En Sıcak Konular

YUNANİSTAN'IN MASKESİ DÜŞTÜ

16 Şubat 2010 18:09 tsi
YUNANİSTAN'IN MASKESİ DÜŞTÜ Yunanistan’ın, borçlarını maskelemek için yıllardır ABD’li Goldman Sachs’tan destek aldığı ortaya çıktı.

Yunanistan’ın ‘maskesi’ düştü, Goldman göründü

Yunanistan’ın, borçlarını maskelemek için yıllardır ABD’li Goldman Sachs’tan destek aldığı ortaya çıktı. Goldman’ın, son kriz öncesinde de borçlarını gizlemek için Yunanistan’a yardım teklif ettiği belirlendi.

Ekonomik verilerini çarpıttığı gerekçesiyle Avrupa Birliği tarafından güvenilirliği sorgulanan Yunanistan, yeni bir skandalla gündemde. ABD’nin en saygın gazetelerinden New York Times, bütçe açığı yüzünden iflasın eşiğine gelen Yunanistan’ın ABD’li finans kurumu Goldman Sachs’ın yardımıyla yıllardır borçlarını Avrupa Birliği’nden gizlediğini ortaya çıkardı.
‘Wall Street, Avrupa’daki krizi ateşleyen borcu maskelemeye yardımcı oldu’ başlıklı haberde, Goldman Sachs’ın uyguladığı borç gizleme taktiklerinin Yunanistan’ın ve euro’nun yaşadığı krizin şiddetini artırdığı belirtildi. Yunanistan’ın 10 yıl kadar önce drahmi’den euro’ya geçerken Avrupa’nın borç limitlerine takılmamak için Goldman Sachs’la çalışmaya başladığı belirtilen haberde, uygulanan bazı işlemlerle bütçedeki milyarlarca euro’luk borçların Brüksel’in denetiminden kaçırıldığı yazıldı.

Piyango gelirini bile sattı
Goldman Sachs’ın, geçen yıl kasımda Yunanistan’daki son borç krizi patlak vermeden Atina’nın kapısını bir daha çaldığını belirten New York Times, Goldman Sachs Başkanı Gary Cohn başkanlığında bir ekibin Yunanistan’ın sağlık sisteminden doğan borçların vadesini saklayacak bir finansal araç oluşturma teklifi yaptığını yazdı. Bu durumu, kredi kartı borcunu ödemek için evini ikinci kez ipotek ettirmeye benzeten New York Times, şunları yazdı:
“Bu daha önce de işe yaramıştı. 2001 yılında Yunanistan Euro Bölgesi’ne kabul edilince, Goldman Sachs’ın yardımıyla ülkeye döviz ticareti gibi gösterilen milyarlarca dolarlık kredi sağlandı. Böylece Yunanistan gücünün yettiğinden fazlasını harcamayı sürdürerek Avrupa’nın bütçe açığı kurallarına yakalanmadı. Atina, Goldman Sachs’ın en son yardım teklifini ise kabul etmedi. Ancak son 10 yıldaki gelişmeler Wall Street’in dünyanın yaşadığı finansal dramdaki rolü hakkında pek çok soru işareti yarattı. ABD’de yaşanan mortgage krizinde olduğu gibi, Goldman Sachs ve JPMorgan Chase gibi kurumların ürettiği finansal araçlar, Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerde siyasetçilere borçlarını maskeleme imkânı sundu. Örneğin Yunanistan, gelecek yıllara ait havaalanı ve piyango gelirlerini devretti. Bu anlaşma kredi olarak kayda geçmediği için yatırımcıları ve denetimcileri ülke borçları konusunda yanılttı. Şu an Yunanistan, Avrupa’nın ortak para birimi hedefine en büyük tehdidi oluşturuyor. Ülkenin çoğu büyük bankalara olmak üzere 300 milyar dolara yakın borcu var. Bir iflas tüm dünyayı etkiler.”     

Son ‘maskeyi’ istemedi
Yunanistan’ın muhasebe politikaları hakkında bir rapor hazırlayan Yunan ekonomist Gikas Hardouvelis’in, “Siyasetçiler topu hep başkalarına atmak ister. Bankacılar sorunları geleceğe erteleme yolunu gösterince dört elle sarılıyorlar” yorumuna da yer veren haberde, Avrupa’nın borç sorununu Wall Street’in yaratmadığı ancak Yunanistan’ın gücünün ötesinde borçlanmasına yardımcı olduğu belirtildi. New York Times, “Yunanistan, Goldman Sachs’ın Kasım 2009’daki maskeleme teklifini kabul etmedi ancak 2001 yılındaki ayarlamalar için 300 milyon dolar ödeme yaptı” diye yazdı. Gazete, Yunan hükümetinin nakit için karmaşık takas işlemlerinin yanı sıra otoyolları ve havaalanlarını da rehin ettiğini yazdı.[1]

Almanlar Yunanistan’ı euro bölgesinden atın diyor

Almanya’da Emnid’in, Bild am Sonntag için yaptığı ankete göre Almanlar’ın yüzde 53’ü Avrupa Birliği’nin gerektiği takdirde Yunanistan’ı Euro Bölgesi’nden atması gerektiğine inanıyor.

