En Sıcak Konular

CUMHURBAŞKANLIĞI: 'İADE SAYISINDA FARK YOK'

4 Ocak 2008 12:01 tsi
CUMHURBAŞKANLIĞI: 'İADE SAYISINDA FARK YOK' Cumhurbaşkanlığı'nın web sayfasına konulan, kanunların yayımlanması ve kararnamelerin imzalanması konusundaki istatistiki bilgilerin bazı gazetelerde ''doğru yorumlanmadığının anlaşıldığı'' belirtildi.

ANKARA - Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, ''Son 3 cumhurbaşkanının ilk 126 günlük görev sürelerinde yaptıkları işlemlerin toplamları birbirine oldukça yakın olup, iade ettikleri kararname sayıları arasında da büyük bir fark bulunmamaktadır'' denildi.
     Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nde yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı'nın web sayfasına konulan, kanunların yayımlanması ve kararnamelerin imzalanması konusundaki istatistiki bilgilerin bazı gazetelerde ''doğru yorumlanmadığının anlaşıldığı'' belirtildi.
     Açıklamada şunlar kaydedildi:
     ''Bir gazetede 126 günlük süreçte atılan imzaların 986 olduğu belirtilerek, 'noter gibi çalıştı' başlığı atılmıştır. Yapılan değerlendirmede cumhurbaşkanlarının olağan uygulamalarının gözardı edildiği görülmektedir. Görevlerinin ilk 126 günlük sürelerinde 10. Cumhurbaşkanı'nın 1061 işlemi, 9. Cumhurbaşkanı'nın da 830 işlemi imzaladığı dikkate alındığında, bu dönem için yapılan değerlendirmelerin haksız olduğu açıktır.
     Toplamı verilen bu işlemlerin bir bölümü kanunların yayımlanmasına, bir bölümü kararnamelerin imzalanmasına, bir bölümü izinli ve özürlü bakanlara vekalet edilmesine ilişkindir ve yapılan işlemlerin hukuki nitelikleri birbirinden tamamen farklıdır. Yine bu sayıların içinde Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler de yer almaktadır ki, kanunları yayımlama, kararnameleri imzalama veya bazı işlemleri onaylama yetkisinden tamamen farklı olarak burada yetki cumhurbaşkanına aittir.
     Örneğin, 'Köşk'e gelen bütün yasaların onaylandığı' belirtilerek eleştiride bulunulmaktadır. Öncelikle, bunun bir onay değil, yayımlama yetkisi olduğunun bilinmesi gerekir. İkincisi, ilk 126 günlük görev süreleri içinde 10. Cumhurbaşkanı, gelen 24 kanunun 24'ünü, 9. Cumhurbaşkanı da 4 kanunun 4'ünü yayımlamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın görevinin ilk 126 günlük bölümünde, TBMM tarafından kabul edilen ve gönderilen 39 kanundan 1'inin işlemi devam etmekte olup, 38'i yayımlanmıştır. Bunlardan 21'i milletlerarası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunması hakkındadır.''
    
     -''Büyük bir fark bulunmamaktadır''-
    
     Aynı süreler içinde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 359, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 541 Bakanlar Kurulu kararını imzaladığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
     ''Sayın Cumhurbaşkanımız döneminde de 461 Bakanlar Kurulu kararı imzalanmıştır. Bu süreler içinde atama kararları da dahil olmak üzere, 9. Cumhurbaşkanı tarafından 383, 10. Cumhurbaşkanı tarafından 313 müşterek kararname imzalanırken, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 369 müşterek kararname imzalanmıştır.
     İlk 126 günlerinde 9. Cumhurbaşkanı 1 Bakanlar Kurulu kararını iade ederken, 10. Cumhurbaşkanı Bakanlar Kurulu'nun bütün kararlarını imzalamış; 9. Cumhurbaşkanı 9 müşterek kararnameyi, 10. Cumhurbaşkanı ise 5 müşterek kararnameyi geri göndermiştir. Aynı süre içinde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından geri gönderilen kararname sayısı 2'dir ve iade sebebi hukukidir.
     Yine aynı süre içinde 9. Cumhurbaşkanı 47, 10. Cumhurbaşkanı 111 vekalet tezkeresinin (bakanlara vekalet edilmesine ilişkin işlem) tamamını imzalarken, Sayın Cumhurbaşkanımız 108 vekalet tezkeresini imzalamıştır.
     Bu verilerden de anlaşılacağı üzere, son 3 cumhurbaşkanının ilk 126 günlük görev sürelerinde yaptıkları işlemlerin toplamları birbirine oldukça yakın olup, iade ettikleri kararname sayıları arasında da büyük bir fark bulunmamaktadır.
     Ancak, Sayın Cumhurbaşkanı'nın parlamenter sistemdeki yerinin gereği olarak kararnameleri imzalama yetkisini kullanırken yerindelik denetimi değil, hukukilik denetimi yapmasının uygun olacağı düşünülmektedir. Bugüne kadarki uygulamalar da kararnameleri hukuki bakımdan inceleme ve gerektiğinde uyarı ve tavsiyede bulunma yönünde gerçekleşmiştir.''


Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,251 µs