En Sıcak Konular

KİM KİME DUM DUMA,ADALETİN KAFASI GÖMÜLDÜ KUMA

19 Şubat 2010 16:03 tsi
KİM KİME DUM DUMA,ADALETİN KAFASI GÖMÜLDÜ KUMA Yetkileri elinden alınan Osman Şanal elindeki dosyaları Başsavcı Cihaner'le ilgili iddia ve delilleri içeren dosyayı, HSYK'nın kendi yerine atadığı savcılara bırakmadı. Ergenekon Savcılarına iletti.

Adalet Bakanlığı'ndan eleştirilere yazılı cevap

Adalet Bakanlığı, 17 Şubat Çarşamba günü sabah erken saatte yapılan basın açıklamasına yönelik eleştiriler ve bugün basında yer alan Cumhuriyet savcılarının yetkilerinin kaldırılmasına ilişkin kararın geç tebliğ edildiği haberleri üzerine yazılı açıklama yaptı.

Adalet Bakanlığı bir açıklama yaptı. Kafalar iyice karıştı. Yetkisi elinden alınan savcının elindeki dosyayı nasıl oldu da İstanbul'a gönderdiği açıklığa kavuşmadı.

Yetkileri elinden alınan Osman Şanal elindeki dosyaları Başsavcı Cihaner'le ilgili iddia ve delilleri içeren dosyayı, HSYK'nın kendi yerine atadığı savcılara bırakmadı. Ergenekon Savcılarına iletti.

Peki Şanal bunu ne zaman yapmıştı?

 HSYK Adalet Bakanlığını kararı geç tebliğ etmekle suçladı.

Bakanlık bunun üzerine saat saat gelişmeleri verdi. Kafalar daha da karıştı. İnternethaber, sitesi bugün şu soruları yöneltti:Çünkü gelişmeler dakika dakika şöyle:

- HSYK toplantısı 12.45'te sona erdi

- Bakanlık 16.17'de UYAP üzerinden kararı Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığna gönderdi.

- Erzurum Cumhuriyet Savcıları tebliğin 16.45'te ellerine ulaştığına dair not iletti

- Mahkeme Erzurum'daki müdafi avukatlara kararın tebliğ edilmediğini söyledi.

- Bu sefer avukatlara kararı özel yetkili başsavcılarına elden ulaştırdı.

Tüm bu gelişmeler ışığında Şanal'ın elindeki dosyayı yetkileri alınmadan Ergenekon savcılarına gönderecek fırsatı nasıl bulduğuna hala açıklık gelmedi.

BAKANLIĞIN AÇIKLAMASI İSE ŞÖYLE

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, dün bir açıklama yaparak "ihsas-ı rey" eleştirilerine tepki göstermiş ve "Biz ihsas-ı rey'i kimseden öğrenecek değiliz. Eğer ihsas-ı rey yapan bir kurum varsa o da Adalet Bakanı'nın kendisidir. Sabaha karşı saat 05.00'te yaptığı açıklamayla ihsas-ı rey'de bulunmuştur" demişti.

Bakanlığın açıklamasından önemli başlıklar şöyle: - Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmayla ilgili olarak 16 Şubat Salı günü TV kanallarında bilgi kirliliğine yol açan haber yayınlarının gün boyunca sürdürülmesi, ayrıca YARSAV'ın bir yazılı açıklama ve akşam saatlerinde basın toplantısı yaparak Bakanlığımızı açıklama yapmaya ve soruşturma açmaya çağırması üzerine konuyla ilgili bir açıklama yapılmasına gerek görüldü.

- YARSAV'ın basın toplantısı saat 19.00 sıralarında ajanslara ve televizyonlara yansıdı, bakanlıkça yapılacak açıklama 23.00 sıralarında tamamlandı.

- Ancak gazetelerin baskı saatleri ve televizyonların akşam haber bültenlerinin tamamlanması dikkate alınarak yapılacak bir açıklamanın gerekli şekilde kamuoyuna duyurulamayacağı düşünüldü ve açıklamanın ertesi gün sabah saatlerinde yapılması kararlaştırıldı.

- Hazırlanan yazılı basın açıklaması metni, basın müşavirimiz tarafından telefonla irtibat kurulduktan sonra Anadolu Ajansı İç Haberler Müdürlüğünün e-posta adresine (ichaberaa.com.tr) gönderildi. E-postanın gönderiliş tarih ve saati bilgisayar kayıtlarında 17 Şubat 2010/00.05 olarak gözükmektedir. Yazılı açıklamanın, televizyonların sabah haberlerine yetişmesi için haberin hazırlanma süresi de dikkate alınarak gönderilen e-postaya 'sabah saat 06.00'da servise konulabilir' şeklinde bir not düşülmüştür. Bakanlığımızın basın açıklaması Anadolu Ajansı tarafından 05.57'de servis edilmiştir.


HSYK kararı geç mi tebliğ edildi?

- HSYK kararının "geç tebliğ edildiği" yönündeki iddialar doğru değil. HSYK toplantısı, 17 Şubat Çarşamba günü saat 12.45'te sona ermiş, öğle tatilini müteakip bu kararın yazılması ve tebligatların hazırlanıp imzalanması işlemi tamamlandıktan sonra, tebligat UYAP üzerinden saat 16.17 itibariyle Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiştir.

- Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı 18 Şubat Perşembe günlü yazısında, CMK 250. maddeyle yetkili Cumhuriyet başsavcıvekili ve tüm Cumhuriyet savcılarının yetkilerinin kaldırıldığına dair yazının 17.02.2010 saat 16.45'te ellerine ulaştığını, 'Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin (CMK 250. maddeyle yetkili ve görevli) 18.02.2010 tarihinde tutuklu sanıkların duruşmalarının olduğunu, bu duruşmalara katılacak yetkili Cumhuriyet savcısı halen görevlendirilmediğinden adı geçen Cumhuriyet savcılarının duruşmalara katılıp katılmayacağı hususunda acil görüş bildirilmesini' talep etmiştir.

- Bu yazı aynı gün yapılan HSYK toplantısında Kurula sunulmuş, Kurulca Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının yazısı da göz önünde bulundurularak Erzurum CMK 250. maddeyle yetkili Cumhuriyet başsavcıvekilliği ve savcılıklarına yeni isimlerin görevlendirilmesine karar verilmiştir.

- Söz konusu karar da 18 Şubat Perşembe günü saat 13.52'de Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına iletilmiştir. Görüldüğü gibi her iki konuda da basında yer alan iddia ve haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

Bakanlığın bugünkü açıklamasında, 17 Şubat'ta yapılan açıklamanın e-posta yoluyla gönderildiğini gösterir bilgisayar çıktısına da yer verildi.

 

Not: Haberin başlığı  Milliyet'ten iktibas edilen ilgili haberin başlığı değildir.Mir Haber'e aittir.

 

Kaynak: Milliyet Gazetesi,http://www.milliyet.com.tr/adalet-bakanligi-ndan-elestirilere-yazili-cevap/siyaset/sondakika/19.02.2010/1201231/default.htm?ver=38

 



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,001 µs