En Sıcak Konular

ALP URUNGU'DAN GÜNÜMÜZE KÜRTLERİN KÖKENLERİ

22 Şubat 2010 19:38 tsi
ALP URUNGU'DAN GÜNÜMÜZE KÜRTLERİN KÖKENLERİ Türk Ocakları Konya Şubesi geleneksel hale getirdiği Cumartesi konferanslarında bu hafta Kürtler ve Zazalar üzerine yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren yazar Ali Rıza Özdemir’i konuk etti.

Konya Türk Ocakları’nda Kürtler ve Zazalar Konuşuldu

Konya’nın en önemli sivil toplum örgütlerinin başında gelen Türk Ocakları Konya Şubesi geleneksel hale getirdiği Cumartesi konferanslarında bu hafta Kürtler ve Zazalar üzerine yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren yazar Ali Rıza Özdemir’i konuk etti. Türk Ocakları konferans salonunu dolduran genç, yaşlı, öğrenci yoğun dinleyiciler grubu Ali Rıza Özemir’i büyü bir ilgi ile takip etti. Bir buçuk saat yazarın konuşmasının ardından soru cevap bölümünün sürmesi konuya olan ilginin de bir göstergesiydi.

Özdemir, üzerinde çokça spekülasyon yapılan Kürtlerin ilk olarak Türk yazıtlarında adının “Kürt beyi Alp Urungu” olarak geçtiğini belirtti. Ve bu yazıt MS. 550 li yılara ait. Kürtlerin soyları ile ilgili tarihi kaynakların Türklerin boyu olarak gösterdikleri Kürtleri özellikle Batılı papazlar, seyyahlar, misyonerlerin ilk tarihini yazmaya giriştikleri ve böylece Türklerden farklı bir tarih inşa etmeye çalıştıkları üzerinde durdu. Örneğin İdris-i Bitlisî’nin kendi eserinde Kürtleri bir Oğuz boyu olarak gösterdiğini vurguladı. Fakat özellikle Avrupa’nın sömürgeciliğinin başladığı döneminin bir özelliği olarak sömürmek istedikleri topraklarının halklarının bütün yönleriyle incelendiği, zaaf ve güçlü yönlerinin tespit edildiğini vurgulayan Özdemir, bu sömürge siyasetinin bir sonucu olarak da Kürtlerin kökenleri üzerindeki bilgilerin bilinçli olarak tahrif edildiğini söyledi. Örneğin, Orta doğunun en kadim halkı olarak lanse edilen Kürtleri ilk ataları olarak Guttilerin gösterildiğini fakat yapılan araştırmalar Guttilerin Türk olduğunu ortaya koyunca bir anda bu tezden vazgeçtiklerini de anlattı. Böylece bilimin nasıl emperyalist amaçlar için araç kılındığını Özdemir, örnekleriyle gösterdi.

Yazarın dikkat çektiği başka bir konuda Kürtlerin tarihte yaşam alanlarının tamamen Türklerin bulunduğu bölgelerde olmasının da iki topluluk arasındaki tarihsel ortaklığın bir göstergesi olduğunu söyledi. Konuşmacı Ali Rıza Özdemir’in “Kart Kurt Sesleri Arasında Kaybolan Gerçek: Kürtler ve Türklük” (Kripto-2009, İkinci basım Kripto-2010); “101 Soruda Kürtler” (Kripto-2009); “Koç Heykelli Mezarların İzinde: Zazalar ve Türklük” (Kripto-2010) adlı eserleri bulunmaktadır.

Kaynak: Türk Ocakları,http://www.turkocagi.org.tr/modules.php?name=News&file=article&sid=2533



Bu haber 3,023 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,508 µs