Ankete göre, Almanlar’ın yüzde 67’si Almanya’nın ve diğer AB hükümetlerinin Yunanistan’a milyarlarca euro kredi vermesine karşı çıkıyor.

Yunanistan Maliye Bakanı George Papakonstantinu ise dün yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi’nin borç krizindeki üyelerine yardım paketi hazırlayarak piyasaları sakinleştirmesi gerektiğini belirtti. Papakonstantinu gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 12.7’sine ulaşan bütçe açığının bu yıl yüzde 4’e indirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.[2]

AB’den Yunanistan’a 1 ay süre

Yunanistan’ın bu yıl içinde gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 120’sine ulaşması beklenen kamu borcunun ve yüzde 12,7’sine ulaşan bütçe açığının doğurduğu krizi endişeyle izleyen AB, Atina yönetiminin bütçe açığını bu yıl 4 puan düşüşle, yüzde 8,7’ye indirmek için aldığı kemer sıkma önlemlerine 1 ay deneme süresi tanıdı.

Dün gece Brüksel’de toplanan Avro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları, Yunanistan’ın aldığı önlemlerin bütçe gerçekleşmelerine göre gelecek ay ortasında yeniden değerlendirileceği ve gerek duyulursa AB Komisyonu’nun da önerisiyle bu ülkeden ilave önlemler istemeyi kararlaştırdı.

Bugün toplanan AB ekonomi ve maliye bakanlarınca da benimsenmesi beklenen yaklaşım, piyasaları sakinleştirmek için AB’den “detaylı kurtarma paketi” bekleyen Atina’yı tatmin etmedi.

Brüksel’de dün bir düşünce kuruluşunda konuşan Yunanistan Maliye Bakanı George Papakonstantinu, Avro Bölgesinin Yunanistan’ı kurtarmak için daha somut bir paket açıklaması halinde piyasaların sakinleşeceğini ve iflas tehlikesi yaşayan Avro ülkeleri için devreye girebilecek bir mekanizmaya ihtiyaç duyulduğunu söylemişti.Geçen hafta Brüksel’de toplanan AB liderleri, sorumluluklarına sahip çıkmasını istedikleri Yunanistan’la dayanışma mesajı verseler de piyasaların bu ülkenin iflasa sürüklenmesi ihtimaline karşı somut bir kurtarma paketi beklentisini karşılamaktan kaçınmıştı.

AB’nin ve Avro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi Almanya, Yunanistan başta olmak üzere bütçe disiplinine bağlı kalmayan savurgan üyelere kaynak aktarımına sıcak bakmıyor. Berlin yönetimi, Yunanistan’ın AB tarafından kurtarılması halinde benzer özellikler gösteren İrlanda, Portekiz ve İspanya’nın rahatlayarak bütçe disiplininden uzaklaşmasından çekiniyor.

Bu arada, gerekli kriterleri taşımadığı halde Avro Bölgesi’ne girebilmek için ekonomik göstergeleriyle oynadığı ortaya çıkan Yunanistan’ı denetim altına almak isteyen AB, Lüksemburg merkezli istatistik kurumu Eurostat’a üye ülkelerin yayımladığı istatistikleri denetleme yetkisi vermek için harekete geçti.

AB Komisyonu’nun Eurostat için 2005 yılında istediği bu yetkiye o dönemde üye ülkeler karşı çıkmıştı. Yunanistan örneğinin ardından haklı çıktığını düşünen AB Komisyonu, üye ülkelerden tekrar yetki istemeye hazırlanıyor.[3]

 

Kaynak: Milliyet Ekonomi Servisi

 

[1].http://www.milliyet.com.tr/yunanistan-in-maskesi-dustu-goldman-gorundu/ekonomi/haberdetay/16.02.2010/1199604/default.htm?ver=10

[2].http://www.milliyet.com.tr/almanlar-yunanistan-i-euro-bolgesinden-atin-diyor/ekonomi/sondakika/16.02.2010/1199758/default.htm?ver=66

[3].http://www.milliyet.com.tr/yunanistan-in-maskesi-dustu-goldman-gorundu/ekonomi/haberdetay/16.02.2010/1199604/default.htm?ver=10

.



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,750 µs