cumhurbaşkanlarının, göreve geldiğinden bugüne kadar geçen 126 gün içinde ne kadar imza attıklarını araştırdığını söyledi.
     ''(Noter gibi çalıştı, 986 imza attı) deniyor. Onların içinde elmalar var, armutlar var. Hepsi toplanıyor'' diyen Cumhurbaşkanı Gül, 10. Cumhurbaşkanı (Ahmet Necdet Sezer'in) 126 günde bin 61, 9. Cumhurbaşkanı (Süleyman Demirel'in) 830 tane imza attığını söyledi.
     Bu noktada, Cumhurbaşkanlarının atamaları yaparken ve kararnameleri imzalarken, yerindelik mi, yoksa hukuki değerlendirme mi yapacağının önemli olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, şunları belirtti:
     ''Bununla ilgili 1993 yılında Anayasa Mahkemesi'nin bir açık kararı var. Bu da tek, bundan sonra yeni bir içtihat da söz konusu değil. Anayasa Mahkemesi, 'Parlamenter sistemde Cumhurbaşkanı yerindelik değerlendirmesi yapamaz, hukuki değerlendirme yapar' diyor. Çünkü parlamenter sistemde hükümetler seçiliyor, yetkiyi alıyorlar ve halka karşı da sorumluluğu var. Dolayısıyla hükümetler kimle çalışacaklarsa onlar karar veriyorlar ama üçlü kararnameler olarak bunlar karşımıza geldiğinde, burada Cumhurbaşkanının yerindelik değerlendirmesi yapması, Anayasa Mahkemesinin 1993 kararına bakarsanız, gayet açık şekilde görürsünüz.
     Ama bu demek değildir ki, cumhurbaşkanları gelen her şeyi gözü kapalı imzalar. Böyle değil. Cumhurbaşkanları hukuki değerlendirme yaparlar. Devletin istihbarat örgütlerinin bilgilerini dikkate alırlar. Bu anlamda bir yanlışlık varsa o zaman bunları geri gönderirler.''



Bu haber 425 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,064 µs