En Sıcak Konular

AHMET YESEVİ SEMPOZYUMU 20-21 ŞUBAT'TA

18 Şubat 2010 21:20 tsi
AHMET YESEVİ SEMPOZYUMU 20-21 ŞUBAT'TA Bağcılar Belediyesince organize edilen ''Uluslararası Hoca Ahmed Yesevi Sempozyumu'', 20-21 Şubat tarihlerinde düzenlenecek.

Ahmet Yesevi Sempozyumu

Uluslararası Ahmet Yesevi Sempozyumu, 20-21 Şubat tarihleri arasında Bağcılar Holiday INN otelinde gerçekleştirilecek. Sempozyumda ''Hoca Ahmed Yesevi'nin hayatı, fikirleri'', ''Divan-ı Hikmet kitabı'', ''Orta Asya ve Balkanlar'da Ahmed Yesevi'nin etkileri'', ''Dünden Bugüne Eserlerde Yesevilik'' ve ''Yesevilik araştırmaları'' konuları ele alınacak.

Bağcılar Belediyesince organize edilen ''Uluslararası Hoca Ahmed Yesevi Sempozyumu'', 20-21 Şubat tarihlerinde düzenlenecek. İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı'nın da desteğiyle yapılacak sempozyumun tanıtımı amacıyla Holiday Inn İstanbul Airport North Otel'de gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, 724 bin nüfusu bulunan ilçenin 1924'te kurulmaya başlandığını belirtti. Bir kültür mozaiği olan ilçenin, 1924'te nüfus mübadelesiyle Yunanistan'dan, 1950'lerde Bulgaristan, Bosna-Hersek'ten ve sonraki dönemlerde de bütün kentlerden göç aldığını dile getiren Çağırıcı, ilçede Kazakistan ve değişik Türk Cumhuriyetlerinden gelenlerin de bulunduğunu söyledi. Çağırıcı, son 5 yıldır Kazakistan'da ''Kültür Geceleri'' düzenlediklerini, bugün böyle bir sempozyumun düzenlenmesinde son 5 yılda yaşadıkları tecrübelerin etkisi olduğunu, Astana ve Almatı'da kültür programları yaptıklarını, ilçede Ahmed Yesevi caddesi, okulu ve vakfı bulunduğunu kaydetti. Lokman Çağırıcı, bu yıl Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen İstanbul'da böyle bir etkinliğin yapılmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, sempozyumun açılışının TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Faruk Çelik, kapanışının ise Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yapılacağını bildirdi. Çağırıcı, sempozyumda Ahmed Yesevi hakkında araştırma yapan uzman bilim adamlarınca sunumların yapılacağını ve sempozyum sırasında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan Hoca Ahmed Yesevi'nin ''Divan-ı Hikmet'' adlı eserinin ücretsiz olarak dinleyicilere takdim edileceğini söyledi.

Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul da, böyle bir etkinliğin Bağcılar'da yapılmasının sosyal sorumluluk anlayışının güzel bir örneği olduğunu anlattı. Ahmed Yesevi hakkında önemli araştırmalar yapan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Eraslan ise, 12. yüzyılda Türkistan'da dünyaya gelen Yesevi'nin çok önemli bir ilim adamı olduğunu belirtti. Milletlerin hayatlarında manevi mimarlara da ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Prof. Dr. Eraslan, manevi mimarların sınırlarının olmayacağını kaydetti. Eraslan, bunlardan biri olan Yesevi'nin etkisinin Balkanlara kadar uzandığını, Yesevi'nin bir bölgenin insanı olmadığını ve çeşitli açılardan ele alınıp değerlendirilebileceğini ifade etti.

20-21 Şubat tarihlerinde düzenlenecek sempozyumda ''Hoca Ahmed Yesevi'nin hayatı, fikirleri'', ''Divan-ı Hikmet kitabı'', ''Orta Asya ve Balkanlar'da Ahmed Yesevi'nin etkileri'', ''Dünden Bugüne Eserlerde Yesevilik'' ve ''Yesevilik araştırmaları'' konuları ele alınacak. Sempozyumun Danışma Kurulu'nda ise Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Por. Dr. Mustafa İsen, AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam Konferasına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Pof. Dr. Osman Horata, Arel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhammed Yelten, Fatih Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Fakültesi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmud Kaya, Prof. Dr. Cihan Okuyucu ve araştırmacı-yazar Dr. Hayati Bice bulunuyor. Yurt dışından 13, yurt içinden 14 akademisyenin tebliğ sunacağı sempozyum, daha sonra kitap olarak da yayımlanacak.

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/ahmet-yesevi-sempozyumu-153478.htm



Bu haber 818 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,066 µs