En Sıcak Konular

YARGIDA YAŞANAN DEPREM ANKARA'YI KARIŞTIRDI

17 Şubat 2010 17:36 tsi
YARGIDA YAŞANAN DEPREM ANKARA'YI KARIŞTIRDI Erzincan Savcısı Cihaner tutuklanınca HSYK olağanüstü toplandı ve Cihaner'i gözaltına alan savcıların yetkilerinini elinden aldı.Ankara toz duman.

Yargıdaki depremin fay hatları

Türkiye’de ilk kez bir Başsavcı’nın makamının arandığı ve gözaltına alındığı Erzincan’daki olayların başlangıcı 2007’ye dayanıyor.

İşte Erzincan’da 3 yıldır yaşananlar:

2 TEMMUZ 2007: Cihaner, Erzincan Başsavcılığı’na atandı.

2 KASIM 2007: Jandarma’ya eşinden şiddet gören bir kadın başvuruda bulundu. Kadın savcılık ifadesinde gördüğü şiddetin yanısıra kocasının İsmailağa cemaatinin önde gelenlerinden olduğunu ve bu cemaatin faaliyetlerini anlattı. Cihaner bunun üzerine düğmeye bastı.

- Soruşturmada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yenişafak gazetesi sahibi Ahmet Albayrak , kamuoyunda Cüppeli Ahmet Hoca gibi isimlerin yer aldığı 235 şüpheli vardı. Erzincan’da baskınlar yapıldı 29 kişi gözaltına alındı 9 kişi tutuklandı.

‘Adalet Bakanı aradı’ iddiası

Cihaner’in iddiasına göre, o gün kendisini dönemin Adalet Bakanı Cemil Çicek aradı ve “Cezaevleri dolu. Seçimden önce zora gireriz” diyerek şüphelilerin bırakılmasını istedi. Arayanlardan birisi de Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı Çetin Şen’di. Bu iddialar Çiçek tarafından hala yalanlanmadı.

‘Örgüt silahlı görev benim’

2 MART 2009: Soruşturma 16 ile yayılacağı sırada Erzurum Özel Yetkili Ağır Ceza Savcısı Osman Şanal devreye girdi. Şanal, bir ihbara dayanarak grubun “silahlı örgüt” olduğunu iddia etti ve “soruşturma yetkisinin kendisinde olduğunu belirterek dosyayı istedi. Cihaner dosyayı göndermedi.

5 MAYIS 2009: Şanal, Valiliğe bir yazı göndererek, Cihaner’in görevini sonlandırdığını bildirdi.

26 MAYIS 2009: Cihaner ise Valiliğe yazdığı cevabi yazıda, Şanal’ın bu yönde bir yetkisinin olmadığını öne sürdü. Cihaner, Şanal’ı HSYK’ya ve Bakanlığa şikayet etti.

- Cihaner, gelen baskılar üzerine dosyayı Erzurum’a gönderdi. Ama bu kez başka bir cemaatle ilgili ikinci bir soruşturma başlattı. Erzurum bu dosyayı da istedi.

12 HAZİRAN 2009: Taraf gazetesi ’İrticayla Mücadele Eylem Planı’ adlı ve Albay Dursun Çiçek imzalı belgeyi yayımladı. ”AKP ve Gülen’i Bitirme Planı“ olarak yorumlanan planın Erzincan’da uygulamaya konulduğu iddiaları gündeme gelince gözler Erzincan’a çevrildi.

Cihaner’e 26 yıl hapis istemi

18 HAZİRAN 2009: Adalet Bakanlığı, Cihaner hakkında soruşturma açtı. Bakanlık, 18 Haziran’da tamamladığı soruşturma raporunda, şikayetçilere dayanarak Cihaner’i 15 ayrı eylem nedeniyle suçladı. Cihaner hakkında 26 yıla kadar hapis cezası istenen rapor üzerine hazırlanan iddianamede, şikayetçilerin isimleri ”Duyarlı ve mağdur bir vatandaş“, ”İkram Çamur“, ”Hakan Vural“ olarak açıklandı. Cihaner’in ”İsmailağa soruşturmasını yetkililerden gizlemek“, ”sahte evrak“, ”kameriye yaptırarak imar kirliliğine neden olmak“suçlarını işlediği belirtildi.

Ergenekon’la bağlantı kuruldu

22 HAZİRAN 2009: Şanal, iddianameyi 22 Haziran’da bitirdi. İddianamede, ’silahlı örgüt’iddiasına yer verdi. İddianamenin kabul edilmesiyle 13 şüpheli hakkında dava açıldı. Bu arada ”Erzincan“ ve ”x“ adlı iki ayrı gizli tanığın ifadeleri üzerine soruşturma ”Ergenekon“ kapsamına alındı.

