En Sıcak Konular

2 BÜYÜK KAYIP

23 Şubat 2010 11:19 tsi
2 BÜYÜK KAYIP Cüce şubat, Cengiz Elbeye ve Zekeriya Güçlü gibi iki dev adamı aramızdan aldı.

2 büyük kayıp

Cüce şubat, Cengiz Elbeye ve Zekeriya Güçlü gibi iki dev adamı aramızdan aldı. 1967 yılında Antalya’nın Çomaklı beldesinde doğan Cengiz, 1.86 metre boyunda, 115 kilo ağırlığında karayağız bir delikanlıydı. İstanbul Güreş İhtisas Kulübü’nde güreşe başlamıştı. Yıllar yılı Halkalı’da yük hamallığı yapmıştı. Onu, Cevat Gündoğdu yetiştirdi. 1994 ve 1998 yıllarında Kırkpınar’da başpehlivanlığa ulaşmıştı. 9 Şubat günü yalancı dünyadan ayrıldı.
21 Şubat Pazar günü toprağa verilen Zekeriya Güçlü ise 27 Nisan 1972 tarihinde Razgrad’a bağlı Topalköy’de doğmuştu. Helime ve Hüseyin Güçlü çifti, 22 Haziran 1989 tarihinde evlatlarıyla birlikte Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç ettiler. Zekeriya, Bulgaristan’da güreşe başlamıştı. Onu ilk kez 1990 yılı başlarında Gebze Kulubü’nde gördüm. Motoru arkada olan bir minibüsü yere uzatıp ayaklarıyla kaldırmıştı. Onun bir-iki idmanını izledikten sonra kendisini alıp Dolmabahçe Sarayı önüne götürmüş, Fatih’in topları önünde resmini çekerek, “Türk güreşinin yeni ağır topu” başlığı altında Tercüman’da yayınlamıştım. Aradan çok geçmedi ve Zekeriya, gençlerde dünya şampiyonu oldu. Fakir fukaraydı. Harap bir mekanda aklıyordu. Ailesi yokluk içindeydi. Dönemin Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı İsmet Özarslan’a durumlarını anlattım. Sayın Özarslan, bana inanan güvenen bir kişiydi. Tuttu, Güçlüler’e bir apartman katı hediye etti. Sonrasında Avrupa Gençler Şampiyonu (1992) da oldu ama önünde ‘Demir Adam Mahmud Demir vardı. Birbirlerine idman veriyorlar ama takıma Mahmud giriyordu. ‘Demir Adam’, mindere veda edince Zekeriya serbestlilerin ağır sıkletinde Ay-Yıldızlı mayoyu giydi. Kızılsalih anlamına gelen Krasnoyanak’ta altın madalya ararken bin de oradaydım. Zekeriya, finale kadar hiç zorluk çekmeden geldi. Kübalı Hector’la atacağı maçtan önce kendimi tutamayıp odasına girerek ona moral vermeye çalıştım. Antrenör Ahmet Ak da yanımızdaydı. Bu değerli delikanlı finalde rakibini yenerek ağır sıklette Dünya Büyükler Şampiyonluğuna ulaşan en genç (26) güreşçi oldu.
Zekeriya, Avcılar Camii’nde kılınan cenaze namazını takiben toprağa verilirken, evli ve iki evlat sahibi bu delikanlıyı ne kadar çok seven varmış bir kere daha anladım. Güreş Federasyonu Başkanı Dr. Osman Aşkın Bak ve yaşayan bütün şampiyonlarla minderde ter döken yiğitler, onun son yolculuğunda bulundular.
Cengiz Elbeye ile Zekeriya Güçlü’ye Yaradan’dan rahmet, geride kalan yakınlarına sabır dilerim. Rahat uyusunlar...

ALİ GÜMÜŞ-Tercüman

Kaynak: Tercüman Gazetesi,http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi.asp?id=132



Bu haber 1,443 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,234 µs