En Sıcak Konular

BÜTÇENİN UMUDU ALKOL VE TÜTÜN

22 Şubat 2010 20:34 tsi
BÜTÇENİN UMUDU ALKOL VE TÜTÜN Türkiye’nin kaynaklarının devletin elinden çıkarılması nedeniyle geçen yıl yaklaşık 50 milyar TL bütçe açığı veren Maliye Bakanlığı, açığı bir nebze olsun azaltmak için vergi denetimlerinde bu yıl tütün mamullerine ağırlık verilmesi kararı aldı.

Bütçeyi kurtarma mücadelesi!  
 
Türkiye’nin kaynaklarının devletin elinden çıkarılması nedeniyle geçen yıl yaklaşık 50 milyar TL bütçe açığı veren Maliye Bakanlığı, açığı bir nebze olsun azaltmak için vergi denetimlerinde bu yıl tütün mamullerine ağırlık verilmesi kararı aldı. 

Maliye Bakanlığı, vergi denetimlerinde bu yıl alkol ve tütün mamullerine ağırlık verilmesi kararı alındı. Bu amaçla Gelir İdaresi Başkanlığında düzenlenen toplantılarda, alkollü içkilerden bu yıl sadece ÖTV olarak 2 milyar 166,7 milyon lira, tütün mamullerinden de 16 milyar 417,5 milyon lira gelir elde edileceğine, KDV ile bu rakamların çok daha yüksek düzeye çıktığına dikkat çekildi. Kaçak içki ve sigara ile daha sıkı mücadele edileceği vurgulanan toplantılarda, Gümrük Müsteşarlığı ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ile de yakın işbirliği içinde çalışılacağı belirtildi.

Özel birim kuruldu
Gelir İdaresi, kaçakçılığın yanısıra, bandrolsüz ve sahte bandrollü ürünlerle mücadele için Başkanlık bünyesinde ‘Bandrollü Ürün İzleme ve Değerlendirme Müdürlüğü’ de oluşturdu.
Yeni birimin görev alanları da şu şekilde tanımlandı:
* Günlük olarak Bandrollü Ürün (Turktrace) Merkezi Veri Sisteminde yer alan aktivasyon ve denetim oturumlarındaki raporlar kontrol edilerek, kayıp, çalıntı ve niteliğe uygun olmayan bandrollerin tespiti halinde gerekli tahkikatı başlatmak.
* Aylık olarak seri tütün mamulleri ve alkollü içki üreticileri ve ithalatçıları listesinde yer alan firmaların KDV, ÖTV, ihracat raporları, sevkıyat ve aktivasyon bilgilerini takip etmek.

1.5 milyon sahte ya da bandrolsüz ürün ele geçirildi
Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığının geçen yıl alkollü içkiler ve tütün mamulleri piyasasında yaptığı denetimlere 11 bin 156 personel katıldı. Denetime alınan 197 bin 544 mükelleften 717’si için Savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu. Sahte ya da bandrol düzenlemelerine aykırı ürün üreten, bulunduran ya da satan mükelleflere 4 milyon 625 bin 715 lira özel usulsüzlük cezası kesildi.  Denetimler sırasında 137 bin 532 adet içki ile 334 bin 19 adet tütün mamulünün bandrolsüz olduğu tespit edildi. Bin 72 adet içki ve 2 bin 265 adet sigara ve diğer tütün mamulünde taklit, sahte bandrol bulundu. 1 milyon 89 bin 812 adet içki ile 651 adet tütün mamulünde ise niteliğe uygun olmayan bandrol kullanıldığı anlaşıldı.
Bu çerçevede toplam 1 milyon 565 bin 351 alkollü içki ve tütün mamulü için Savcılığa gidildi.

İstanbul kaçakçılığın merkezi
Gelir İdaresinin geçen yılki alkollü içki ve sigara denetimlerinde, en fazla sahte ve bandrolsüz ürüne İstanbul’da rastlandı. Bu ilde mükelleflere 1 milyon 814 bin 622 lira tutarında ceza yazıldı. Söz konusu ceza, Türkiye genelinde kesilen toplam cezanın da yüzde 39’unu oluşturdu.  Sahtecilik ve kaçakçılık olaylarında İstanbul’u 530 bin 920 liralık ceza ile Gaziantep, 514 bin 644 liralık ceza ile Tekirdağ, 291 bin 49 liralık ceza ile Antalya, 282 bin 720 liralık ceza ile de Mersin izledi.

 

Kaynak: yeni Mesaj Gazetesi,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=10000844&tarih=2010-02-22


 



Bu haber 734 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,471 µs