Barajda mühimmat ve sim kart çıktı

27 EKİM 2009: DSİ’ye ait Göyne barajında yapılan aramayla mühimmat ele geçirildi. Aramada cep telefonu ve sim kart da bulundu. Sim kartın çözümü Jandarmada görevli iki subayı işaret etti.

20 KASIM 2009: Erzincan İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Nedim Ertan, Üsteğmen Ersin Ergut ve astsubay Orhan Esirger tutuklandı. Erzincan İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Tapan Şanal’a ifade verdi.

30 KASIM 2009: Adalet Bakanlığı, Cihaner hakkında kovuşturma izni verdi. Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi’nde ’Görevi kötüye kullanmak’, ’şüphelilere şantajla baskı yapmak’, ’resmi evrakta sahtecilik’ ve ’yetki gaspı’yla suçlanan Cihaner hakkında 26 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

MİT’çiler tutuklandı

4 ARALIK 2009: Ertan’dan ele geçirilen CD’ler MİT mensuplarını işaret etti. MİT Erzincan Müdürü Ş.D. ile iki MİT görevlisi de 72 saatlik sorgularının ardından tutuklandı.

30 OCAK 2010: Kahramanmaraş’ta görev yapan Jandarma Astsubay Ç.D. tutuklandı.

3 ŞUBAT 2010: Daha önce Erzincan’da görev yapan Eskişehir Jandarma Alay Komutanı Recep Gençoğlu tutuklandı.

Savcı 3’ncü Ordu’ya giremedi

9 ŞUBAT 2010: Şanal gözaltına aldığı 3. Ordu Komutanlığında görevli A.S.’nin bürosunu aramak istedi ancak içeri giremedi.

11 ŞUBAT 2010: Yaylabaşı Beldesi’ndeki Jandarma Karakol Komutanı Astsubay M.Y ve astsubay A.S. tutuklandı.

Albay Gençoğlu'na '9 şehit' sorusu

Soruşturma sürecinde diğer öne çıkan olay ise Savcı Şanal'ın, Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Albay Recep Gençoğlu'na Kemah'ta biri yarbay 9 askerin şehit olduğu mayınlı saldırıyla ilgili sorular yöneltmesiydi.Savcı bu konuyla yakından ilgileniyordu. Çünkü Şanal, 2008'de Kemah'ta şehit olan 9 askerle ilgili soruşturmayı da yürütmüştü.

15 ŞUBAT 2010: Şanal, 3’üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’i soruşturma kapsamında bilgisine başvurmak üzere Erzurum Adliyesi’ne davet etti. Ancak Berk gitmedi. Berk bu kez ” şüpheli “ sıfatıyla 10 gün içerisinde ifade vermeye 2. kez çağrıldı.

- Erzincan İliç’ten, Malazgirt’e gönderilen Savcı Bayram Bozkurt, “Kene haberleriyle Erzincan’daki Ergenekon soruşturması sulandırılıyor” dedi.

16 ŞUBAT 2010 Erzincan Sacvısı İlhan Cihaner'in evi ve odasında arama yapıldı. Cihaner gözaltına alındı.

17 ŞUBAT 2010 Gözaltına alınan Erzincan Savcısı Cihaner 10 saatlik sorgulamanın ardından tutuklandı. Hakimler ve Savcılar  Yüksek Kurulu (HSYK) ve YARSAV bu karara büyük tepki gösterdi. HSYK olağanüstü toplandı ve toplantı sonucunda Cihaner'i gözaltına alan Erzurum Başsavcısı Osman Şanal'ın yetkilerinin elinden alınmasına karar verildi. Şanal ile birlikte 3 savcı daha görevden alındı.

İlhan Cihaner'in avukatları tutukluluk haline itiraz etti. HSYK Osman Şanal'ın yerine getirilecek ismi belirlemek için yeniden toplandı.[1]

En sert tepki AKP'den geldi

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in gözaltına alındığı saatlerde toplanma kararı veren Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) bu sabah başlayan toplantıdan sonra öğle saatlerinde yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamaya göre, başsavcı Cihaner'in tutuklanması sürecinde görev yapan Erzurum özel yetkili savcıları Osman Şanal, Rasim Karakullukçu, Tarık Gür ve Mehmet Yazıcı'nın özel yetkilerini kaldırdı. HSYK, bu üç savcının yanısıra Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş hakkında da suçduyurusu kararı aldı. Hakim ve savcılar hakkında suçduyurusunun Yargıtay'a yapılabileceği belirtiliyor.

Cemaatlerle ilgili soruşturma yürüten Cihaner'i gözaltına alıp tutuklanmasını isteyen savcıların yetkilerinin alınmasına Ak Parti'den sert tepki geldi...

 AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, HSYK yargı bağımsızlığına darbe vurmuştur dedi.- Bozdağ, yürütülmekte olan bir dava ile ilgili olarak hiç bir başvuru olmaksızın durumdan vazife çıkararak savcıları görevden alması açık bir suçtur.- Yargı bağımsızlığına müdahale dilmiştir.- HSYK, dokunulamaz imtiyazlı bir zümre oluşturmuştur.- Siyasetçiler gibi tavır koyan bir HSYK ile karşı karşıyayız.- Muhalefetin, HSYK'nın aldığı bu skandal kararı eleştirmesi gerekirken bu kararı onaylaması ayıptır.- Hükümet yargıya müdahale deniliyor. Buna dair bir tane örnek verebilir misiniz? HSYK'nın aldığı bu karar müdahalenin ta kendisidir.- Hukuk devleti ilkesini ihlal eden bu kararı tarih utançla yazacaktır.- Bu karar, ceza kanunu bakımından 'Adli yargılamayı ihlal' suçudur.

HSYK'NIN KARARINA İLK TEPKİLER

ADALET BAKANI HİKMET SAMİ TÜRK:

Gerçekten yargıda bir deprem. Öyle anlaşılıyor ki Erzincan'da görevini yapan bir başsavcı tarafından eski DGM'lerin yerini alan özel savcılar tarafından bir soruşturma ve sonunda tutuklama kararı veriliyor. Son zamanlarda bizde çok kolay tutuklama kararı veriliyor. Sadece bir şüphe oluştuğuna ilişkin karar değil, şüphelinin kaçması, delil karartması ihtimali de olması gerekiyor.HSYK'nın aldığı karar geçici bir tedbirdir. Tüm detaylarıyla ortaya çıkarılması için Erzincan'a bir müfettiş gönderilmesi gerekiyor.Tutuklanan savcı hakkında yargılama aşamasına gidilirse, zaten yargılama Yargıtayda yapılacaktır. O bakımdan Yargıtay da şimdiden harekete geçmesi gerekir.Herkesin kanunla kendine verilen yetkinin sınırları içinde olması gerekir. Yargıç bağımsızlığı da son derece önemlidir. Eğer bir hakimin dahi hukuki güvencesi yoksa, o zaman bu ülkede hukunun ne durumda olduğu tartışılır.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay:

Herkesin gözü önünde kişilerini kendi yarattığı hukukla hukuksuzluk sürüyor. Bu, kimi hukuk adamlarının eliyle kararlılıkla devam ediyor. Nihayet gelinen noktada Erzurum Başsavcısı ve kimileri derebeyi anlayışıyla kendi hukuklarını yarattılar. Anasayanın açık hükümlerini yok farzederek yeni bir hukuk yarattılar. HSYK da tepkisini böyle gösterdi.

MHP'Lİ ŞANDIR: KURUM İÇİ ÇATIŞMAYA DÖNÜŞTÜ

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in gözaltına alınmasını "Dehşet duyuyoruz. Kurumlar arası çatışmayı geçti kurumlar içi çatışmaya, iktidar mücadelesine dönüştü"şeklinde değerlendirdi.Şandır Meclis’te gazetecilerin sorusu üzerine Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in, Erzurum özel yetkili savcısı Osman Şanal tarafından gözaltına alınmasını değerlendirdi. Bu olayların Türkiye’ye yakışmadığını söyleyen Şandır, 7 yıllık AKP iktidarının ülkenin çivisini çıkardığını kaydetti. Şandır "Artık kurumlar arası çatışmayı da geçti, kurumlar içi çatışmaya, iktidar mücadelesine dönüştü. Bu görüntüler Türkiye’ye de demokrasiye de yakışmaz. Dehşet duyuyoruz. Bir an önce gerçeğiyle olan bitenin ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Özel yetkilerin kaldırılması konusunun ise detayları henüz bilinmiyor. Tüm bu olayların sorumlusu siyasi iktidardır. O yönetiyor, sorumlu ve yetkili AKP iktidarı. Bu yaşananlar sağlıklı olmayınca, sonucun da sağlıklı olacağından ümitli değilim. Sürecin nereye uzanacağını tahmin etmek mümkün değil" diye konuştu.

 DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk:

Yargıtay Başkanı da teminatlı değilse, başsavcı teminatlı değilse siz Türkiye'de teminat içinde olabilir misiniz? Yargı güvencesi kalkmış durumdadır. Bu bir büyük fiyaskodur. Ben şimdi, Yargıtay Başkanı'nı kim tutuklayacak onu merak ediyorum.[2]

 

Kaynak: Milliyet Gazetesi

[1].http://www.milliyet.com.tr/yargidaki-depremin-fay-hatlari/turkiye/sondakika/17.02.2010/1200297/default.htm?ver=90

[2].http://www.milliyet.com.tr/en-sert-tepki-ak-parti-den-geldi/siyaset/sondakika/17.02.2010/1200286/default.htm?ver=67

 



Bu haber 768 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,068 µs