En Sıcak Konular

SAVCI CİHANER'İN DOSYASI ERZURUM'A İADE EDİLDİ

23 Şubat 2010 16:56 tsi
SAVCI CİHANER'İN DOSYASI ERZURUM'A İADE EDİLDİ İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, tutuklanan savcı Cihaner’in dosyasının ‘yetkisizlik’ kararıyla Erzurum Başsavcılığı’na iade edildiğini açıkladı.

Cihaner dosyası Erzurum'a iade...

İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığı, tutuklanan savcı Cihaner’in dosyasının ‘yetkisizlik’ kararıyla Erzurum Başsavcılığı’na iade edildiğini açıkladı.

Cihaner dosyası iade
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Engin, Erzurum Başsavcılığınca gönderilen dosyanın, incelendiğini ve suç yeri itibarıyla yargı alanı dışında kaldığı gerekçesiyle “yetkisizlik” kararı verilerek iade edildiğini bildirdi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Sultanahmet’teki İstanbul Adliyesi’nde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Engin, cemaat soruşturmalarıyla gündeme gelen ve ardından tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in kendilerine gönderilen dosyayı iade ettiklerini duyurdu. Başsavcı Engin, “Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca ’yetkisizlik’kararıyla ilgili gönderilen dosya, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının CMK 250. madde ile yetkili biriminde görevli Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri ve Cumhuriyet Savcıları tarafından incelenmiş ve suç yeri itibarıyla yargı alanımız dışında kaldığı gerekçesiyle, ’yetkisizlik’kararı verilerek dosya, kurye ile Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına iade edilmiştir” dedi. Başsavcı Engin, “dosyada adı geçen şüpheliler hakkında yetki ve görev hususundaki tüm değerlendirmeler, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılacaktır” diye konuştu.

Kuş: Bekliyoruz
Bu arada, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, iade edilen dosyayı beklediklerini söyledi. Başsavcı Kuş, kendilerine iade edilen dosyanın bundan sonraki süreci hakkındaki sorusu üzerine, “Süreçle ilgili şu aşamada bir şey söyleyemem. Önce dosyanın buraya gelmesi lazım. Dosyanın gelmesini bekliyoruz. Dosya geldikten sonra, yasa neyi gerektiriyorsa o yapılacak” şeklinde konuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca “yetkisizlik” kararıyla kendilerine gönderilen dosyanın, incelendiğini ve suç yeri itibarıyla yargı alanı dışında kaldığı gerekçesiyle “yetkisizlik” kararı verilerek iade edildiğini bildirmişti.

Can’dan ziyaret
Bu arada, Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Doç. Dr. Osman Can, Orhan Gazi Ertekin ile derneğin genel sekreteri Kazan Hakimi Kemal Şahin, tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’i ziyaret etmek amacıyla Erzurum’a gitti. Cihaner’i ziyaret etmek için tutuklu bulunduğu Erzurum H Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne giden Osman Can,  Ankara’da yürütülen tartışmalardan en fazla etkilenenlerin ve “mağdur olanların” Erzurum’da olduğuna işaret ederek, “Sorun da burada. Buna dikkat çekmek istiyoruz” dedi. Bu olayın insani bir boyutu da bulunduğunu belirten Can, “Ankara’daki tartışma bir yargı tartışması değildir. Yargı tartışmaları adliyelerle ilgili bir tartışmadır” diye konuştu.

Bakan Çiçek, ‘çocuklar’ için aramış!
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’le iki yıl önce yaptığı telefon görüşmesiyle ilgili Hürriyet gazetesine konuştu. O dönemde Türkiye’nin seçim atmosferinde olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Çiçek, şöyle konuştu: “Küçücük bir yerde 50-60 çocuk gözaltına alınıyor. Bu durumu siz merak etmez misiniz? Seçim atmosferinde ne oluyor diye bir bakmaz mısınız? Bir müdahale söz konusu değil. Ne oluyor onu öğrenmek istedim.”

‘Müdahale yok’ savunması
Başsavcı Cihaner’i aramasının cemaatlerle ilgili yürütülen soruşturmaya müdahale anlamına gelmediğini savunan Çiçek, “Böyle müdahale olur mu? Zaten davanın içeriğini bilmiyorum” dedi. Cihaner’in tutuklandığı soruşturmayla ilgili soruları da yanıtlayan Çiçek, “Sözkonusu kişi cezaevinde ve ağır bir suçlama ile karşı karşıya... Böyle bir durumda bir polemik yaratılmasını doğru bulmam. Olayı siyasetin ortasına çekmek isteyenler var” diye konuştu. İlhan Cihaner’in, cemaat soruşturması sırasında Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek tarafından gözaltına alınanların serbest bırakılması için arandığı ve bunun tutanağa geçtiği iddia edilmişti.


Turgut Kazan:‘Cihaner ivedilikle salıverilsin’
Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in avukatı Turgut Kazan, müvekkilinin “ivedilikle salıverilmesi” talebiyle Beşiktaş’taki Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe verdi. Turgut Kazan, dilekçesinde, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında, 2802 sayılı Hakim ve Savcılar Kanunu’nun 82, 83. ve 87. maddelerine aykırı soruşturma başlatıldığını, 88. maddeye aykırı arama, gözaltı ve sorgu kararı verildiğini savundu. Kazan, “85. maddeye açıkça aykırı tutuklama ve 92. maddeye aykırı itirazın reddi kararı verilmesinin tümüyle yok sayılması gereken işlemler” olduğu gerekçesiyle müvekkilinin ivedilikle salıverilmesini talep etti. (Haber:Sümeyra YILMAZ)

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=32166

 



Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,643 µs